De Amsterdamse verkiezingen: welke politici kregen de minste en de meeste stemmen?

Voor politici is het altijd weer een uitdaging om de meeste stemmen in de wacht te slepen. Toch behaalt altijd iemand de minste stemmen en als je dan één stem krijgt, is dat best wel zuur.

Jasper Piersma
null Beeld anp
Beeld anp

Wie haalden de meeste stemmen?
De lijsttrekkers van de vier grootste partijen (op basis van aantal stemmen) haalden ook de meeste stemmen. De gisteren afgetreden Hilhorst werd, ondanks dat hij minder dan de helft van de PvdA-stemmen kreeg, hierbij de tweede kandidaat met de meeste stemmen.

Jan Paternotte (D66) 43.634 stemmen
Pieter Hilhorst (PvdA) 27.447 stemmen
Eric van der Burg (VVD) 21.574 stemmen
Laurens Ivens (SP) 20.803 stemmen

Wie haalden de minste stemmen?
Opvallend veel kandidaten haalden deze verkiezingen maar één of twee stemmen. Bij de vorige verkiezingen waren Jaap van Leeuwen (ChristenUnie) en Douwe Jobse (Amsterdamsche Belangen) met vier stemmen de minsten.

Otto ter Haar (De Groenen) 1 stem
Antje Melissen (Visie op Amsterdam) 2 stemmen
Ruben Duister (De Groenen) 2 stemmen
David Blik (De Groenen) 2 stemmen
Jelle Ferweda (TROTS) 2 stemmen
Donovan Hogendorp (TROTS) 2 stemmen

Wat scoren de 'BN'ers'?
Boris van der Ham, lijstduwer voor D66 Amsterdam en voormalig kamerlid, heeft 2475 stemmen gekregen, waarmee hij op de derde plek op de D66-lijst zou eindigen. Bij de verkiezingen in 2010 haalde hij nog 1862 stemmen. Volgens D66-lijsttrekker Jan Paternotte overwoog Van der Ham alleen in de raad te gaan als hij het aantal stemmen zou halen voor een volledige zetel, ruim 7000 dus.

Red Amsterdam zette de halve cast van de succesfilm Flodder op de kandidatenlijst, maar dat zorgde er niet voor dat de partij genoeg stemmen kreeg om een zetel in de raad te halen. Ma Flodder (Nelly Frijda) kreeg hierbij 838 stemmen, maar haar filmzoon Johnny (Huub Stapel) wist niet meer dan 177 stemmen te halen. Saxofonist Hans Dulfer haalde met 93 voorkeursstemmen net iets meer dan Paroolcolumnist Henk Spaan, die 66 stemmen op zijn naam heeft staan.

Playboymodel
Binnen de Piratenpartij scheelde het niet veel, of Ancilla Tilia (op de lijst als Ancilla van de Leest) was op de eerste plek geëindigd. Ze kreeg 1905 stemmen, terwijl de nummer één op de lijst, Bob Sikkema, 'maar' 2033 gekleurde bolletjes naast zijn naam kreeg. Ondanks dat de partij net aan geen zetel wist te halen, was het hiermee mogelijk geweest dat het Playboymodel een plek in de raad had gekregen.

Voormalig VVD-wethouder en sinds vorige maand staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes is met 268 voorkeursstemmen op de elfde plek geëindigd in de Amsterdamse lijst.

Het aantal blanco stemmen bedraagt dit jaar 2964 keer. Woensdag waren er daarnaast 2229 stemmen ongeldig.
Bijna 28.000 stemmen zijn niet uitgebracht door de stemgerechtigde zelf, maar door iemand anders. Zij gaven een geldig volmachtbewijs af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden