Plus

De befaamde speeches van Jon Favreau

Als jonge speechschrijver van Barack Obama schreef Jon Favreau (34) historische toespraken voor de president. Tegenwoordig geeft hij seminars over overtuigen. Gisteren was hij in Amsterdam. Voor ons bespreekt hij befaamde speeches.

Vincent Smits
Jon Favreau (34) werd als 23-jarige de speechschrijver van Obama. Beeld Roger Askew/HH
Jon Favreau (34) werd als 23-jarige de speechschrijver van Obama.Beeld Roger Askew/HH

Barack Obama tijdens het Jefferson Jackson Dinner, Iowa, oktober 2007

"Dit is mijn favoriete toespraak van Barack Obama. Dat was de eerste keer dat we de juiste toon van zijn campagnetoespraak (de stump speech) vonden. Waarom ik, waarom nu? Dat zijn twee essentiële vragen die je moet beantwoorden als je president wilt worden. Je moet jouw verhaal laten samensmelten met hoe het land zich voelt en waar je met het land naartoe wil. En dat diner dwong ons om die toespraak aan te scherpen. Je hebt tijdens dat diner maar tien minuten om je verhaal te doen."

"Hillary Clinton werd toen gezien als de kandidaat met meer inhoud dus probeerde Obama in zijn stump net zo inhoudelijk te klinken. Maar een verkiezing gaat niet om een rijtje onderwerpen waar jij slimmer mee lijkt. Je moet laten zien waarom jij president moet zijn en niet je tegenstander."

Barack Obama's overwinningstoespraak in Chicago, november 2008

"Ik houd van deze toespraak. Vooral vanwege het historische moment. Maar aan het einde van deze speech zit het verhaal van Ann Nixon Cooper, een 106 jaar oude vrouw uit Atlanta die drie uur in de rij had gestaan om te mogen stemmen op Obama. Een vrouw die nog had meegemaakt dat ze niet mocht stemmen omdat ze zwart was en een vrouw was. Daarmee konden we laten zien dat we vooruitgang hebben geboekt. Wanneer je mensen vraagt hoop te hebben, vraag je door dit verhaal niet alleen om blind optimisme."

John F. Kennedy's inauguratietoespraak, 1961

"Als ik naar dit soort toespraken kijk, vraag ik me altijd af hoe ik dat gevoel van optimisme en inspiratie vat in een hedendaagse toespraak. Politici praten met een andere cadans dan toen, de retoriek en manier van praten zijn veranderd. Maar de thema's zijn nog relevant omdat ze over Amerika gaan. De meest succesvolle toespraken gaan terug naar de beginselen van de Onafhankelijkheidsverklaring. Amerika is een idee dat we onszelf verkopen. Daarom leent het zich zo goed voor verhalen vertellen, meer dan in andere landen. De basis van onze debatten en politiek gaat vaak over wie dat verhaal claimt en wat dat verhaal betekent."

Ronald Reagan in Berlijn, 1987

"Het symbolisme hier is heel sterk. Reagan had heel goed een toespraak kunnen geven over de noodzaak voor Mikhail Gorbatsjov om de Sovjet-Unie te hervormen maar de Berlijnse muur en het omvallen daarvan was het perfecte symbool. Een goede spreker of speechschrijver onderschat nooit de kracht van een symbool in een verhaal. Reagan was daarin een van de besten."

Democraat Bernie Sanders, Jefferson Jackson Dinner 2016 in Iowa

"Ik heb onlangs wat toespraken van Bernie Sanders opgezocht; ik was minder onder de indruk dan ik dacht dat ik zou zijn. Het is niet alleen dat hij een beetje schreeuwt, maar zijn boodschap is vooral gericht op Democratische activisten. Prima, maar je moet ook in de gaten houden dat je je boodschap en je publiek verbreedt."

"Bij Obama's toespraak op het Jefferson Jackson Dinner in 2008 hadden we een stukje over het einde van het tijdperk van George W. Bush, maar we lieten Obama daarna zeggen dat Bush niet op het stembiljet stond. De vraag was: wat nu? Dat is een vraag die voor iedereen die luistert interessant is. Je denkt altijd aan het publiek. Hoe breng ik mijn boodschap zo toegankelijk mogelijk voor zo veel mogelijk mensen? Die blik mist Sanders nog een beetje."

Democraat Hillary Clinton, na haar nederlaag bij de voorverkiezingen New Hampshire, 2016

"Ik vind Hillary Clinton verbeterd in het geven van toespraken. Ze kan heel authentiek en inspirerend klinken, maar ik heb haar ook vaak gehoord en dan lijkt het niet meer als een hoop campagneslogans samengevoegd. Zij kan verhalen vertellen en authentiek overkomen, maar ze moet proberen daar meer vat op te krijgen."

"Iemand kan zeker beter worden in het geven van toespraken. Dat betekent veel oefenen. En oefenen is niet de toespraak zachtjes mompelend lezen. Nee, je moet het echt hardop uitspreken. Dat vinden mensen vaak ongemakkelijk, maar Obama heeft ook vaak zijn toespraken voor de spiegel geoefend."

Republikein Donald Trump, december 2015

"Zijn stijl van spreken is heel conversationeel. Dat geeft hem een authenticiteit die een deel van de bevolking aanspreekt. Trump heeft ook geen speechschrijver. Hij schrijft alles zelf."

"Al zijn beledigingen en meest extreme of bizarre opmerkingen krijgen veel aandacht. Ik heb zelf een toespraak voor Trump geschreven omdat ik iedereen wil laten zien dat mocht Trump de Republikeinse nominatie binnenslepen, hij alleen maar een schuurpapiertje over zijn toespraken hoeft te halen om een breder publiek aan te spreken. Ik denk dat mensen daar niet op zijn voorbereid, ze onderschatten zijn aantrekkingskracht. Zie het als een waarschuwingsschot aan iedereen."

"Als adviseur van een Democraat zou mijn advies wel afhangen van of de Republikeinse tegenstander iemand als Ted Cruz of Marco Rubio is of dat het om Trump gaat. Die eerste twee zijn zo conservatief dat je ze inhoudelijk moet aanvallen, maar bij een populist als Trump vliegen zijn standpunten alle kanten op. Dan moet je op de man spelen, je moet hem weer als een paljas neerzetten. Trump is een zwendelaar. Alle keren dat hij in zijn leven gewonnen heeft, was hij de enige die er beter van werd."

"Als tegenstander moet je ook laten zien dat je de antithese bent van Trump. Je moet een positief verhaal hebben en daar impliciet Trump mee afwijzen. Als je alleen maar over Trump praat, bied je geen alternatief."

Kevin Spacey als president Frank Underwood in seizoen 2 van House of Cards

"Ik ben met een vriend een politieke televisieserie aan het schrijven, maar dat is echt een bijproject. Er is nu zo een belangrijke verkiezingsrace aan de gang en op een bepaalde manier is de realiteit nu gekker dan fictie. Er staat zo veel op het spel. Als een Democraat niet wint, zal een zeer conservatieve Republikeinse Partij alle drie machten van de staat controleren. Dat zal het beleid en het land substantieel veranderen op een manier die we niet goed kunnen bevatten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden