PlusDe kiezer
De Amsterdamse kiezer: 'In een gemengde buurt moet je het samen doen'
In het zicht van de verkiezingen laat Het Parool Amsterdamse kiezers aan het woord. Hun standplaats: De Baarsjes. Jeroen Jonkers zoekt iets op links.
Jeroen Jonkers (48) is vanaf het begin betrokken bij buurtinitiatief Ik geef om de Jan Eef en deze activiteiten hebben zijn kijk op de politiek wel wat veranderd. Hij is links, weliswaar aan de rechterflank en bij de komende verkiezingen zal hij waarschijnlijk wel weer bij een linkse partij uitkomen.
Maar dit keer zal de ondernemer vooral stemmen op een partij die 'verbindend' is. Dat is best een vage term, sommigen zullen het soft noemen, maar voor Jonkers is het dagelijkse kost.
Daar draait het namelijk om bij Ik geef om de Jan Eef: samen werken aan een betere buurt, waarin mensen met verschillende achtergronden prettig bij elkaar wonen en werken.
Bovendien: is verbinden niet een heel geruststellende term in deze tijden van polarisatie?
"Ik vind het onbegrijpelijk dat de PVV zo goed scoort. Ik wil graag in een gemengde buurt wonen," zegt Jonkers. "Dit betekent dat we het samen moeten doen. Dat lukt niet door je af te zetten tegen andere bevolkingsgroepen.
We moeten iets doen
Ondernemer Jonkers is nu druk met Hotel Buiten, het nieuwe paviljoen dat aan de Sloterplas verrijst. Daarnaast verzorgt hij opleidingen voor sociale entrepreneurs in de stad en hij is nog altijd betrokken bij Ik geef om de Jan Eef.
Dit bewonersinitiatief ontstond in 2010 na de dood van juwelier Fred Hund in de Jan Evertsenstraat, die omkwam bij een overval op zijn zaak. "Een of twee dagen na zijn dood hadden we het erover op het schoolpein van de Sint Janschool. We moeten iets doen, zeiden we, iets anders dan een stille tocht. Dus hebben we met een clubje dit initiatief opgezet. Ik geef om de Jan Eef was bedoeld als oproep en sloeg erg aan."
De groep wilde de Jan Evertsenstraat een impuls geven, door marketing, bijeenkomsten, gezelligheid, schoonmaakacties en door leuke winkels aan te trekken. Inmiddels houden ze zich ook bezig met vastgoed in de straat.
Met vallen en opstaan gaat de straat in de Baarsjes vooruit. "Met veel winkeliers gaat het beter, maar lang niet met allemaal. Ik heb het gevoel dat mensen die het moeilijk hebben in Amsterdam, onzichtbaar zijn. Armoede is verborgen achter de voordeur. We kunnen ernaast wonen, zonder het te weten."
Uit de modder
Jonkers komt uit een politiek bewust gezin. Moeder was actief voor de PvdA, vader stemde, tot op de dag van vandaag, D66.
"Ik heb ook altijd links gestemd, al wisselde ik wel van partij. Maar ik zit wel aan de rechterkant van links. Ik sta voor ondernemerschap, zelfstandigheid. We mogen mensen helpen, maar ze moeten zich uiteindelijk wel zelf uit de modder trekken."
Dan kom je al snel ergens in het midden uit en als je aan midden denkt, zit je al snel bij D66. Maar die partij trekt Jonkers niet. "D66 beweegt mij te makkelijk mee. Ik vind een echte opvatting belangrijk, dat een partij een bepaalde visie heeft: waar moet het heen met de wereld?"
Het zal wel PvdA of GroenLinks worden, met, op dit moment, een lichte voorkeur voor de partij van Jesse Klaver. "Het zal wel een keuze op het laatste moment worden."
Zie ook: De Amsterdamse kiezer: Zorgen over Wilders en de VVD [+]