De Amsterdamse rat wordt resistent

Tegen het enige gif dat ongediertebestrijders mogen gebruiken, zijn ratten steeds vaker resistent. Het is wachten op het moment dat ook Amsterdamse ratten resistent zijn.

Zeker een kwart van de ratten is resistent tegen het gif dat wordt gebruikt om de beesten te bestrijden Beeld anp

In de Amsterdamse grachten en oude panden voelen ratten zich thuis. De beesten zorgen voor overlast: ze zijn onhygiënisch en kunnen kabels en draden kapot knagen.

Rein van Groenendael van ongediertebestrijder De Muizendokter maakt zich zorgen over de rat. 'Tegen het enige bestrijdingsmiddel dat wij buitenshuis tegen de rat mogen gebruiken, rodenticiden, raakt een steeds groter deel van de rattenpopulatie in Nederland resistent. Ratten voelen zich buiten het meest thuis en gaan vanuit hun slaapplek alleen huizen in op zoek naar voedsel.'

Klapvallen
Rattengif is voor ongediertebestrijders het laatste redmiddel. Eerst moeten ze proberen ratten te vangen met bijvoorbeeld mechanische klapvallen. 'Dat lukt niet altijd,' zegt Jan Verschoor van de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven, de NVPB. 'Daarom pleiten wij ervoor dat we meer soorten gif mogen gebruiken, mits dat verantwoord gebeurt door professionele bedrijven. Met meer soorten gif voorkom je resistentie ook beter.'

In 2012 riep de universiteit in Wageningen particulieren en rattenbestrijders op rattenkeutels op te sturen voor onderzoek. Met die keutels bracht de universiteit in kaart hoeveel ratten resistent waren. Ongeveer 25 procent van de Nederlandse ratten bleek resistent te zijn, vooral in de Achterhoek, maar ook in Rotterdam, de Noordoostpolder, de Gelderse Vallei, Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg.

Grote zorgen
Resistente ratten planten zich gemakkelijk voort, omdat ze nu eenmaal geen last hebben van gif. De GGD Amsterdam maakt zich daar grote zorgen over. Daarom heeft de dienst de laatste jaren naarstig gezocht naar alternatieve bestrijdingsmethoden en preventiemogelijkheden. Bijvoorbeeld door gaten van ratten te dichten en schuilplaatsen in de stad te vernietigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden