Plus

'De ambtenaar zei dat ik zou bloeden'

Ondernemer Elias Brhane ligt overhoop met het stadsdeel Zuidoost. Volgens eigen zeggen omdat hij weigerde mee te werken aan dubieuze praktijken.

Door Patrick Meershoek
Elias Brhane voor zijn bedrijf aan de Keienbergweg in Zuidoost Beeld roi shiratski
Elias Brhane voor zijn bedrijf aan de Keienbergweg in ZuidoostBeeld roi shiratski

Voor de deur zijn tientallen medewerkers bezig pakketten en pakjes in hun auto's te laden. "Ik heb tachtig mensen in dienst," vertelt directeur Elias Brhane van Goed Werk over zijn koeriersdienst aan de Keienbergweg in Zuidoost.

"Met mijn uitzendbureau heb ik in de loop der jaren meer dan drieduizend mensen in Zuidoost aan een baan geholpen. Dat is meer dan het stadsdeelbestuur kan zeggen."

Brhane wil maar zeggen: hij is geen scharrelaar. En dat was precies het beeld dat vorige maand naar voren kwam uit de berichtgeving over een geschil met het bestuur van stadsdeel Zuidoost over de verstrekte subsidie voor een leerwerktraject.

Het stadsdeel oordeelde dat de resultaten van het project en de administratie ver onder de maat waren, en vorderde een bedrag van 125.000 euro aan te veel verstrekte subsidie terug van de ondernemer.
Brhane kon indertijd niet reageren omdat hij voor zaken in Ethiopië verbleef, maar wil nu graag alsnog zijn verhaal doen.

Goede naam
De ondernemer voelt zich aangetast in zijn goede naam, en zegt een zaak te overwegen tegen het stadsdeel. "Ik voer in opdracht van het ministerie een project uit voor de terugkeer van migranten naar het land van hun herkomst. Tot volle tevredenheid trouwens. Mijn contactpersonen vragen mij: Elias, wat is daar allemaal aan de hand?"

Volgens Brhane is sprake van een wraakoefening. "Ik word gestraft omdat ik eerder niet heb willen meewerken aan het verlenen van gunsten." Hij vertelt de afgelopen jaren te zijn benaderd door zowel toenmalig fractievoorzitter van de PvdA, Narish Parsan, als de ambtenaar die zijn contactpersoon was op het stadsdeel­kantoor.

De eerste klopte aan voor een baan voor een ontslagen ambtenaar, de tweede zocht werk voor zijn zwager en zijn echtgenote.

Brhane: "In het geval van de ontslagen ambtenaar was er een rechtstreekse koppeling met een opdracht van het stadsdeel. Er was een ton beschikbaar gesteld voor het zogenoemde honderdbanenplan van de PvdA. Als ik de ontslagen ambtenaar een baan zou geven, zo werd mij verteld, zou de opdracht voor mij zijn."

"Kort voor de verkiezingen kwam Parsan een stapel lidmaatschapskaarten brengen, met het verzoek mijn personeel op hem laten stemmen bij de verkiezing van een lijsttrekker."

Integriteitskwestie
Brhane weigerde en kaartte het voorval eind 2014 aan bij stadsdeelbestuurder Emile Jaensch. Die adviseerde de ondernemer de integriteitskwestie voor te leggen aan de toenmalige stadsdeelsecretaris. "Ik heb haar een brief gestuurd, maar nooit een antwoord ontvangen."

"De kwestie was bekend bij het stadsdeelbestuur en de ambtelijke top, en er is niets mee gedaan," concludeert de ondernemer. "De ambtenaar is gewoon op zijn post gebleven. Hij wist van mijn klachten en zei dat hij mij zou laten bloeden."

Sinds zijn komst naar Nederland in de jaren tachtig heeft Brhane zich opgewerkt tot een succesvol ondernemer, onder meer met een uitzendbureau voor vluchtelingen.

"Ik weet hoe het is om met niets te beginnen," zegt hij. "Ik ben hier ook met lege zakken aangekomen. Tegenwoordig heb ik een goed leven met mijn gezin, en daar ben ik dankbaar voor."

Kerstdiner
Om die reden steekt de ondernemer een deel van zijn verdiensten in goede doelen. Zo sponsorde hij het afgelopen jaar de boot met vluchtelingen tijdens de Canal Parade en financierde hij in 2013 een kerstdiner voor inwoners van Zuidoost.

Ook het stadsdeelbestuur deed in het verleden met succes een beroep op zijn generositeit. Toen als gevolg van een surseance van hun werkgever elf deelnemers aan een banenproject geen salaris kregen, heeft Brhane dat twee maanden uit eigen zak betaald.

"Het steekt dat ik nu word behandeld als een halve oplichter," zegt hij. "Bij de afhandeling van het leer-werktraject werd onder meer gesteld dat ik mijn bedrijf had verhuisd zonder dat aan het stadsdeel door te geven. Maar tijdens de feestelijke opening van het pand had ik hier alle bestuurders over de vloer."

Reacties
Gevraagd om een reactie erkent Narish Parsan dat hij bij Brhane heeft aangeklopt voor een baan voor de ontslagen ambtenaar. Van een koppeling met een klus voor het stadsdeel was volgens hem geen sprake. Over het ronselen van stemmen zegt Parsan: "Ik heb campagne gevoerd, maar nooit stemmen gekocht. Integendeel. Brhane heeft juist aangeboden stemmen voor mij te regelen."
Stadsdeel Zuidoost zegt de brief van Brhane niet te kennen. Wel zijn naar aanleiding van een 'signaal' van bestuurder Jaensch gesprekken gevoerd met de bewuste ambtenaar. "Uit die gesprekken is geen enkele aanleiding gebleken voor een onderzoek naar integriteits­schending," aldus het stadsdeel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden