rechtbank

De aanslag op Willem-Alexander in Amsterdam was niet zo dreigend

Steven B. veroorzaakte nogal wat stress bij de politie door via 112 vanaf de Dam te melden dat hij zichzelf in brand zou steken en een bom bij zich droeg. Dat was op 29 november vorig jaar, op een moment dat koning Willem-Alexander een gebeurtenis in de Nieuwe Kerk bijwoonde.

De aanslag op de koning was niet heel dreigend te noemen,Beeld anp

Dat het allemaal niet zo dreigend was bleek al snel: B. (21) werd door een centralist aan de praat gehouden, de politie zag hem op de camera's en hij werd snel opgepakt, in bezit van een flesje aftershave.

Sindsdien zit hij in voorlopige hechtenis, want niemand ziet hem graag op straat terugkeren, hijzelf niet in de laatste plaats. In de rechtbank maakt B., vaste gast in vak 410 van Ajax en met een zwaar Limburgs accent, een welhaast verstandige indruk, maar de rapportage van het Pieter Baan Centrum serveert hem af als een leugenaar, een fabulant, iemand die fantasie en werkelijkheid niet weet te scheiden, disfunctionerend op alle levensgebieden, en met een complexe ontwikkelingsstoornis.

Een moeilijke jeugd in zuid-Limburg met een stiefvader, conflicten met zijn eigen vader, een wantrouwige moeder, eerdere veroordelingen voor inbraak, diefstal en onbetaalde hotelovernachtingen. En een ter zitting niet nader verklaarde, paranoïde angst voor motorclub Satudarah.

De rechter spreekt hem streng toe: het wordt tijd dat hij eens eerlijk wordt, ook tegen zichzelf. B. is het daar volkomen mee eens, evenals met het idee dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij het tumult op de Dam veroorzaakte. 'Ik was emotioneel en mentaal op een dieptepunt,' zegt hij.

Het PBC acht de kans op herhaling zeer groot en bepleit, evenals de reclassering, een spoedige overplaatsing vanuit de gevangenis naar een kliniek, waarna hij in een beschermde woonomgeving zal moeten worden geplaatst, met intensieve begeleiding. Dat heeft ook de voorkeur van de officier van justitie en van de verdachte zelf, waarop de rechtbank besluit de zaak aan te houden tot eind augustus, in de hoop dat er dan een plek is in een kliniek. Tot zolang blijft hij in de cel in Zwaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden