Column

De Amerikaanse regering deed onder Obama niet veel anders dan onder Bush

Theodor Holman

De democratieparadox - ik zal straks uitleggen wat ik daarmee bedoel. Maar eerst wil ik wijzen op de hoeveelheid nieuws die we over ons kregen uitgestort, over onze eigen verkiezingen en nu de Amerikaanse verkiezingen. Het kon niet op, niet in de kranten en zeker niet op tv.

Het beëdigen van de ministers en staatssecretarissen was zelfs zo belangrijk dat, toen iets verkeerd ging, opnieuw moest worden gezworen en beloofd. En dat was dan ook weer nieuws.

Een toneelstukje, maar wel het zwaarst gesubsidieerde. Al hebben we er geen behoefte aan, we moeten er enthousiast over zijn.

De democratie is voer voor onze media. Maar het grappige is dat het in een democratie niet zo veel uitmaakt wie wint. Winnen in een democratie doe je voor de media.
De Amerikaanse regering deed onder Obama niet veel anders dan onder Bush. En als in Nederland de verkiezingsuitslag iets anders was geweest, zouden we een andere regering hebben gehad, die niet zo heel veel andere besluiten zou hebben genomen als deze. Een regering verandert kleine zaken: dat de Hedwigepolder al of niet onder water komt.

Maar omdat wij de democratie 'vieren', is alles over democratie nieuws,
Het hoort bij een democratie overdreven veel aandacht te besteden aan verkiezingen, omdat iedereen mag stemmen. Democratie bindt. Democratie nivelleert. Democratie doet er niet zo veel toe.

Maar in een dictatuur maakt het heel veel uit wie de baas wordt. De nieuwe dictator kan rigoureuze antidemocratische besluiten nemen.

In China schijnt deze maand een nieuwe baas te komen. Wie daarvoor kandidaat waren, weet ik niet en waar ze voor stonden, weet ik ook niet. Dat is geen belangrijk nieuws voor ons. Wij eisen democratie.

Maar het kan best zijn dat de nieuwe baas China in een oorlog tegen Taiwan stort. Of dat een verliezende kandidaat een burgeroorlog begint.

De democratieparadox is dat verkiezingen in een democratie niet zo veel uitmaken. Maar ze moeten wel worden gehouden. Anders is de democratie geen democratie en wordt het wél belangrijk wie de baas is.

Anders gezegd: in een democratie ben je verplicht te doen alsof democratie heel belangrijk is. Anders verandert te veel. En dat is nog enger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden