Column

De 4G koesterende stadsman krijgt ineens uitnodigingen voor échtemannenreizen

Jeroen Wollaars, verslaggever bij NOS Nieuws, schrijft wekelijks een column in Het Parool over media en de ontwikkelingen in de digitale wereld. Voor tips is hij te bereiken op j.wollaars@parool.nl.

Jeroen Wollaars
Jeroen Wollaars. Beeld Floris Lok
Jeroen Wollaars.Beeld Floris Lok

Vroeger stonden er advertenties in de krant - ook in deze - waarbij deelnemers werden gezocht voor 'mannenweekenden' georganiseerd door 'mannenwerkgroepen'. Ik kon me daar nooit iets bij voorstellen, tot ik een huisbaas kreeg die daaraan meedeed. Hij kwam terug met verhalen over in een cirkel zitten, veel huilen en ook 'spannende contacten'.

Het was volgens hem ábsoluut iets voor mij, waarop ik dan meestal ineens naar een afspraak moest. Want het vooruitzicht om met een groep veertigers op zoek te gaan naar mijn seksuele oerkracht ('Echt heel intens, Jeroen!') heeft me tot op de dag van vandaag niet erg aangetrokken.

Maar goed. Ik ging verhuizen en de mannenwerkgroepen verdwenen naar de rafelranden van mijn geheugen, waar ze zich ophoopten met andere relieken uit het einde van de jaren negentig, zoals Tamagotchi's en Martijn Bevelander.

Maar ineens zijn ze terug. Tamagotchi's gewoon bij de Intertoys. Martijn Bevelander omdat hij voor elkaar kreeg dat Google geen zoekresultaten meer toont over zijn verdenkingen als grootste spamverstuurder van ons land (wat vrij vreemd en ongewenst is, want waarom zou Google meewerken aan het herschrijven van de geschiedenis?).

En mannenweekenden dus. De contactloos betalende, 4G koesterende, iWatch adorerende stadsman om mij heen krijgt ineens uitnodigingen om mee te gaan op échtemannenreizen. Naar Albanië. Om hout te kappen, vissen te vangen en te jagen op wild. Zolang je er niet in cirkels hoeft te gaan zitten huilen, lijkt het me fantastisch. Al vind ik dat ik als nerd al behoorlijk goed bezig ben.

Zo heb ik laatst mijn afwasmachine gerepareerd door een loszittend relais vast te solderen. Op internet stond precies waar ik het zoeken moest. Een rite de passage was het: er waren tijden van voor het zelf repareren van de vaatwasser, en erna.

Van de week deed ik het weer. Toen mijn HR-ketel geen warm water meer gaf, heb ik zelf op klusidee.nl gevonden welke stromingssensor kapot was en vervangen moest worden. Het klopte nog ook - al had ik wel mijn vaste kachelman Kachel Bas nodig om hem er in te zetten.

Internet heeft meer gedaan voor de emancipatie van de voorheen onhandige man dan wat dan ook. Maar ook onhandige mannen moeten op hun blaren zitten. Dus het recht om door Google gewist te worden is fantastisch, maar het kan niet altijd opgaan. Zeker niet bij mensen die in het nieuws waren.

Mijn moeder zou tegen de vermeende oud-spammer Martijn Bevelander zeggen: eind jaren negentig een man, ook nu een man.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden