'De anti-Europese boodschap heeft verloren'

CDA en D66 zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace om de grootste partij van Nederland te worden bij de Europese verkiezingen in Nederland. Het CDA haalt volgens een voorlopige exitpoll 15,4 procent van de stemmen, D66 haalt 15,3 procent. Lees hier de eerste reacties.

Redactie
Sophie in 't Veld (M), D66-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, voert campagne bij de Haagse Hogeschool. Beeld anp
Sophie in 't Veld (M), D66-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, voert campagne bij de Haagse Hogeschool.Beeld anp

'Anti-Europese boodschap verloren'
'De heldere pro-Europese boodschap heeft steun gekregen van de kiezer. De anti-Europese boodschap heeft verloren.' Dat zei lijsttrekker van D66 Sophie In 't Veld in een eerste reactie op de exitpoll. Uit de peiling blijkt dat D66 en het CDA nagenoeg even groot zijn geworden. Ze hield wel een slag om de arm omdat de uitkomst nog niet zeker is.

In 't Veld bleef ook voorzichtig over de positie van het CDA. Die partij zou volgens de exitpoll nipt de grootste partij zijn gebleven. In 't Veld wees erop dat het CDA wel flink wat kiezers lijkt te hebben verloren.

Sophie in 't Veld, D66-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, voert campagne bij de Haagse Hogeschool. Beeld anp
Sophie in 't Veld, D66-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, voert campagne bij de Haagse Hogeschool.Beeld anp

'Beste uitslag ooit in Europa'
'Dit is voor ons de beste uitslag ooit in Europa', zegt SP-lijsttrekker Dennis de Jong. De SP zou volgens de eerste cijfers uitkomen op drie zetels.

Het is mogelijk dat de SP zelfs groter wordt dan de PvdA. 'Dat zou heel mooi zijn, maar laten we afwachten. Dit zijn de eerste cijfers', aldus De Jong.

Lijsttrekker voor de SP-kandidatenlijst voor Europa, Dennis de Jong. Beeld anp
Lijsttrekker voor de SP-kandidatenlijst voor Europa, Dennis de Jong.Beeld anp

'Nederland kiest overtuigend voor EU'
Nederland heeft overtuigd voor Europa gekozen, zegt D66-leider Alexander Pechtold. Volgens deze exitpoll koerst zijn partij af op de beste Europese uitslag ooit en wordt het procentueel de grootste Nederlandse partij in het europarlement.

D66 wil de EU verder brengen, het wil vooruit, aldus Pechtold. 'Wij zetten in op vertrouwen, stabiliteit en ambitie.'

D66-leider Alexander Pechtold. Beeld anp
D66-leider Alexander Pechtold.Beeld anp

'Stijgende lijn CDA'
'Dit voelt als een versterking van de stijgende lijn die het CDA heeft ingezet', zei CDA-partijleider Sybrand Buma. Volgens de eerste cijfers zou het CDA één zetel verliezen en op vier zetels uitkomen.

Met dat aantal is het CDA in een nek-aan-nekrace verwikkeld met D66 dat ook op vier zetels staat. 'Dat het CDA wellicht de grootste partij van Nederland gaat worden, hadden we niet verwacht', aldus Buma. Zondag wordt de definitieve uitslag bekend. 'Het wordt heel spannend.'

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. Beeld anp
CDA-leider Sybrand van Haersma Buma.Beeld anp

'Lijkt op een kleine plus'
'De uitslag lijkt ons een kleine plus te geven', zei VVD-campagneleider Han ten Broeke. De partij haalde een kleine winst, maar blijft gelijk op 3 zetels. Volgens Ten Broeke biedt de voorlopige uitslag 'een prima basis voor een stevig VVD-geluid in het Europees Parlement'

Roemer: enorme doorbraak
Volgens SP-leider Emile Roemer beleeft zijn partij met de voorspelde uitslag een 'enorme doorbraak'. 'We zijn nu definitief de grootste partij op links en een grote linkse stroming in Nederland en niet van plan dat kwijt te raken.'

Volgens Roemer wordt zijn partij daarmee ook op het Binnenhof een 'serieuzere speler'. De SP boekte haar beste uitslag ooit bij Europese verkiezingen. De partij deed dat in maart ook al bij de gemeenteraadsverkiezingen.

SP-leider Emile Roemer. Beeld ANP
SP-leider Emile Roemer.Beeld ANP

'Pro-Europese campagne beloond'
'GroenLinks heeft een heldere groene en linkse koers en de kiezer beloont dit door op ons te stemmen', zei GroenLinks-partijleider Bram van Ojik. Lijsttrekker Bas Eickhout zei dat de partij wordt beloond voor de pro-Europese campagne.

Volgens de cijfers komt GroenLinks uit op twee zetels, een verlies van één ten opzichte van de vorige verkiezingen. Daar was al rekening mee gehouden, aldus Eickhout. Hij hoopt dat 'iedereen mee duimt om zondag ook daadwerkelijk die twee zetels binnen te halen'.

Bas Eickhout. Beeld anp
Bas Eickhout.Beeld anp

PvdA haalt opgelucht adem
Bij de PvdA wordt voorzichtig opgelucht gereageerd op de exitpoll. Het lijkt erop dat de PvdA haar drie zetels in het Europees Parlement behoudt, al daalt de partij van 12 naar 9,4 procent van de stemmen.

Lijsttrekker Paul Tang zegt in een reactie dat drie zetels 'mooi' zou zijn. 'Maar de echte uitslag volgt zondag. In Nederland en Europa blijven we knokken voor meer werk, eerlijk werk en goed werk.' Vanavond is het na een lange campagne 'even ontspannen', aldus Tang.

Paul Tang. Beeld anp
Paul Tang.Beeld anp

'Het ziet er goed uit'
Volgens partijleider Arie Slob van de Christenunie 'ziet het er goed uit', laat hij op Twitter weten. Zijn partij vormt samen met de SGP een combinatie bij de verkiezing voor het Europees Parlement. In de peiling die combinatie procentueel een kleine winst, maar blijft ze wel op twee zetels staan.

Ook Kees van der Staaij van de SGP is tevreden. Hij spreekt van 'een mooie uitslag'.

Arie Slob. Beeld anp
Arie Slob.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden