Plus

De Amsterdamse kiezer: 'Stem namens de bijbel vind ik belangrijk'

Vlak voor de verkiezingen laat Het Parool kiezers aan het woord. Hun standplaats: De Baarsjes. Elsbeth Gruteke, predikant van de Jeruzalemkerk, vindt dat ideeën uit de bijbel een stem verdienen.

Laura Obdeijn
'Je leeft hier dicht op elkaar met veel verschillende culturen en dat gaat zonder al te veel frictie. Mensen gunnen elkaar het licht in de ogen' Beeld Charlotte Odijk
'Je leeft hier dicht op elkaar met veel verschillende culturen en dat gaat zonder al te veel frictie. Mensen gunnen elkaar het licht in de ogen'Beeld Charlotte Odijk

'Het samenleven lijkt in deze buurt te lukken," zegt Elsbeth Gruteke (52). Ze is naast radiopresentator bij de EO sinds anderhalf jaar predikant in de protestantse Jeruzalemkerk, het Amsterdamse Schoolgebouw aan de Jan Maijenstraat, net achter de drukke Jan Evertsenstraat.

"Mensen hebben soms problemen met hun buren, er is wel eens overlast en er ligt af en toe afval op straat, maar je leeft ook dicht op elkaar met veel verschillende culturen en dat gaat zonder al te veel frictie. Mensen gunnen elkaar het licht in de ogen."

Die tolerantie en solidariteit die ze terugziet in de buurt zijn ook waarden die ze zoekt in de partij waarop ze over ruim een week zal stemmen. Het wordt waarschijnlijk de ChristenUnie (CU). "Een partij met ethische opvattingen die passen bij de bijbel, en die tegelijk sociaaleconomisch links, niet conservatief en open is. Dat spreekt me aan."

De waarde van leven
Net als de manier waarop de partij in het euthanasiedebat staat. "Het is iets waar heel divers over wordt gedacht en waar de gemoederen hoog over kunnen oplopen. Ik vind het belangrijk dat je in dat debat een stem hoort die zich baseert op ideeën uit de bijbel over de waarde van leven."

"Ik vind dat de ChristenUnie goed in dat debat staat door mensen niet het gevoel te geven dat hun leven niet meer de moeite waard is, omdat ze bijvoorbeeld een te grote last zijn voor de omgeving. Het is niet de bedoeling dat mensen het idee hebben dat ze niet meer mogen bestaan."

Overigens is die keuze voor de CU helemaal niet zo vanzelfsprekend, zegt ze, verwijzend naar het nest waarin ze is geboren. Ze heeft geen christelijke opvoeding gekregen en werd pas als tiener gelovig.

Haar ouders stemden links: PvdA, PSP: "Het linkse kamp." En, toegegeven, "Ik merk wel dat je toch een hoop van huis uit meekrijgt als het over politiek gaat. Dat ik ook wel eens op de PvdA heb gestemd, komt natuurlijk daarvandaan."

Barmhartigheid bij de PVV
Solidariteit, verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving en een sterk rechtvaardigheidsgevoel, het zijn waarden die ze met de paplepel ingegoten kreeg en die ze ook terugziet bij andere partijen. "Ik heb wel eens gelezen dat je samenwerking moet zoeken met mensen die het goede willen en die mensen vind je overal."

Al is dat soms even zoeken. "Bij een partij als de PVV kan ik dat streven naar het goede - barmhartigheid, naastenliefde - eigenlijk niet zo goed vinden."

Collega-predikanten hebben eerder ertoe opgeroepen dat de kerk zich hierover zou moeten uitspreken. Daar is ze het niet mee eens. "Je moet je juist verdiepen in de vraag waarom mensen op zoiets stemmen. De tijd dat de predikant vanaf de kansel zei wat je moet stemmen is gelukkig voorbij."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden