De banaliteit van Het Kwaad

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor HolmanBeeld Wolff

Hoe verantwoord je het voor jezelf dat je mogelijk honderden doden gaat veroorzaken, onder wie vrouwen, kinderen, bejaarden en gehandicapten?

Dat kan alleen als je die mensen aan iets schuldig acht. Schuldig aan iets waartegenover jij machteloos staat, wat je als hoogst onrechtvaardig ervaart; ze zijn schuldig aan iets wat jou is aangedaan.

Maar wat is dat? Waardoor voel je je de lul? En waarom denk je dat je door wraak te ­nemen daar iets aan kan doen? Ik heb slechts vermoedens.

Ik dacht vroeger dat het klassentegenstellingen waren waardoor de kansarme mens wel gedwongen was zich tot revolutionair te ontwikkelen. Maar nooit zie je bij die aanslagen dat het gaat om verbetering van een achterstands­situatie.

Waarom moet de verklaring zo nodig iets anders zijn dan de plegers zelf beweren? Namelijk: ze willen ons allen vernietigen teneinde hun kalifaat te stichten. Ze haten ons omdat we of afvallig, Jood of christen zijn - meer niet.

Een marxistische verklaring voldoet dus niet. Wat dan?

Dat we Syrië, Irak en Libië bombarderen, dat we Israël steunen (de grootste vijand van het kalifaat, domweg omdat het Joden zijn), illustreert dat ze zich verwikkeld voelen in een grote oorlog met ons. En ze voeren dus een guerrillastrijd. Het zijn soldaten. En wij - als we gewoon naar ons werk gaan, of op vakantie - zijn de vijand.

Juist ons normale gedrag maakt het onmogelijk voor ze om het kalifaat te stichten. Daarom wijzen ze ook democratie af. Zolang er democratie is, zal het kalifaat nooit kunnen ontstaan. De reden waarom dat niet kan, moge duidelijk zijn: ze zouden worden weggestemd.

Een andere reden waarom zij geen democratie willen, is dat democratie vrijheid van meningsuiting als fundament heeft en die vrijheid zou het bestaan van Allah in twijfel kunnen trekken: een doodzonde! Want wie de waarheid van het geloof in twijfel trekt, mag - volgens datzelfde geloof - worden vermoord.

Daarom is de islam het grote probleem. Of laat ik het iets zachter zeggen: het islamisme is het probleem. De ideologie kortom die niet alleen voortkomt uit de islam, maar ook de consequentie is van het zuivere geloof.

Wie zuiver gelooft, gelooft dat wanneer hij als soldaat, en dus martelaar, voor Allah is gestorven, hij - in de paradijselijke tuin der lusten - aan Zijn voeten bij Zijn troon mag zitten. Zo banaal kan Het Kwaad zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden