Plus

De 76 type vrouwen volgens Maxim Hartman

Maxim Hartman schreef De Nationale Vrouwenspotgids, waarin hij niet altijd fijnzinnig 76 vrouwtypes definieert. 'Ik heb dit boek niet uit haat gemaakt, maar uit kritische liefde.'

Maxim Hartman. Beeld Ruud Pos
Maxim Hartman.Beeld Ruud Pos

Als Maxim Hartman (52) terugkijkt is ie altijd al wel wat fel geweest op vrouwen, ook in zijn Villa Achterwerk-tijd, toen hij Rembo&Rembo maakte. In zijn programma Nog Meer Voor Mannen verzet hij zich tegen de onderdrukking van de man. En nu is daar nog de De Nationale Vrouwenspotgids bijgekomen, met daarin omschrijvingen van 76 vrouwtypes, zodat mannen in één oogopslag weten waar ze aan toe zijn.

"Vrouwen worden steeds sterker, daarom moeten ze belachelijk gemaakt worden, om de balans weer te herstellen. Zelfs mannen worden steeds vrouwelijker, dat komt omdat ze zoveel bier drinken, daar zit hop in wat oestrogeen bevat. Ik weet uit eigen ervaring: als ik twaalf bier drink krijg ik geen erectie meer, met twaalf wijn is dat geen enkel probleem."

Spiegel
Hartman, de vriendelijkheid zelve, haast zich te zeggen dat hij de gids niet uit haat heeft gemaakt, maar uit liefde. "Nou ja, kritische liefde dan. Vrouwen corrigeren zichzelf nauwelijks, op hun uiterlijk zijn ze meestal heel streng, maar op hun gedrag een stuk minder. Ik hou ze een spiegel voor."

Hartman is zelfverklaard liefhebber van vrouwen, van 24 tot maximaal 36 jaar, maar de meeste vrouwen in zijn gids, gemarkeerd in rood, oranje en groen, komen er nogal bekaaid van af. De kletskous 'kletst je de oren van je kop en je erectie naar benee' en het wentelteefje 'zakt naarmate de jaren vorderen als een plumpudding naar alle windrichtingen uit.'
Minderheid

Stoeipoes
Hartman: "De rode en oranje categorie, zoals de bully of de zure mat, mijd ik als de pest, maar de groene types, de stoeipoes en de one-of-the-guys, vind ik heel leuk. De groene vrouwen zijn wel opvallend in de minderheid, zie ik nu."

Het pasteitje: 'Een seksloze vrouw met een figuur als een rolmops' Beeld Afke Besseling
Het pasteitje: 'Een seksloze vrouw met een figuur als een rolmops'Beeld Afke Besseling

Zijn observaties zijn komisch, provocerend en weinig vleiend. 'Ja, het is af en toe wat hard, maar Nederlandse vrouwen kunnen wel tegen een stootje,' vindt Hartman.

Rolmops
Aan welk soort vrouw Nederland een overschot heeft? Hij aarzelt geen seconde: 'Het pasteitje.' In het boek wordt dit type omschreven als 'een seksloze vrouw met een figuur als een rolmops. Makkelijk te spotten in de provincie, met ANWB-jas, driekwart witte leggings, klein rugzakje en bril met rood montuur. Reist in groepjes in de trein.'

Een duidelijk tekort in dit land is er volgens Hartman aan de mannenmagneet, de vrouwelijke versie van de man met de gouden pik, met 'een kokendhete vagina tussen haar benen'. "Je spot ze weinig, maar nog het meeste in Amsterdam. Ik woon hier pas twee jaar, daarvoor in Bussum en Rotterdam, en ik heb nog nooit zo veel mooie vrouwen bij elkaar gezien. Als ik een vrouw uit mijn boek zou moeten zijn, dan de mannenmagneet."

Quinoakut
Andere typisch Amsterdamse vrouwen in het boek zijn de quinoakut, het fitte wief en de lotusbloem. "De lotusbloem zie je hier erg veel, hipstermeisjes die alle festivals aflopen. Ze zijn dan wel jong, maar toch niet helemaal mijn type, ik heb weinig op met muziek en festivals. Ik ben ook te dominant voor dit soort meisjes, die vallen op gevoelige kunstenaars, singer-songwriters."

De Lotusbloem: hipstermeisje dat alle festivals afloopt Beeld Afke Besseling
De Lotusbloem: hipstermeisje dat alle festivals aflooptBeeld Afke Besseling

Vrouwen die hem te provocerend vinden, daar kan Hartman niks mee. "Ik provoceer altijd meteen als ik een vrouw leer kennen, om te kijken wat voor vlees ik in de kuip heb. Pure tijdswinst, want binnen vijftien minuten is het meestal wel duidelijk. Ik val op knappe, lieve vrouwen, maar als ze geen humor hebben, ben ik weg."

Geen vogel
Zijn gids is er voor mannen, maar is volgens Hartman net zo goed interessant voor de andere sekse. "Veel vrouwen willen toch weten in welke categorie ze vallen. De meesten zijn een combinatie van meerdere types, een vrouw is natuurlijk geen vogel, het ligt allemaal wat complexer. Ik merk ook dat veel vrouwen nieuwsgierig zijn naar wat mannen over ze zeggen. Al valt dat in het niet bij wat vrouwen onderling allemaal bespreken over mannen. Als ik met vrienden in de kroeg sta, zeg ik over een nieuwe verovering hooguit hoe knap of lief ze is, niet hoe haar kut eruit ziet of hoe ze in bed is. Dat soort intieme details gaan bij vrouwen wel altijd over de tong, heel vreemd."

Het idee voor een mannenspotgids ligt al klaar, wel samen met een vrouw, eentje met humor graag, te maken.

De Nationale Vrouwenspotgids, Uitgeverij Podium, €15,-.

De mannenmagneet heeft een 'kokendhete vagina tussen haar benen' Beeld Afke Besseling
De mannenmagneet heeft een 'kokendhete vagina tussen haar benen'Beeld Afke Besseling
De quinoakut komt volgens Hartman veel voor in de stad. Beeld Afke Besseling
De quinoakut komt volgens Hartman veel voor in de stad.Beeld Afke Besseling
Het fitte wief Beeld De Nationale Vrouwenspotgids
Het fitte wiefBeeld De Nationale Vrouwenspotgids
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden