Opinie

'De Airbnb-discussie wordt niet op basis van feiten gevoerd'

Wethouder Laurens Ivens reageert op de column die Felix Rottenberg vorige week schreef over vakantieverhuur.

Tegenstanders van Airbnb in New York demon­streren voor het stadhuis van die stad. Beeld epa

Het fenomeen vakantieverhuur houdt de gemoederen in de stad flink bezig. De discussie daarover verwelkom ik daarom van harte, maar wil ik wel graag voeren op basis van feiten. Want te vaak worden diverse termen, cijfers en definities met elkaar verward.

Zo publiceerde deze krant vorige week een column van Felix Rottenberg die grossiert in fouten. Zo begint hij over een voorbeeld waarin mensen een klein onderdeel van hun huis zouden verhuren via Airbnb, waardoor ze een hogere hypotheek konden krijgen en waarover geen enkele vorm van belasting betaald zou hoeven worden. Daar klopt gelukkig weinig van.

Bed and breakfast
Veel mensen gebruiken Airbnb als een synoniem voor alle vormen van toeristische verhuur van woningen. Dat klopt niet. Er zijn verschillende vormen van gereguleerde toeristische verhuur van woningen: bed and breakfast, shortstay en vakantieverhuur.

Vakantieverhuur is het verhuren van je huis aan toeristen (inderdaad vaak via het platform Airbnb) en volgens de Amsterdamse regels mag dat maximaal zestig dagen per jaar en aan maximaal vier personen tegelijkertijd, míts je toestemming van de huisbaas en/of vereniging van eigenaren hebt.

In het voorbeeld van Rottenberg is geen sprake van vakantieverhuur, maar van een bed and breakfast, die ook veel worden aangeboden op de website van Airbnb, maar waarvoor andere regels gelden. Bij een bed and breakfast verhuur je een deel van de woning aan toeristen terwijl je als verhuurder zelf ook aanwezig bent.

Weinig overlast
Uit een recente evaluatie blijkt overigens dat hier opvallend weinig overlast bij ontstaat: ­vermoedelijk doordat de verhuurder zelf een oogje in het zeil houdt.

En in een stad waarin de ruimte schaars is, is het wenselijk dat mensen die een lege kamer hebben, deze onderverhuren via hospitaverhuur of aan toeristen.

Verder merkt Rottenberg onterecht op dat verhuurders via Airbnb geen belastingen hoeven te betalen. Zij moeten wel degelijk zowel inkomstenbelasting als toeristenbelasting betalen: de laatste draagt Airbnb overigens zelf voor haar klanten af aan de gemeente Amsterdam.

Bij het verhuren via andere platforms dienen de verhuurders hier zelf zorg voor te dragen. Wat het nog verwarrender maakt is dat Rottenberg in zijn column ook nog een rapport van ING aanhaalt. Een rapport dat niet over bed and breakfasts gaat, maar over vakantieverhuur. Dat is het verhuren van je hele woning aan toeristen terwijl je zelf met vakantie bent.

Beeld Laurens Ivens is wethouder Bouwen en Wonen

Illegaal hotel
Het rapport van ING is een theoretische exercitie waarin wordt gesuggereerd dat je een hogere hypotheek zou kunnen krijgen als je je woning verhuurt via Airbnb, maar waarin deze hypotheekverstrekker zelf aangeeft hier bij het toekennen van hypotheken géén rekening mee te houden.

Het grootste probleem van vakantieverhuur is dat mensen dit misbruiken door woningen in te zetten als een illegaal hotel, terwijl de woonruimte in Amsterdam al erg schaars is. In het beleid van Amsterdam is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen legale vakantieverhuur en illegale hotels.

In tegenstelling tot veel andere wereldsteden zoals Berlijn en Barcelona, zet Amsterdam nu al enkele jaren fors in op handhaving. Wij treden veel en hard op tegen illegale hotels, sluiten er gemiddeld om de dag één en leggen boetes op van honderdduizenden euro's. Vooral daarin zit de winst van ons beleid: niet de stoerste maatregelen verkondigen, maar in praktijk de beste bescherming bieden voor het behoud van de woningvoorraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden