Update

De 6 Amsterdamse molens op Molendag

Het zijn zaterdag en zondag de Nationale Molendagen en dus draaien ook de Amsterdamse molens weer. Drie zijn er bovendien geopend voor publiek.

De RiekermolenBeeld anp

De molenaars houden op de 44e editie van de Molendagen verschillende activiteiten als pannenkoeken bakken met molenmeel, molenmarkten en speciale fietsroutes. In heel Nederland zijn er 950 molens open voor bezoek.

Vorig jaar trokken de dagen, een initiatief van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars en vereniging De Hollandsche Molen, 100.000 mensen.

Deze molens doen in Amsterdam mee:

1. Molen van Sloten

De Rembrandt Molen van Sloten ligt aan de rand van de stad en is de enige molen van Amsterdam die dagelijks draait. De molen is van 10.00 tot 16.00 te bezoeken. Mensen moeten hier wel voor betalen.

2. De Riekermolen
De Riekermolen ligt aan de Kalfjeslaan bij de Amstel. De molen kenmerkt zich door het beeld van Rembrandt dat bij de molen staat. Rembrandt maakte namelijk veel tekeningen langs de oevers van de rivier. Ook de Riekermolen is zowel op zaterdag als zondag van 10.00 tot 16.00 uur te bezoeken.

3. De 1200 Roe
De 1200 Roe Molen ligt aan de Haarlemmerweg. De naam van de molen is gebaseerd op de afstand tot de Haarlemmerpoort. Op dit moment heeft de molen geen functie, naast dat er mensen in de molen wonen. De molen is dan ook niet toegankelijk voor publiek.

De 1200 Roe in 1940Beeld anp

4. De Bloem/De Blom
De Bloem Molen, ook wel De Blom genoemd, ligt ook aan de Haarlemmerweg. De Blom stond tot 1878 op Rijkeroord. Het bolwerk Rijkeroord heette vroeger De Bloem, vandaar ook de naam van de molen. Ook De Bloem is niet toegankelijk voor publiek.

5. D'Admiraal
D'Admiraal is de enige krijt- en trasmolen bij Buiksloot in Amsterdam. Het is de enige molen van dit type die is overgebleven. De opdrachtgever van de molen was de man van Elisabeth Admiraal. De molen is te bezoeken, wel alleen op zaterdag.

6. De Gaaspermolen
De Gaaspermolen ontbrak in eerste instantie in ons overzicht. Liefhebbers wezen ons er - zeer terecht - op dat hij zeker niet ontbreken mag. Bij dezen. De Gemeenschapmolen, zoals hij officieel heet, is gebouwd in 1707 en gerestaureerd aan het begin van de eenentwintigste eeuw. De molen aan de Lange Stammerdijk in Zuidoost houdt het waterpeil in de Gemeenschapspolder in stand en is daarmee een van de weinige molens in West-Nederland die nog echt zijn functie vervult.

Tijdens de Nationale Molendag is L.M. Endedijk benoemd tot Ridder van de Oranje-Nassau. Hij krijgt deze onderscheiding voor zijn inzet voor het behoud van molens in Nederland. Locoburgemeester Laurens Ivens heeft zaterdag de onderscheiding aan hem uitgereikt in Krijtmolen d'Admiraal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden