Schuim

De A'damse Winterparade: nu nog een lege karaokecaravan

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: openingsborrel Amsterdamse Winterparade.

Bedrijfsuitje van het innovatieteam van KPMG. Tevens teambuilding? 'Jazeker! We gaan zo nog karaoken.' Beeld Schuim
Bedrijfsuitje van het innovatieteam van KPMG. Tevens teambuilding? 'Jazeker! We gaan zo nog karaoken.'Beeld Schuim

Een dorpsrel, altijd leuk. Twee Winterparades. Goed, de nieuwe in de RAI noemt zich De Amsterdamse Winterparade - detail. De gang naar de rechter werd voorkomen. Voor nu laten ze het erbij, voor komend jaar praten ze verder.

Winterpoldermodel.

Ik kom aan bij - ik citeer - 'de speciale openingsborrel van twaalf magische dagen van dé Winterparade in Amsterdam'.

Maar goed, dat was voordat ze gingen kletsen samen.

De RAI is verlicht als een kerstboom. Ik zie een reuzenrad, net zo verlicht en voor velen een terugkerend feest.

De entree is 7,50 euro, maar als de vip die ik ben, meld ik me bij de balie met 'pers' en krijg een zakje met muntjes. Drie rode voor een attractie en drie blauwe voor een consumptie.

Ik vraag of er ook een echte opening en een borrel is, je zoekt op zulke momenten toch houvast. "Nee," zegt een vriendelijk meisje. "U kunt de Winterparade zelf ervaren."

Dit lijkt me pr-technisch geen goed idee, maar goed. Zes muntjes. Kom op, Hans, dit kun je.

De nougatkraam en schiettent laat ik voor de liefhebber. Dat wordt cherrypicken.
Bij een koepel van T-Mobile lees ik: 'Step inside..., and charge your phone while creating memories.' Mijn batterij zit op 41 procent en memories createn wil ik ook wel.

Baliemeisje: "Memories? Oh, dat bord. Ik denk dat ze bedoelen dat u uw telefoon kunt opladen terwijl u over de kerstmarkt loopt."

Ik bedank haar vriendelijk.

De karaokecaravan is ook nog leeg. Misschien moet het feest nog loskomen.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Naar binnen dan maar.

In de RAI ligt een schaatsbaan. Daaromheen kun je wentelteefjes kopen, en ook cocktails en hotdogs. Van Dam en Baut staan er ook. Een burger kost 9,50 euro.
Sublime FM heeft ook een zaal. Lange tafels en een podium. Die komt nog wel vol, verzekert een jongen achter de bar, met tafels vol pitchers en muziek. "Het gerucht is: ook livemuziek."

Je kunt ook hele tafels afhuren, met bierkorting, en buiten een eigen houten hut voor jou en je vrienden.

De derde zaal is van Christmas ­Cinema. Deze dag draaien Polar Express en Bad Santa, premières voor wie SBS6 niet kan ontvangen.

Naar buiten maar weer, naar de après-skihut, een zekerheidje in deze kringen. Ik bestel een pilsje met mijn blauwe muntje. "Die zijn alleen voor marshmallows," zegt het meisje achter de bar, ook allervriendelijkst verder.

Aan een houten tafel in de kou drink ik een pilsje. Ik hoor Mariah Carey.

Ik overweeg nog even in het reuzenrad te gaan, maar je moet ook niet overdrijven, vind ik.

Iemand nog muntjes?

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat openingsborrel Amsterdamse Winterparade
Waar RAI, Europaplein
Wie goede vraag
Wanneer donderdag 21 december, 17.00 tot volgende week ergens

Drank en spijs **
Sfeer *
Hans denkt wel vaker: het zal wel aan mij liggen

Ashkan Mortezapour (Dishtales) in een rijtuig: 'Superleuk! Eén grote zoetsappige bende. Geweldig, toch?' Met Julia Soldic (The Feeders) Beeld Schuim
Ashkan Mortezapour (Dishtales) in een rijtuig: 'Superleuk! Eén grote zoetsappige bende. Geweldig, toch?' Met Julia Soldic (The Feeders)Beeld Schuim
Schaatspret in de RAI. 'Helemaal geweldig! Dit is een bedrijfsuitje. Dat maakt het extra leuk.' Beeld Schuim
Schaatspret in de RAI. 'Helemaal geweldig! Dit is een bedrijfsuitje. Dat maakt het extra leuk.'Beeld Schuim
Sales manager Fleur Broere: 'De kerstsfeer trok ons heel erg aan.' Accountmanager Maike van Scherpenzeel: 'Benieuwd of ze dat ook naar Amsterdam kunnen halen.' Beeld Schuim
Sales manager Fleur Broere: 'De kerstsfeer trok ons heel erg aan.' Accountmanager Maike van Scherpenzeel: 'Benieuwd of ze dat ook naar Amsterdam kunnen halen.'Beeld Schuim
José Kluun is gepensioneerd kok: 'Dus de bitterballen zijn goedgekeurd.' Met Theo Losekoot, oud-eigenaar van café 't Ezeltje Beeld Schuim
José Kluun is gepensioneerd kok: 'Dus de bitterballen zijn goedgekeurd.' Met Theo Losekoot, oud-eigenaar van café 't EzeltjeBeeld Schuim
Loodgieter Terry Schouteren, horecamedewerker ­Lincey Goes en dochter Nena, die een knuffel en een make-upset kreeg. 'En we gaan zo nog schaatsen!' Beeld Schuim
Loodgieter Terry Schouteren, horecamedewerker ­Lincey Goes en dochter Nena, die een knuffel en een make-upset kreeg. 'En we gaan zo nog schaatsen!'Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden