De Amsterdamse Bob Meijer deed mega-zaken in Georgië

Amsterdammer Bob Meijer (68), bekend van het Kattenkabinet op de Herengracht, begon in de jaren negentig met twee partners winkels in Georgië en een eigen bank. Die bank, inmiddels de tweede van Georgië, gaat nu naar de beurs.

Ton Damen
null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

TBC Bank,de tweede grootste bank van Georgië, heeft een beursgang aangekondigd. De bank, die in 1992 met een Amsterdamse partner werd opgericht, wil driehonderd miljoen dollar ophalen op de London Stock Exchange (LSE).

De beursgang staat gepland voor 11 juni. De twee Georgische mede-oprichters van de bank, Mamuka Khazaradze en Badri Japaridze, zitten zelf nog in de top van het bestuur van de bank. De derde partner, de uit Amsterdam afkomstige Bob Meijer, houdt naar verluidt nog een relatief klein belang in de bank. Het doel van TBC is door de beursgang verder te groeien. Als retailbank, de bank voor consumenten, is TBC al groter dan haar concurrenten. De bank zal dan marktleider Bank of Georgia in omvang evenaren.

Formaat
Ook zal TBC na de beursgang in grootte vergelijkbaar met Nederlandse banken als ABN Amro of ING zijn, die voor de financiële crisis vele malen groter waren van de Georgische banken. Momenteel leest Badri Japaridze het boek De Prooi van Jeroen Smit, omdat hij wil weten hoe het mogelijk is dat de directie de bank van Koning Willem I heeft kunnen verkwantselen.

Aanvankelijk wilde TBC, met ruim 700.000 klanten, vierduizend werknemers en 270 pinautomaten, de beursgang in april aankondigen. Door de Russische inval in de Oekraïne werd dat korte tijd uitgesteld. Uiteindelijk vreest het bankmanagement geen grote gevolgen van de inval voor de bank. Georgië heeft sinds de Russische inval in Georgië in 2008 haar blootstelling aan de Russische economie verlaagd. Embargo's, afgekondigd voor Georgische wijnen, hebben de producenten met succes naar andere afzetgebieden gelokt. Georgië boekte in het eerste kwartaal een groei van 7,4 procent van het bruto binnenlands product (GDP).

Groei
Terwijl de meeste opkomende economische markten stokken, groeit Georgië door. Volgens Badri Japaridze is het Georgische bankwezen stabieler dan de meeste westerse banken. Georgische banken mogen 6,5 keer hun vermogen lenen, westerse banken ruim twintig keer. TBC verwacht ook een groei van de aandelenkoers. Japaridze en ceo Vakhtang Butskhrikidze, die vanaf de midden jaren negentig bij de bank betrokken is, wijzen er op dat de aandelen van de Bank of Georgia, die in 2012 een notering aan de LSE kreeg, intussen 150 procent in waarde zijn gestegen. Khazaradze, Japaridze en de Amsterdamse Meijer begonnen de bank door te voldoen aan de kapitaalseisen voor de banvergunning, die 500 dollar bedroeg. Zij begonnen de bank om valutatransfers mogelijk te maken voor hun winkelketen, wat de start was van ondernemerschap in Georgië.

De bank werd steeds geprofessionaliseerd en haalde in 2009 als aandeelhouders de Europabank (EBRD), de Nederlandse ontwikelingsbank FMO, JP Morgan, en Ashmore binnen. Veel eerder waren de International Finance Cooperation (IFC), de Duitse ontwikkelingsbank (DEG) al toegetreden. De Georgische oprichters hebben samen nog steeds een 27 procentsbelang in de bank.

Lees vandaag (28 - 5) meer in Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden