Reportage

De ballenbakselfie is een hit op het Amsterdams Studenten Festival

Maaike Ouboter, de gratis popcornkraam en de ballenbak waren donderdagavond de grote trekkers op het Amsterdams Studenten Festival (ASF) in studentencentrum CREA. De ballenbakselfie was meteen een hit.

Carmen Dorlo
null Beeld Carmen Dorlo
Beeld Carmen Dorlo

Meisjes met hipsterfestivalknotjes staan voor de ingang van studentencentrum CREA op de Nieuwe Achtergracht. Op de achtergrond gooit een meisje in een zwarte trui ballonnen met stenen in het water, 'zodat ze stil blijven drijven, dat is mooi'.

De meisjes staan in de rij voor de ticketverkoop van het Amsterdams Studenten Festival (ASF), dat op donderdagavond begint. Met het thema 'Welkom Thuis' geeft het ASF op 17 en 18 april voor de vijftiende keer een podium aan studenten met een passie voor muziek, theater, cabaret, film en kunst.

In de binnentuin van het studentencentrum wordt de muziekinstallatie nog opgezet en de voorspelde regen lijkt roet in het eten te gooien. In de theaterzaal, waar het optreden van cabaretduo Kots plaatsvindt, is niets van de stress te voelen. De twee vrouwen vertellen ontspannen over dierenseks, hun haat voor kale mannen en hun, enigszins overdreven, liefde voor Jezus. De cynische, harde humor zorgt toch voor een glimlach op de meeste gezichten.

Gratis popcorn
Op de 'zolder' van CREA zijn een aantal activiteiten weggestopt. Terwijl de helft van de mensen zoekt naar de expositie van Anouk Slik en Kas Woudstra, is de gratis popcornkraam drukbezocht. Anderen gaan richting het geschreeuw, niet van een optreden, maar van de ballenbak. Stuk voor stuk springen enthousiastelingen de kamer vol plastic ballen in en gieren van plezier. 'Ballenbakselfie!'

Ondertussen gaan de optredens beneden gewoon door. Bij het gastoptreden van singersongwriter Maaike Ouboter wordt snel duidelijk dat de zaal te vol zit. Teleurgesteld zoeken bezoekers naar een ander initiatief, maar komen er dan achter dat het festival qua bewegwijzering enigszins tekortschiet.

Het huiskamergevoel is goed te voelen bij het optreden van singersongwriter Dave Moses. Met zijn stem, met een rauw randje, zet hij eigen nummers neer, maar ook covers van onder andere The Roots. 'Dit soort talentenjachten vind ik super. Aan iets als 'The Voice' mee doen, daar ben ik nog te huiverig voor.'

Het gezelschap dat buiten in de tuin literatuur zou voordragen, genaamd de Talking Heads, wordt naar binnen verplaatst door de regen. 'Dat is zo jammer,' zegt Naomi Jansen, van het ASF. 'Maar buiten de stress gaat het vanavond eigenlijk best wel goed.'

Het ASF vindt ook vandaag nog plaats. Vanavond is onder andere de prijsuitreiking. Meer info vind je op de site van ASF.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden