'De Astronaut' geland op Museumplein

Hij zweefde al langs Lowlands, Zwolle en Venetië, maar nu is De Astronaut geland op het Museumplein, tot vreugde van schepper Joseph Klibansky. 'Een betere plek dan hier is er bijna niet.'

Maarten Moll
'De Astronaut' van Joseph Klibansky zweeft nu boven de vijver op het Museumplein. Beeld Tammy van Nerum
'De Astronaut' van Joseph Klibansky zweeft nu boven de vijver op het Museumplein.Beeld Tammy van Nerum

Daar zweeft ie dan. Aan een stoel, met een vaas bloemen op zijn rechtervoet. De zwevende astronaut. Het kunstwerk, getiteld Self-Portrait of a Dreamer, is maakt door de Nederlandse kunstenaar Joseph Klibansky (34). Vanmiddag onthuld, 12 meter hoog, en nog de hele zomer te zien.

Twee jaar geleden stond de sculptuur al op Lowlands, vorig jaar in de beeldentuin van museum De Fundatie in Zwolle. Of naast de Ponte dell'Accademia aan het Canal Grande in ­Venetië. Amsterdam past keurig in dat rijtje.

Zeker gezien de plek: midden in de vijver op het Museumplein. Voor de beeldenliefhebber een goede locatie, want iets verderop, in de beeldentuin van het Rijksmuseum, staan de monumentale buitensculpturen van de Baskische kunstenaar Eduardo Chillida (1924-2002).

Eerbetoon
Het Zelfportret van een Dromer is onderdeel van de serie Balance, waarin Klibansky objecten laat zweven als in een droom. Het statement: we moeten altijd met verbeeldingskracht denken.

De sculptuur is gemaakt van vezelversterkte kunststof, hars en staal. En met bloemen van zijde, een eerbetoon aan Vincent van Gogh.

De stoel ook, zo blijkt uit het persbericht: 'De stoel lijkt de symbolische wortel te zijn waardoor de zonnebloemen kunnen blijven bloeien door via het heden te reizen en naar de toekomst te projecteren'.

Vaag? Zeker. Maar Klibansky wil met zijn werk nu eenmaal vorm geven aan een utopische wereld - daar is die verbeeldingskracht weer.

Beleving
Wat duidelijk is, is dat Klibansky een propagandist is van kunst in de openbare ruimte: "Het verrijkt mijn beleving van de stad. Ik vind het niet alleen gaaf, maar ook belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van kunst. Kunst moet worden gezien en ervaren. Een ­betere plek dan deze is er bijna niet."

Joseph Klibansky (1984) werd geboren in Zuid-Afrika. Hij groeide op in het Gooi en woont nu in Amsterdam. Beeld Tammy van Nerum
Joseph Klibansky (1984) werd geboren in Zuid-Afrika. Hij groeide op in het Gooi en woont nu in Amsterdam.Beeld Tammy van Nerum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden