Schuim

De allerbeste bartenders op bezoek in het Krasnapolsky

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: The Woodford Alliance.

Niels van Horssen, manager van The Tailor, en Nidal Ramini en Roisin Zimmermann (vlnr), beiden van Woodford, waarvan Ramini 'the headman, numero uno' Beeld Schuim
Niels van Horssen, manager van The Tailor, en Nidal Ramini en Roisin Zimmermann (vlnr), beiden van Woodford, waarvan Ramini 'the headman, numero uno'Beeld Schuim

'Welkom!" zegt een meisje dat alleen twee stroken stof draagt als topje. En nogmaals: "Welkom, bij The Woodford Alliance."

Het meisje bij de garderobe zegt, en draagt, precies hetzelfde. Ze zwaait mijn jas op een hanger. Dat moet tape zijn, dat kan niet anders. Maar waar? En hoe? En auw?

Op de mat van de ingang staat het nog een keer: The Woodford Alliance. Hoog tijd toch eens iemand te vragen.

Woodford is dus een merk bourbon en nu is er een alliantie met The Tailor, de hotelbar van het Kras­napolsky, en Sager + Wilde, een top-cocktailbar uit Londen. Een paar maanden geleden zijn een paar bartenders van The Tailor in Londen gaan shaken, en vanavond zijn er twee uit Londen deze kant opgekomen.

Een wedstrijd is het niet, maar stiekem toch wel een beetje.

De shakers van Sager + Wilde dragen een stijlvol slagersschort, die van The Tailor hebben, heel geinig, een meetlint om de nek. Ik zeg bij voorbaat: gelijk spelletje, en meedoen is belangrijker dan winnen.

De bar is flink vol en dat op een maandagavond. Dat betekent dat er veel horecavolk is, op hun vrije avond. 'Mensen uit de industrie' heet dat, maar dat is van de laatste tijd.

"Om ons heen staat de helft van de Nederlandse barscene," zegt Niels van Horssen, manager van The Tailor.

Ik kijk om me heen. Jonge mannen vooral, veel mooiboys ook. Allemaal jongens bij wie je met alle liefde meteen wilt bestellen, op die paar met een knotje na dan.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Van Horssen wijst bartenders aan die hoog eindigen op NK's en WK's en hij somt de nominaties en prijzen op die The Tailor in de korte tijd dat de bar open is al heeft gewonnen.

Jawel, maar - even plagen - in de wereld van cocktailbar- en personeel zijn er meer WK's en categorieën dan in martial arts.

Van Horssen: "Over het algemeen zie je toch steeds dezelfde mensen. In Nederland zijn er vijf die erboven uitsteken."

Of alleen al de man achter de bar vanavond. Marcis Dzelzainis, nummer vier van de wereld. "Die jongen krijg je echt niet zo makkelijk binnen. Voor ons zijn dat rocksterren."

Ik kijk naar Dzelzainis. Geen sikje, geen knotje, geen gekkigheid. Op straat zou je hem zo voorbij lopen. Maar de man schenkt een uitstekende Lost Cause.

Soepel beweegt hij zich achter de bar, altijd een genot om naar te kijken. Als hij door zijn knieën zakt, zie ik een klassiek bartendersdecolleté, maar ditmaal van een rockster, ik maak weer dingen mee.

Straks mijn jas halen.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat The Woodford Alliance
Waar Krasnapolsky, Dam
Wie Niels van Horssen, Nidal Ramini, Roisin Zimmermann, Marcis Dzelzainis, Tom Vernon
Wanneer maandag 20 februari, van 20.00 tot de laatste ronde

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans hoorde, in zijn tijd achter de bar, niemand over in olijfolie gewassen bourbon

Marcis Dzelzainis (l) en Tom Vernon, overgevlogen bartenders van Sager + Wilde, cocktailbar in Londen Beeld Schuim
Marcis Dzelzainis (l) en Tom Vernon, overgevlogen bartenders van Sager + Wilde, cocktailbar in LondenBeeld Schuim
Gianinni Statia (m), brandambassadeur van Woodford: 'Ik haal uit het palet vooral noten, maar een ander misschien bloemen.' Met vader Giovanni (l) en Nayton Craig (Htel) Beeld Schuim
Gianinni Statia (m), brandambassadeur van Woodford: 'Ik haal uit het palet vooral noten, maar een ander misschien bloemen.' Met vader Giovanni (l) en Nayton Craig (Htel)Beeld Schuim
Trevor Craig (Deutsche Bank), consultant Sunaina Braam en consultant Ramiro Werners (vlnr) Beeld Schuim
Trevor Craig (Deutsche Bank), consultant Sunaina Braam en consultant Ramiro Werners (vlnr)Beeld Schuim
Jochem van den Berg (The Tailor), Ciro de Georgio (Tales and Spirits), Ashanti Richardson (bartender, dj, fotografe) en Marco Cossu (vlnr, European Bartender School) Beeld Schuim
Jochem van den Berg (The Tailor), Ciro de Georgio (Tales and Spirits), Ashanti Richardson (bartender, dj, fotografe) en Marco Cossu (vlnr, European Bartender School)Beeld Schuim
De ex-voetballers Angelo Martha (l) en Haci Bulut. Martha: 'Kun je mijn biceps zien?' Beeld Schuim
De ex-voetballers Angelo Martha (l) en Haci Bulut. Martha: 'Kun je mijn biceps zien?'Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden