han lips

De Affaire klinkt als een argument van Russische staatsmedia

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Affaire, een gedramatiseerde interpretatie van de werkelijkheid,

De Affaire, een soort kruising tussen Brandpunt en Zembla Beeld Screenshot Vara
De Affaire, een soort kruising tussen Brandpunt en ZemblaBeeld Screenshot Vara

Hij was de man die tijdens de oorlog in Joegoslavië had bericht over de pijpen-voor-een-potje-pindakaas-praktijken van Dutchbatters. Journalist Tom Waardenburg, gespeeld door Peter Blok, werkt bij het programma De Affaire, een soort kruising tussen Brandpunt en Zembla. Hij wordt door collega Dana (Kiki van Deursen) overgehaald om opnieuw in de zaak te duiken rond een volgeschoten fotorolletje door een Dutchbatter tijdens de Srebrenica­genocide; de ontwikkeling ervan mislukte.

Tussen het onderzoek door zit het duo te bekvechten achter het redactiebureau. Voor hun item over het verdwenen rolletje en het bewijs van kennis van de genocide bij de Nederlandse overheid zijn ze bereid in te breken en te liegen tegen hun hoofdredacteur. Ook lijkt hun relatie niet strikt professioneel te zijn. Waardenburg ligt bovendien in scheiding. Kan iemand het cliché-alarm aanzetten?

De serie is 'een gedramatiseerde interpretatie van de werkelijkheid'. De onthullingen in De Affaire zouden gebeurd kunnen zijn. Eerder gebruikte BNN-Vara, nou ja, vooral de Vara, dit genre om in De Deal Geert Wilders weg te zetten als een oversekste moordenaar met snode plannen. Ook dat ging gepaard met de verklaring dat het zou kúnnen.

Dat klinkt als een argument van de Russische staatsmedia over MH17. De Dutchbatters noemden de hoofdpersoon spottend Tom Waardeloos om zijn pindakaasitem. Lips kan nog wel een reden verzinnen om hem zo te noemen.

Wilt u reageren? Dat kan. Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden