De Arent Janszoon Ernststraat berust op een misverstand

De naam van één van de bekendste straten in Buitenveldert berust op een ernstig misverstand, dat al vijftig jaar standhoudt.

Beeld van de Arent Janszoon Ernststraat.Beeld Google Street View

Arent Janszoon Ernst, naamgever van de straat die langs het Gelderlandplein loopt, blijkt in werkelijkheid Arent Janszoon Ernst van Bassen te heten.

Dat ontdekte Amsterdammer Ferry Wienneke, die vorig jaar uit pure nieuwsgierigheid op zoek ging naar meer informatie over A. J. Ernst, volgens het straatnaambord baljuw (belast met rechtspraak) in Amstelland van 1569 tot 1573.

Wienneke: "Gek genoeg was in het Stadsarchief helemaal niets te vinden over Ernst. Daarna heb ik aangeklopt bij het archief van de Hoge Raad van Adel en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, maar ook dat leverde niets op."

Dood spoor
De Amsterdamse straatnamencommissie dook op verzoek in het eigen archief, maar kon Wienneke alleen vertellen dat de straat in 1962 naar Ernst was vernoemd.

Een omschrijving van de naamgever ontbrak, evenals een verklaring waarom uitgerekend deze man een verkeersader in Buitenveldert had verdiend.

Het spoor leek dood te lopen, tot Ton van Noorden zich bij Wienneke meldde. Het lid van de historische vereniging Wolfgerus van Aemstel in Ouderkerk aan de Amstel kwam met de volledige naam van de baljuw op de proppen, met eeuwenoude documenten als onweerlegbaar bewijs.

Speurzin
Wienneke: "Ik ben nog op zoek gegaan naar meer informatie over de man, maar dat leverde weinig op. Hij was weliswaar plaatsvervanger van koning Filips II van Spanje in Amstelland en afkomstig uit een machtige familie, maar verder kennelijk een man zonder veel wapenfeiten op zijn naam."

De straatnamencommissie erkende ruiterlijk dat er in de jaren zestig iets moet zijn misgegaan. Toch is besloten de naamborden niet meer te veranderen. Dat levert te veel rompslomp op voor bijvoorbeeld de bedrijven in de straat.

Wel worden binnenkort bordjes onder de naamborden geplaatst, met daarop de volledige naam van Ernst van Bassen.

Stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel prijst de speurzin van Wienneke: "Mooi dat een betrokken burger dit raadsel heeft opgelost. En mooi dat Ernst van Bassen met de bordjes in ere wordt hersteld."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden