Column

De Apple Watch wordt de vrouw van wie ik wil scheiden

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Jean-Pierre Jans
Theodor HolmanBeeld Jean-Pierre Jans

Dus ik heb zo'n Apple Watch en dan kan ik zien dat mijn hartslag 92 is.

Die moet omlaag. Hoe komt die trouwens zo hoog? Dat zegt mijn horloge niet. Wel dat ik vandaag al 23 stappen heb gezet. 23? Ja. Klopt dat ding wel? Nog maar even naar mijn computer lopen? 26 stappen. Ja, hij doet het wel. Hartslag? 91. Hoe kan dat nou? Te hoog, maar wel lager dan daarnet, terwijl ik me heb ingespannen. Hoe laat is het eigenlijk? 14:02, zie ik op mijn iPhone. O nee, dat moet ik op mijn horloge kunnen zien. Ja. 14:03. Nou, het horloge werkt. Hartslag 87. Goed zo.

Wat is dat?

Een erectie?

Verdomd. En dat op mijn leeftijd.

Even op mijn horloge kijken... Ja, mijn hartslag is 99. Dan moet het wel een echte erectie zijn! Snel op Twitter zetten. O nee, dat kan niet via mijn horloge. Dat moet via mijn iPhone.

Kortom: ik zal zo'n horloge niet kopen.

Zo'n Apple Watch zal ongetwijfeld goed voor de gezondheid zijn, maar ik zou het onbegrijpelijk vinden als hij een fijn hebbedingetje wordt. Zo'n Watch is groente.

Maar ook typerend voor iets anders. Ofschoon ik alles wil weten, hoef ik niet alles over mezelf te weten. Ik ben al een hypochonder en zal elk getal, elke voetstap, elke uitslag als teken van een gruwelijke kwaal beschouwen.

Het heeft me een jaar gekost om van mijn temperatuurtic af te komen. Ik dacht namelijk voortdurend dat ik koorts had. Dus liep ik, ook al Temestaverslaafde, de hele dag met een thermometer onder mijn tong. Toen tien jaar geleden hartritmestoornissen bij mij werden geconstateerd, kocht ik een bloeddrukmeter. Na de koffie: bloeddruk meten. Na wandeling met hond: weer bloeddruk meten. Na broodje eten: bloeddruk meten. En steeds dacht ik dat ik tegen een hartaanval aan zat.

Meten is weten, maar ook vrijheid inleveren. Het horloge zal mij vertellen wat ik moet doen. Het horloge wordt mijn moeder. Het horloge wordt de vrouw van wie ik wil scheiden, omdat ze zich met mijn leven bemoeit. Het horloge wordt mijn dokter en mijn hoofd der school.

Wie dat horloge koopt, koopt schuldgevoel. Je loopt te weinig, je eet te veel, je bloeddruk stijgt. Geheim agent Watch houdt je constant in de gaten. Bah.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden