lijstje

De 5 beste Proefwerken van het voorjaar

De afgelopen maanden deelde culinair recensent Hiske Versprille cijfers uit van een belabberde vier tot een uitmuntende 9. Binnenkort uit eten? Dit zijn de vijf aanraders.

Restaurant Entrepot is licht en groot, met houten balken en hier en daar een oud detail.Beeld Mats van Soolingen

Entrepot (9)
Wat een intens plezierige zaak is Entrepot, met slimme, perfect uitgevoerde gerechten die subtiel schitteren in hun eenvoud. Het menu is een bijna dagelijks aangepast lijstje gerechten tussen de €6 en €15. We zien veel groenten en veel van open vuur. De biet in beurre blanc is monumentaal: zó ogenschijnlijk simpel en zó lekker, dat het bijna onrechtvaardig lijkt dat je het nog nooit eerder zo hebt gegeten.
De gerechten zien er bedrieglijk eenvoudig en moeiteloos uit. Maar ingrediënten zó bijzonder laten rollen in gerechten die zo vanzelfsprekend en comfortabel smaken, dat is natuurlijk precies de kunst. Wát een fijne zaak. Lees hier de complete recensie.
Entrepotdok 8

212 werd geopend door Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot van stijve sterrenzaak Bord'Eau; het plezier in hun uitbraak is zichtbaar.Beeld Mats van Soolingen

212 (9)
Het was hét horecanieuws van 2017: de gelauwerde chef en souschef van Bord'Eau in hotel De l'Europe begonnen voor zichzelf. 212 is een informele zaak waar je aan de bar eet, maar de ambities zijn serieus. Er is een vijf- en een achtgangenmenu (€108/ €138), je kunt ook à la carte eten.
De gerechten die ons echt sprakeloos maken, doen dat door hun enorme finesse en balans: zachte krab met pittig-vlezige XO-saus van krab, een briesje citroengras, een obsceen knapperig kip-tapiocading en een ongelooflijk zwezerikschuim. et zijn smaken zo hoog en precies dat ze ruiten zouden kunnen doen breken. Lees hier de complete recensie.
Amstel 212

De chef van Thùskomme rijdt elke week naar het noorden om producten te halenBeeld Mats van Soolingen

Thùskomme (8,5)
Het donders sympathieke Thúskomme in Oost is niet alleen voor Friezen met heimwee naar it Heitelân. Er wordt gekookt met liefde en de prijzen zijn uitstekend. 's Avonds is er een simpel menu van soep, sla, een hamburger en drie hoofd-gerechten die op het krijtbord als 'thúshap' worden aangeprezen (€15). De chef rijdt wekelijks naar het noorden om er spullen te halen: geitenkaas uit Jubbega; waddenoesters bij de Goede Vissers in Lauwersoog. We eten gebakken paling met Friese boontjes, prei en klaverzuring. Doodeenvoudig en verschrikkelijk lekker. Lees hier de complete recensie.
Bajanstraat 1A

Bij The Fat Pie eet je geen pasteitjes maar originele pizzasBeeld Eva Plevier

The Fat Pie (8)
De mannen achter Rotisserie bedachten Amerikaans pizzarestaurant The Fat Pie. De gerechten zijn vet zorgvuldig, vrolijkmakend en erg lekker. Op het menu wat voorgerechten en borrelhappen, maar vooral pizza. Met mosselen en kruidenboter, met shortrib, met gefrituurde kip erop of een pizza El Pastor met de Mexicaans-Libanese varkensshoarma van het spit. Net als Rotisserie onderscheidt The Fat Pie zich weloverwogen van al die andere hippe burgertenten en pizzeria's in de stad. Dat komt vooral doordat alles zo weldoordacht en zorgvuldig is. Lees hier de complete recensie.
De Clercqstraat 79

Bij deze sympathieke golden oldie is het fijn zitten, en we vinden er zorgvuldige gerechten van goede producten, zonder pretenties geserveerd.Beeld Dingena Mol

Brasserie van Baerle (8)
Brasserie Van Baerle serveert met sjeu en zorg van alles waar je zomaar trek in zou kunnen hebben. De tuin voelt op een zomeravond als een ontdekking. Dit is het betere Amsterdamse buiten eten: je mijlenver van de drukte voelen, terwijl je er middenin zit. Er zijn allerlei brasserieklassiekers zonder dat het al te streng alleen-maar-Frans wordt, er is een entrecote-met-sla-formule, en een Bib Gourmandkeuzemenu voor €37. Het best: een kloek stuk perfect gefrituurde kalfszwezerik met geroosterde prei en een luxe saus met een tikkie foie. Amsterdamse horeca op z'n fijnst. Lees hier de complete recensie.
Van Baerlestraat 158

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden