Plus

De bedwants rukt op in warm Amsterdam

Niet alleen meldingen van illegale ­vakantieverhuur kwamen het eerste weekend van de hotline binnen. Naast ongenode toeristen, maakt ook de bedwants zijn opwachting in Amsterdamse hotelbedden.

Laura Obdeijn
De bedwants, aangetroffen in Amsterdamse hotelbedden Beeld Shutterstock
De bedwants, aangetroffen in Amsterdamse hotelbeddenBeeld Shutterstock

Hadden de bedvriendjes, ook wel wandluizen of bedbugs genoemd, eerst nog iets exotisch, iets wat je alleen al backpackend tegenkwam in een door honderden mensen beslapen smoezelig hostelbed in verre oorden, nu zijn ze ook aangetroffen in Amsterdamse hotelbedden.

Dat liet de gemeente woensdag weten, nadat bij controle door handhavers naast illegale vakantieverhuur ook bedwantsen werden aangetroffen.

Grote toename
Voor Richard Piké, directeur van Van der Velden Ongediertebestrijding in Amsterdam, komt dit niet als een verrassing. Kreeg hij vijf jaar geleden nog één melding per week, nu zijn dat er vijf tot tien per dag. "En je ziet het echt niet alleen bij illegale ­vakantieverhuur op driehoog achter. Ook viersterrenhotels, bed and breakfasts en particulieren hebben er last van. Met schoon of vies heeft het niets te maken."

De grote toename heeft volgens hem te maken met de toegenomen reislust. "Bedwantsen neem je vaak mee van vakantie, in je koffer, je ­kleding of op je lijf. Maar in New York is de plaag inmiddels zo groot, daar kun je ze al in de metro oplopen."

Een plaag
De grootte van het bruin-rode vlo-achtige beestje varieert van één tot vijf millimeter en de bedwants leeft van bloed. Bij voorkeur 's nachts kruipt hij af op ademhaling en lichaamswarmte en bijt hij met kleine kaakjes in armen of benen. Iets wat kan leiden tot jeukende plekken.

Als je ze bij de knopen en kieren van je matras ziet zitten, dan is het eigenlijk al een plaag, zegt Piké. Dat is meteen het lastige met de beestjes: "In het begin zie je ze niet. Ze verstoppen zich achter het behang en in kieren. Dan gaat het van kwaad tot erger. En met dit soort temperaturen planten ze zich ook veel sneller voort. Dan vieren ze echt feest."

Bestrijding moeilijk

Volgens ongediertebestrijder Rentokil Nederland is het de meest ontwrichtende ongedierteplaag die je kan treffen en ook Piké zegt dat een bedwantsenplaag niet gemakkelijk te bestrijden is.

Het enige wat je zelf kunt doen is goed stofzuigen, al je kleren wassen op zestig graden en de rest dertig uur in de vriezer stoppen. Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zijn niet sterk genoeg, alleen met speciale producten maak je een kans.

Het Nederlandse beddenbedrijf FreshBed ontwikkelde een bed met een eigen klimaatsysteem waardoor het bed periodiek kan worden ­opgewarmd tot boven de vijftig graden. Dit doodt de insecten in korte tijd.

'In New York kun je ze al in de ­metro oplopen' Beeld Shutterstock
'In New York kun je ze al in de ­metro oplopen'Beeld Shutterstock

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden