Plus

De beginjaren van punk: bands werden bespuugd in Paradiso

Veertig jaar geleden vond in Paradiso Nederlands eerste punkfestival plaats. Een film die daar destijds van werd gemaakt beleeft donderdag in hetzelfde Paradiso zijn verlate première.

Peter van Brummelen
Still uit de documentaire Punk in Paradiso: het optreden van Speedtwins Beeld -
Still uit de documentaire Punk in Paradiso: het optreden van SpeedtwinsBeeld -

Het Parool was er bij op 17 en 18 februari 1978. 'Zo, het met enige bombarie door de organisatie aangekondigde punk-weekeinde zit er weer op,' begon toenmalig popmedewerker Jim van Alphen opgelucht zijn verslag in de maandagkrant.

Hij was duidelijk van een andere generatie, maar had welwillend geluisterd naar de muziek van de Nederpunkgroepen Whizz Guy, Ivy Green, Captain Coke, Blitzz, God's Heart Attack, Panic en Speedtwins.

Van Alphen vond dat het er ondanks de 'vervaarlijke uitdossing' van veel van de pakweg 600 aanwezigen eigenlijk 'heel goedmoedig' aan toe was gegaan op het eerste Nederlandse punkfestival: 'De oorlogscorrespondenten hoefden niet uit te rukken dit maal, want van een enkel ontploffend rotje heeft niemand iets te vrezen.'

Woongroep
Monica Kugel was er indertijd ook bij. Tegenwoordig runt ze galerie Moon op het Bickerseiland, toen studeerde ze sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Met een camera van een videocursus die ze aan de UvA volgde, toog ze naar het punkfestival in Paradiso.

Zelf was ze niet punk, maar via de woongroep waarvan ze deel uitmaakte kende ze wel de jongens van het optredende Panic.

In Paradiso filmde ze niet alleen de optredens, maar interviewde ze na afloop ook de bands in hun kleedkamers. Veel is er met het unieke materiaal dat dat opleverde tot nu toe niet gebeurd.

Fragmenten haalden een aflevering van Andere Tijden en een in 2008 gemaakte documentaire ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van Paradiso, maar pas donderdag beleeft Kugels film zijn eerste openbare vertoning.

Dat gebeurt op een avond waarop ook het tweede deel van het boek De Paradiso Punkjaren van Oscar Smit wordt gepresenteerd. Er zal daarbij ook worden opgetreden door het voor de gelegenheid herenigde Captain Coke, dat ook optrad op het punkfestival in 1978.

Gevorderde vijftigers moeten dat nu zijn, in de film zijn het tieners die hun instrumenten maar nauwelijks beheersen, maar evengoed veel energie en ook agressie losmaken.

Rauwe muziek
Ook de film Punk in Paradiso is allesbehalve een technisch hoogstandje. De beelden zijn wazig en bibberen hier en daar, het geluid is dof en sleept soms flink. Maar het past goed bij de zo elementaire en rauwe muziek en de opwinding van toen komt ook nu nog over.

Inmiddels wel volkomen onbegrijpelijk is het dat in die beginjaren van de punk gebruik was dat optredende bands werden bespuugd door het publiek. Bespúúgd, ja. Biergooien, het podium bestormen, stagediven: het komt bij wilde concerten Paradiso nog altijd voor, maar geen concertbezoeker die het nu nog in zijn hoofd haalt een fluim af te vuren op een muzikant.

In de film beklaagt de drummer van Whizz Guy zich er tegen Kugel over dat hij zulke dikke rochels in zijn ogen kreeg dat hij nauwelijks iets meer kon zien. Gétverdemme, net wat u zegt.

Volgens de zanger van Blitzz, die iets later aan het woord komt, loopt het Nederlandse punkpubliek met dat spugen hopeloos achter. "In Londen doet inmiddels niemand dat meer."

Punk in Paradiso van Monica Kugel, donderdag 22 /11, grote zaal. Aanvang 19.30 uur

De poster van het eerste punkfestival in 1978 in Paradiso Beeld -
De poster van het eerste punkfestival in 1978 in ParadisoBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden