Plus

De Amsterdamse kiezer: 'Meer aan de toekomst denken'

Vlak voor de verkiezingen laat Het Parool kiezers aan het woord. Hun standplaats: De Baarsjes. Lenny Balkissoon wil stemmen met zijn hart - en dat maakt het moeilijk.

Laura Obdeijn
Lenny Balkissoon: 'Ik voel het gewoon niet en heb niet het idee dat er iemand of een partij tussen zit die mij zou steunen' Beeld Rink Hof
Lenny Balkissoon: 'Ik voel het gewoon niet en heb niet het idee dat er iemand of een partij tussen zit die mij zou steunen'Beeld Rink Hof

Vanuit de gymzaal boven loopt een kinderklasje de deur uit richting school, langs studio 1, waar ongeveer twintig danser zich opwarmen voor de les en langs de lunchende crew en deelnemers van televisieprogramma Dance, dance, dance.

In een voormalige kerk in de Chasséstraat zit Chassé Dance Studios. Het is met acht dansstudio's de grootste private dansschool van de wereld, zegt oprichter en oud-danser Lenny Balkissoon. En binnenkort opent de in Brits-Guyana (nu Guyana) geboren Hindoestaanse ondernemer het aangrenzende hotel met bar, restaurant en gezondheidscentrum.

Hij stemde maar één keer in zijn leven sinds hij in 1976 naar Nederland kwam en dat was op D66. Daarna nooit meer. Of hij woensdag gaat stemmen? Kleine kans. Is hij over te halen? Kleine kans.

"Als ik stem, moet het vanuit mijn hart komen en dat maakt het nu ook weer moeilijk. Ik voel het gewoon niet en heb niet het idee dat er iemand of een partij tussen zit die mij zou steunen of die mij vertegenwoordigt."

Klimaat en milieu
De enige partij waar hij wat in ziet is de Partij voor de Dieren. "Zij zeggen tenminste hoe het is." Daarnaast vindt hij het klimaat en milieu belangrijk, speerpunten van de partij.

"Ik denk veel na over onze wereld en ik vind dat we meer aan de toekomst moeten denken, aan wat we achterlaten voor onze kinderen. We streven ernaar om naar Mars te gaan, maar we kunnen ­deze planeet niet eens beschermen."

Te veel gefocust op geld
Ook de politiek laat het volgens hem afweten op dit vlak. "In verkiezingstijd roepen ze dat ze van alles gaan doen als ze gekozen worden, maar als ze er eenmaal zitten, komt er niets meer van. Ze zijn te veel gefocust op het nu en op geld." Hij wil een leider die doet wat hij zegt. "Maar die is wat mij betreft nog niet opgestaan."

Krijg je in de kerk, met overal dansende mannen en vrouwen in leggings en enkelwarmers, het gevoel alsof je in Fame bent beland, in het hotel is het nog de rust zelve. In de bedden is nog niet geslapen, de muren glimmen en de banken in de lobby zijn nog in plastic gewikkeld. Door alle ramen zie je de woonwijk en het schoolplein achter de kerk.

Die band met de buurt vindt Balkissoon dan ook belangrijk. Hij wil met zijn cultuurcentrum alle soorten mensen met elkaar verbinden en met elkaar in contact brengen, om onder meer eenzaamheid tegen te gaan. "We zouden veel meer met elkaar moeten leven."

Het is iets waar de politiek ook wel wat harder aan zou mogen trekken. "Maar wat ze vooral doen is praten, praten, praten," zegt hij. "Daar word ik wel eens een beetje triest van. Nee, als je wat wilt veranderen, dan moeten we niet naar de politiek kijken. Dan moeten we dat zelf doen."

Zie ook: De Amsterdamse kiezer: 'Stem namens de bijbel vind ik belangrijk' [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden