Rubriek

De allerlaatste Hans Halveert: het was een raar, maar fantastisch jaar

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

Hans van der Beek en Ralph Moorman
Hans van der Beek. Beeld Floris Lok
Hans van der Beek.Beeld Floris Lok

Hans van der Beek
Deze rubriek is voorbij. Het was een bijzonder jaar. De wereld leek soms wel gek geworden. Collega's zaten aan mijn buik, dat scheen te mogen. Ik leerde hoe een zwangere vrouw zich moet voelen. Ik vond mezelf terug in gesprek met mannen over kilo's en recepten en we wisselden tips uit. Met ex-drankmaatjes besprak ik dat wortel met hummus ook best een lekkere snack is.

Op de stadszender AT5 werd me gevraagd een gezond lunchgerecht op een rijstwafel te proeven en daar mijn oordeel over uit te spreken. Ik keek in de camera en zei: 'Hans van der Beek zegt: prima.' Ik als keurmerk. Ik heb daar nog vaak de slappe lach over gehad.

Ook ben ik een gevaarlijke kwakzalver genoemd en het schijnt dat Hans halveert dood en verderf heeft gezaaid in menige huiskamer. Mannen die leefden zoals de ex-ik beklaagden zich tegen mij dat ze helemaal gestoord werden van hun vrouw als zij er weer eens over begon dat ze te veel rookten/dronken/snackten. 'Als zelfs Hans het kan...' Ik kreeg mailtjes van vrienden met de smeekbede wanneer ik eindelijk stopte met die fuck-rubriek van me. Een plaag was ik.

Maar ik kreeg ook mailtjes en reacties, vaak van mij volstrekt onbekenden, die me vertelden hoe veel steun ze aan de rubriek hadden, hoe herkenbaar het allemaal was en hoe fijn het was mee te leven met iemand die ook worstelde. Steunpilaar, vraagbaak, plaaggeest, keurmerk, kwakzalver. Het was een raar jaar. Maar ook een fantastisch jaar. Ik viel ruim twintig kilo af, ik rook geen twee pakjes per dag meer en het belangrijkste: ik begon bewust te leven. Bewust van wat ik at en vooral wat ik niet meer at.

Toen ik dit jaar begon, wilde ik dertig kilo afvallen. Later deed ik het voor vijfentwintig. Dat is niet helemaal gelukt en wie kan het schelen, het zijn maar getallen. Maar ik kruip er wel naartoe, naar die vijfentwintig, stapje voor stapje, wandelend door de stad. Het belangrijkste: ik heb niet het gevoel dat ik iets mis.

Ik eet niet meer die hele mixed grill en daarna die van mijn tafelgenoten, maar stop als het niet meer echt lekker is. Waarom dat tweede bord avondeten, heb ik echt nog honger dan? Niet meteen de hele gezinszak chips, maar een beheerste hoeveelheid. Gewoon een beetje normaal doen, daar komt mijn dieet wel zo'n beetje op neer. Dat is het ware halveren. En het bevalt, het is genoeg zo. Deze rubriek is voorbij. Maar niet de rest van mijn leven. Ik ga dit volhouden.

Personal coach Ralph Moorman begeleidt Hans. Wekelijks geeft hij zijn visie.
Als ik dit lees, is het duidelijk dat Hans zijn eigen goeroe is geworden. Mijn rol is uitgespeeld. Hans is in de uitzonderlijke situatie dat hij zijn reis van dit jaar heeft opgeschreven. Mocht hij toch weer even zoekende zijn, dan kan hij zijn verhaal er weer bij pakken. Ik heb een zeer tevreden gevoel als ik Hans van de eerste ontmoeting vergelijk met wie hij nu is. Zijn harnas is grotendeels verdwenen.

Ik denk ook dat dit jaar totaal anders is verlopen dan hij van tevoren heeft ingeschat. Als trainer is het namelijk zinloos als een driller iemand te terroriseren als het om een blijvende gedragsverandering gaat. Bewust maken en vragen werkt beter dan dwingen. Een gezonde levensstijl is maatwerk en geen mal waarin iemand moet worden gegoten. Dit betekent dat Hans uiteindelijk zijn eigen weg heeft bepaald en dat werkt tot nu toe.

En net als bij stoppen met roken zullen de oude gewoontes die als karrensporen in zijn hoofd staan langzaam helemaal verdwijnen. Of het een blijvend resultaat is, dat weten we pas over tien jaar. Gelukkig is Hans nu in charge en dat moet goed voelen. Ik wens hem alle gezondheid en geluk van de wereld toe!

Ralph Moorman Beeld /
Ralph MoormanBeeld /
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden