De 5 parels in Noord tijdens de Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag zijn dit jaar 60 monumenten in de stad te bezoeken. De meeste monumenten vind je in Centrum, Zuid en West, maar ook Noord heeft enkele parels.

Redactie
Het Zonnehuis Beeld Paul Nieuwenhuizen
Het ZonnehuisBeeld Paul Nieuwenhuizen

Het is dubbel feest op het gebied van de Amsterdamse architectuur dit jaar. Open Monumentendag Amsterdam bestaat 30 en het is 100 jaar geleden dat de Amsterdamse School ontstond.

Daarom zijn dit jaar 50 van de 60 deelnemende monumentale panden aan de Open Monumentendag in de stijl van de Amsterdamse school.

Van de 60 monumenten staan er vijf in Amsterdam-Noord. Sla eens de geijkte Amsterdamse monumenten over en bezoek deze vijf monumentale schatten in stadsdeel Noord die in het weekend van 9 en 10 september hun deuren openen.

1. Museum Amsterdam Noord

Het Museum Amsterdam Noord is te vinden in het voormalige badhuis in Vogeldorp. De wijk werd in 1919 gebouwd als nooddorp, omdat er sprake was van grote woningnood. De woningen hadden geen badkamers en daarom vervulde het badhuis een belangrijke functie. Het badhuis was al jaren niet meer in gebruik toen het in 2009 een opknapbeurt kreeg en het Museum Amsterdam Noord erin trok. Het museum toont in wisselende en vaste exposities de historie van Noord, Vogeldorp en het badhuis.

Zamenhofstraat 28A, tijdens de Open Monumentendag is er vrije inloop van 10.00-17.00 uur.

undefined

Het voormalige badhuis in Vogeldorp Beeld Google Streetview
Het voormalige badhuis in VogeldorpBeeld Google Streetview

2. Kinderdagverblijf Johanna Margaretha

Aan de rand van het Florapark ligt Kinderdagverblijf Johanna Margaretha. Het vrijstaande gebouw werd in 1930 ontworpen door architect Th. J. Roetering. Het pand draagt de naam van de eerste directrice van het kinderdagverblijf. Het gebouw, met kenmerkende gele bakstenen en rode dakpannen, werd in 2011 door Stadsherstel gerenoveerd. Tot de dag van vandaag doet het gebouw dienst als kinderdagverblijf.

Wingerdweg 98, tijdens de Open Monumentendag is het gebouw en de binnentuin te bezichtigen, vrije inloop van 10.00-17.00 uur.

Kinderdagverblijf Johanna Margaretha Beeld Google Streetview
Kinderdagverblijf Johanna MargarethaBeeld Google Streetview

3. Het Zonnehuis

Het Zonnehuis is misschien wel een van de meest bekende monumenten in dit lijstje. Het pand werd gebouwd tijdens de grote economische crisis in 1932 als werkverschaffing voor werklozen. Het Zonnehuis diende als verenigingsgebouw voor werknemers van de naburige Amsterdamsche Droogdok Maatschappij. Vandaag de dag dient Het Zonnehuis als cultureel centrum.

Zonneplein 30. De Grote Zaal, Blauwe Zaal en het balkon zijn te bezichtigen. Daarnaast is er een open atelier, een expositie en zijn er juniorgidsen die spannende verhalen vertellen en een rondleiding geven. Vrije inloop van 10.00-17.00 uur.

't Zonnehuis Beeld Paul Nieuwenhuizen
't ZonnehuisBeeld Paul Nieuwenhuizen

4. Museumwoning Tuindorp Oostzaan

Tuindorp Oostzaan was gebouwd voor de arbeiders van een naburige scheepswerf, de latere NDSM. De museumwoning, een arbeiderswoning in volledige originele staat uit 1922, is enige tijd geleden toevallig ontdekt. Er zijn hier nooit gas, warm water of een douche geweest. Het huisje is ingericht met authentieke meubels en voorwerpen.

Meteorenweg 174, de woning is het hele weekend te bezoeken van 10.00-17.00 uur

Museumwoning Tuindorp Oostzaan Beeld Google Streetview
Museumwoning Tuindorp OostzaanBeeld Google Streetview

5. Apostolisch Genootschap Amsterdam-Noord

Een plek die je misschien niet zo snel van binnen zal zien is de kerk van het Apostolisch Genootschap in Floradorp. Het genootschap noemt het zelf overigens geen kerk, maar een plaats van samenkomst. Het Apostolisch Genootschap is een vrijzinnige religieus-humanistische organisatie die mensen bijeen wil brengen die hun leven meer inhoud wensen te geven. De gemeenschap in Noord bestaat sinds 1921. Het gebouw werd ontworpen door architect C. Kruyswijk en is in 1934 in gebruik genomen.

Clematisstraat 25, bezoekers kunnen het gebouw van binnen bekijken en ook de binnentuin bezoeken, daarnaast worden er rondleidingen gegeven. Te bezoeken op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Apostolisch Genootschap Amsterdam-Noord Beeld Google Streetview
Apostolisch Genootschap Amsterdam-NoordBeeld Google Streetview

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden