De beste ADE-feesten van vrijdag

Machtig mooi, die 450 events tijdens ADE. Maar waar moet je op vrijdagavond heen? Elke dag geven Amsterdamse dancegrootheden en andere nachtvlinders een aantal tips.

Redactie
Met de tips van onze nachtvlinders komt het wel goed op vrijdagavond. Beeld anp
Met de tips van onze nachtvlinders komt het wel goed op vrijdagavond.Beeld anp

Mary Go Wild Basement Raves (tip van Arne van Terphoven, auteur van 'Wat de fok, ouwe' (biografie DJ Dano))
"De leukste feesten van ADE zijn de feesten op de niet-gangbare locaties. In de kelder van dancewinkel Mary Go Wild aan de Zeedijk zijn ieder jaar piepkleine, maar totaal euforische feesten. De internationale line up - voornamelijk techno - wordt nooit bekend gemaakt en zorgde eerdere edities voor grote verbazing. Advies: kom vroeg om zeker te zijn van een plekje."
Vrijdag 22 en zaterdag 23 oktober, 14.00-20.00 uur
Mary Go Wild, gratis

909 Invites Gem Records
"In de schaduw van de A'DAM-toren: een avond techno zonder bullshit. Derrick May uit Detroit is een van de uitvinders van het genre. Midden jaren tachtig creëerde hij, geïnspireerd door het Duitse kraftwerk, deze minimale industriële sound. Enrico Sangiuliani is dan weer een van de heetste producers van het moment. Dus een mooie mix van oude en nieuwe helden."
Vrijdag 21 oktober, 22.00-08.00 uur
Casco Amsterdam, €24,50

Arne van Terphoven Beeld Eigen foto
Arne van TerphovenBeeld Eigen foto

Bloc London x Banlieue Presents Minimal Wave (tip van De Sluwe Vos)
"Banlieue is nu al enige tijd verantwoordelijk voor een aantal toffe concepten. De programmering is altijd on point, verrassend en vernieuwend. Dat geldt voor dit feest ook. Ze hebben onder andere Veronika Vasicka en Broken English Club geboekt. Vooral naar Vasicka ben ik benieuwd."
Vrijdag 21 oktober, 22.00 tot 08.00 uur
Radion, €20

De Sluwe Vos Beeld Raymond van Mil
De Sluwe VosBeeld Raymond van Mil

Awakenings x Joris Voorn present (tip van dj Sam Feldt)
"Het is dat ik die nacht in het buitenland moet draaien, anders was ik zeker naar dit feest gegaan. Ik zou Joris Voorn graag weer eens zien draaien. De laatste tijd ben ik weer in zijn muziek gedoken en daar zitten heel veel goede platen tussen. Kölsch draait er ook, een van mijn favoriete techno-dj's."
Vrijdag 21 oktober, 22.00 tot 06.00 uur
Gashouder

Sam Feldt Beeld Eigen foto
Sam FeldtBeeld Eigen foto

Chainsmokers (tips van Yuki Kempees (van Kris Kross Amsterdam)
"De Chainsmokers beklimmen in Amerika de hitlijsten als brandweermannen een ladder. Live kunnen ze enorm de beuk erin gooien terwijl ze vrij poppy muziek maken. Dat is een toffe combinatie, én inspirerend. Ga vooral naar het optreden nu ze in Nederland nog niet superbekend zijn. Over een paar jaar staan ze namelijk vast in de Ziggo Dome."
Vrijdag 21 oktober, 19.30 tot 22.00
Tolhuistuin, €18

Dj Jazzy Jeff (& Kenny Dope)
"Jazzy Jeff is dé muzikale man uit The Fresh Prince of Bel Air en qua techniek en sound een dj-legende. Als je op zoek bent naar de essentie van urbanmuziek wordt dit optreden geniaal. We kijken we enorm naar hem op. Wij zijn helemaal niet zo hiphop, maar de platen die hij draait en het tempo waarop hij ze draait zien we als voorbeeld. Wel bijzonder dat hij in de Sugar Factory staat. Het is een toffe plek, maar volgens mij had hij ook wel een grotere zaal kunnen vullen."
Vrijdag 21 oktober, van 0.00 tot 06.00
Sugar Factory €15

Kris Kross Amsterdam, met Yuki Kempees op rechts. Beeld Kris Kross Amsterdam
Kris Kross Amsterdam, met Yuki Kempees op rechts.Beeld Kris Kross Amsterdam

DGTL X Paradise (tips van dj-duo Cat Carpenters)
"Houd je meer van een underground feest, dan moet je naar DGTL X Paradise. Dit jaar was DGTL festival één van de mooiste festivals van het jaar. De muziek is namelijk altijd geweldig. Britse dj Jamie Jones draait lekkere techhouse en dat zorgt voor een goed feest. Als tijdens uitgaan soms de muziek te duister en moeilijk wordt, gaan we naar huis omdat het grimmig wordt. Dát zal tijdens DGTL niet gebeuren."
Vrijdag 21 oktober 22.00 tot 07.00 uur
Scheepsbouwloods, vanaf €32

Straf_werk
"Straf_werk is altijd leuk vanwege de goede sfeer, want de bezoekers gaan er helemaal voor. Dat klinkt heel cliché, maar het is zo. En er wordt negen uur kwalitatieve housemuziek gedraaid. De Kromhouthal is trouwens ook te gek: het is een enorme loods in Noord die tóch intiem voelt."
Vrijdag 21 oktober, 22.00 tot 07.00 uur
De Overkant (Kromhouthal), €22,50

Tess van Zwol (links) en Claire Slootheer van dj-duo Cat Carpenters Beeld Eigen foto
Tess van Zwol (links) en Claire Slootheer van dj-duo Cat CarpentersBeeld Eigen foto

Keinemusik ADE Special (tips van dj Joris Voorn)
"Keinemusik is een mooi boetieklabeltje uit Duitland dat kwalitatief hoogstaande house en techno uitbrengt. De platen zijn bijzonder warm. &ME, de belangrijkste artiest van het label, heeft een strakke, organische sound en bouwt heel lange breaks in. Daardoor worden sets erg spannend en bijna trippy."
Vrijdag 21 oktober, 22.00 tot 07.00 uur
Chicago Social Club, €14

Thuishaven ADE w/ Life and Death
"Life and Death is een superhip label dat vooraan staat als het om new romantic techno gaat. Hun platen borduren voort op trance uit de jaren '90. Het zijn dus diepe melodieën en kale beats. Het is apart en een beetje alternatief. Erg mooi, maar zeker niet voor iedereen. Het is voor luisteraars die wel van goede trip houden."
Vrijdag 21 oktober, 15.00 tot 23.00 uur
Thuishaven, €14,50

Joris Voorn Beeld Jimmy Mould
Joris VoornBeeld Jimmy Mould

Nog meer tips van onze nachtvlinders? Kijk dan hier.

Of volg één van onze gespecialiseerde ADE-routes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden