PlusColumn

De allochtone stem bestaat wel degelijk

Mano Bouzamour (1991) publiceerde eind 2013 zijn succesvolle debuutroman De Belofte van Pisa. Elke zondag lees je hier zijn column uit Het Parool.

null Beeld Wolff
Beeld Wolff

In de krant van maandag stond een paginagroot stuk: 'Strijd om 'allochtone stem'. Erbij een foto van Ahmed Aboutaleb die in de verte tuurt - een man met visie.

De schrijver van het stuk, oprichter van een vluchtelingen­organisatie, stelt dat het 'intellectuele luiheid is om te denken dat allochtonen stemmen op ­basis van etniciteit en religie'. 'Dé allochtone stem bestaat niet in Nederland. In Nederland bestaat geen partij die per definitie een migrantenpartij is.' Om drie zinnen verderop te vertellen dat 'Denk er met een deel van het allochtone electoraat vandoor gaat'.

Hij vervolgt: 'Allochtonen vormen de meest diverse bevolkingsgroep van Nederland. Zij willen als burgers behandeld worden.' En nu komt het: 'Ze zijn geëmancipeerd en individualistisch - en net als hun buren Henk en Ingrid vindt deze groep burgers economische vooruitgang, veiligheid, onderwijs en sociale zekerheid de belangrijkste onderwerpen tijdens de verkiezingen.'

Laten we heel eerlijk zijn: het overgrote deel van de allochtonen interesseert zich niet voor de verkiezingen. Het gaat, zoals veel maatschappelijke zaken, straal aan ze voorbij. Het stuk schetst een schitterende schijnvertoning, doorspekt met klinkklare quatsch. In mijn vroegere omgeving heeft niemand van de allochtonen het ooit over de politiek gehad, behalve over Wilders. Ik heb het over twee jaar geleden, het zou kunnen dat er in de tussentijd een enorme vooruitgang is geboekt waar ik jammer genoeg geen getuige van ben geweest.

Toen ik nog thuis woonde en de stembiljetten van mijn ouders verzamelde om te gaan stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, stak mijn vader zijn wijsvinger op en zei: "Wel op Aboutaleb stemmen."

"Pa, we kunnen niet op hem stemmen. Aboutaleb is nu burgemeester van Rotterdam."

"O. Wel op een Marokkaan stemmen dan."

"Ik stem Wilders. Zijn we binnen de kortste keren in Marokko."

De allochtone stem bestaat, en die is vaak gebaseerd op etniciteit en religie. Dat ontkennen, getuigt van semi-intellectuele stomheid.

De enige zinvolle zinsnede was de vraag: 'Wat heeft Aboutaleb wat Asscher niet heeft?'

Aboutaleb groeide op in de bergen van Marokko, heeft zich opgewerkt tot burgemeester van Rotterdam en bestuurt met ongekende bezieling en bedrevenheid de stad waar Pim Fortuyn heer en meester was. Maar wat Asscher wel wil en Aboutaleb niet, is de strijd aangaan met andere partijgenoten. 'Ik doe niet mee aan lijsttrekkersverkiezingen. En de PvdA organiseert lijsttrekkersverkiezingen.'

Aboutaleb wil naar voren worden geschoven. Best kwalijk voor iemand die verantwoordelijkheid en daadkracht hoog in het vaandel heeft. Maar met zijn ervaring, wijsheid en bestuurlijke capaciteiten vertrouw ik hem de taak van lijsttrekker én het premierschap het meest toe.

Hij zal de redding zijn voor de PvdA. Voor Nederland. Maar we zullen moeten wachten tot de verkiezingen van 2021 - hij tuurde niet voor niets in de verte.

m.bouzamour@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden