De Amsterdamse Bob Meijer deed mega-zaken in Georgië
Amsterdammer Bob Meijer (68), bekend van het Kattenkabinet op de Herengracht, begon in de jaren negentig met twee partners winkels in Georgië en een eigen bank. Die bank, inmiddels de tweede van Georgië, gaat nu naar de beurs.
TBC Bank,de tweede grootste bank van Georgië, heeft een beursgang aangekondigd. De bank, die in 1992 met een Amsterdamse partner werd opgericht, wil driehonderd miljoen dollar ophalen op de London Stock Exchange (LSE).
De beursgang staat gepland voor 11 juni. De twee Georgische mede-oprichters van de bank, Mamuka Khazaradze en Badri Japaridze, zitten zelf nog in de top van het bestuur van de bank. De derde partner, de uit Amsterdam afkomstige Bob Meijer, houdt naar verluidt nog een relatief klein belang in de bank. Het doel van TBC is door de beursgang verder te groeien. Als retailbank, de bank voor consumenten, is TBC al groter dan haar concurrenten. De bank zal dan marktleider Bank of Georgia in omvang evenaren.
Formaat
Ook zal TBC na de beursgang in grootte vergelijkbaar met Nederlandse banken als ABN Amro of ING zijn, die voor de financiële crisis vele malen groter waren van de Georgische banken. Momenteel leest Badri Japaridze het boek De Prooi van Jeroen Smit, omdat hij wil weten hoe het mogelijk is dat de directie de bank van Koning Willem I heeft kunnen verkwantselen.
Aanvankelijk wilde TBC, met ruim 700.000 klanten, vierduizend werknemers en 270 pinautomaten, de beursgang in april aankondigen. Door de Russische inval in de Oekraïne werd dat korte tijd uitgesteld. Uiteindelijk vreest het bankmanagement geen grote gevolgen van de inval voor de bank. Georgië heeft sinds de Russische inval in Georgië in 2008 haar blootstelling aan de Russische economie verlaagd. Embargo's, afgekondigd voor Georgische wijnen, hebben de producenten met succes naar andere afzetgebieden gelokt. Georgië boekte in het eerste kwartaal een groei van 7,4 procent van het bruto binnenlands product (GDP).
Groei
Terwijl de meeste opkomende economische markten stokken, groeit Georgië door. Volgens Badri Japaridze is het Georgische bankwezen stabieler dan de meeste westerse banken. Georgische banken mogen 6,5 keer hun vermogen lenen, westerse banken ruim twintig keer. TBC verwacht ook een groei van de aandelenkoers. Japaridze en ceo Vakhtang Butskhrikidze, die vanaf de midden jaren negentig bij de bank betrokken is, wijzen er op dat de aandelen van de Bank of Georgia, die in 2012 een notering aan de LSE kreeg, intussen 150 procent in waarde zijn gestegen. Khazaradze, Japaridze en de Amsterdamse Meijer begonnen de bank door te voldoen aan de kapitaalseisen voor de banvergunning, die 500 dollar bedroeg. Zij begonnen de bank om valutatransfers mogelijk te maken voor hun winkelketen, wat de start was van ondernemerschap in Georgië.
De bank werd steeds geprofessionaliseerd en haalde in 2009 als aandeelhouders de Europabank (EBRD), de Nederlandse ontwikelingsbank FMO, JP Morgan, en Ashmore binnen. Veel eerder waren de International Finance Cooperation (IFC), de Duitse ontwikkelingsbank (DEG) al toegetreden. De Georgische oprichters hebben samen nog steeds een 27 procentsbelang in de bank.
Lees vandaag (28 - 5) meer in Het Parool
Bob Meijer (68) wierp zich in de jaren tachtig op als venture captalist, een uit de VS overgewaaide trend waarbij ondernemers bedrijven (her-) starten, of opkopen. Hij begon Venture Capital Investors (VCI), het eerste kapitaalfonds van Nederland, in 1980 samen met zijn partner Macko Laqueur.
VCI begon met Cocon, een onroerendgoedpoot in Amsterdam, gericht op het herontwikkelen van onroerendgoed, met als derde partner Freddy Abraham. Dezelfde partners hebben hiervan nog enkele lokaties in bezit, zoals het Amsterdams Ondernemerscentrum (AOC) en het voormalige Wilhelminagasthuis.
Ook herontwikkelden zij het voormalige Luthers Diaconessenziekenhuis. Samen deden Meijer en Laqueur investeringen in Amerika, Nederland, en later in Rusland. Ook sloeg Meijer zijn vleugels elders uit, bij voorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, waar hij betrokken is bij een vereniging in klassieke auto’s, die recent een oude luchthaven van de RAF bij Oxfort kocht.
In Leningrad zocht en vond Meijer rond 1990 een hotel voor KLM. Later begon hij er winkels voor Heineken-bier, Philipsproducten, Douwe Egbertskoffie, en een supermarkt naar westers model, gerund met Unigro.
In Georgië openden Meijer met lokale partners Babylon-winkels, herlanceerden zij Borjomi-bronwater, heropenden zij wijnhuis Mukhrani, creërden zij theemerk Guriëli en ontplooiden zij activiteiten in de onroerend goedsector. Ook was Meijer betrokken bij de oprichting van TBC Bank, waarin hij nog een klein belang heeft.