Proefwerk

De 5 best beoordeelde restaurants van winter 2016

Deze restaurants werden in januari, februari en maart door Paroolrecensent Hiske Versprille het beste beoordeeld.

De School Beeld Mats van Soolingen
De SchoolBeeld Mats van Soolingen

5. Rotisserie East (8-)
Want de boel zit hartstikke goed in elkaar: de bediening is vriendelijk, snel en goed ingevoerd, er is een leuke dranken- en cocktailkaart en het eten is vers, prima geprijsd en supersmakelijk. Rotisserie voert een vrij beperkte kaart zoals je in dit soort eetcafés nieuwe stijl veel ziet: wat snacks vooraf, hamburgers en een halve, hele of ­gefrituurde stukjes kip met bijgerechten.
Ongeveer één keer per jaar krijg ik trek in Mc­Donald's, maar als ik er dan iets eet valt het altijd goor tegen: waar ik dan eigenlijk zin in had, was zoiets als de Rotisserieburger.

Rotisserie East zit hartstikke goed in elkaar. Beeld Mats van Soolingen
Rotisserie East zit hartstikke goed in elkaar.Beeld Mats van Soolingen


4. De Gouden Hoek (8+)
Viscafé De Gouden Hoek boort een gat in de markt aan: eenvoudige gerechten van bijvangst. Een gouden greep, goedgeprijsd en écht lekker. Zo is de bisque van strandkrabbetjes afgemaakt met bourbon whiskey, die de jodiumachtige smaak prachtig rond maakt. Het restaurant is een uitstekend idee, wat een uitstekende plek en wat een ongelooflijk goede prijzen: hulde.

Wat een uitstekende plek is De Gouden Hoek. Beeld Mats van Soolingen
Wat een uitstekende plek is De Gouden Hoek.Beeld Mats van Soolingen


3. Breda (8,5)
Met Breda, een mooie, hoge zaak met veel hout en een vast menu, maken drie jonge honden hun ambitie concreet. De table d'hôte is juichend ontvangen - en dat is terecht. Een fantastische strandkrabbenbisque met venkel, perfect gegaarde snoekbaars met zuurkool, gerookt makreelschuim en knapperige boekweit; lendebiefstuk van lam met oerpeen, komijn en schapenhangop. Het is allemaal spannend, perfect gegaard en uitstekend van smaak.

Het is bij Breda allemaal spannend, perfect gegaard en uitstekend van smaak. Beeld Mats van Soolingen
Het is bij Breda allemaal spannend, perfect gegaard en uitstekend van smaak.Beeld Mats van Soolingen


2. Mos
(9-)
We zitten er feestelijk bij in Mos op het IJdok, en uit de keuken komt comfortabele, kleurrijke evenwichtskunst. Fijn zeg. De opmaak van Mos is prachtig, al is de rijkelijk gespoten rode glitterspray is wel érg kitscherig.
Het gerecht met twee ­bereidingen van zeebaars in verschillende tinten rood is ingewikkeld, maar adembenemend afgewogen.
Mos is een plek om je serieus in de watten te laten leggen - een aanwinst voor het hogere segment.

Mos is een plek om je serieus in de watten te laten leggen. Beeld Rink Hof
Mos is een plek om je serieus in de watten te laten leggen.Beeld Rink Hof


1. De School
(9)
De School in West hoort bij 'de nieuwe Club Trouw' en is een heuse parel aan de Ring: spannend, verfijnd en toegankelijk. Wat plezierig is aan dit soort zaken is een combinatie van pret en verfijning die in alles doorwerkt: gerechten zijn zelfverzekerd origineel zonder moeilijkdoenerij.
De setting mag eenvoudig zijn, het is onversneden piekfijn tafelen bij De School. En dat voor een prijs van €49 - wie een betaalbaarder zevengangenmenu heeft mag zijn hand opsteken - waarvoor je het in Amsterdam waarschijnlijk nergens anders vindt.

De School is een heuse parel aan de Ring. Beeld Mats van Soolingen
De School is een heuse parel aan de Ring.Beeld Mats van Soolingen

Kaart
Hoe worden de restaurants in jouw buurt beoordeeld? Het Parool zette alle Proefwerken sinds begin 2015 op de kaart. Staat een restaurant op de verkeerde plek of is het inmiddels gesloten? Laat het ons weten.

Lees ook: De 12 best beoordeelde restaurants van 2015

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden