Plus

De 18 favoriete plekken in Amsterdam van Pim Mookhoek

Pim Mookhoek (48) is regisseur en programmamaker. Zijn documentaire De Trut Wordt 30, over de gayclub in de Bilderdijkstraat, wordt zaterdag vertoond in café Saarein. Mookhoek woont dit jaar precies 25 jaar in Amsterdam.

Rita Schroën
Pim Mookhoek Beeld Roï Shiratski
Pim MookhoekBeeld Roï Shiratski

Restaurant

"Ik kan niet wachten tot het iets ­warmer is en ik weer op het terras van Spanjer en Van Twist kan zitten. Het is een kunst hoe het personeel langs het randje van de gracht balanceert met volle dienbladen."

Het terras van Spanjer en Van Twist. Beeld Roï Shiratski
Het terras van Spanjer en Van Twist.Beeld Roï Shiratski

Uitgaan

"Ik heb negen jaar in De Trut gewerkt. Al dertig jaar staat er elke zondagavond een lange rij voor de deur en wordt door de vrijwilligers veel geld opgehaald voor duizend-en-een gay-gerelateerde doelen. Uniek!"

Museum

"Ik heb twee dochters, die ik meeneem naar Nemo: Jet van tien en Suze van acht. Ze wonen bij hun twee moeders, ik zie ze ongeveer eens per week. Ze vinden het een feest om alle proefjes te doen in het laboratorium. Zodra ze de witte jassen aandoen bij de ingang, voelen ze zich echte professoren."

Amsterdam voor kinderen

"TunFun is een hel voor ouders door de akoestiek. Ze verkopen er zelfs oordoppen. Heel handig als je niet alleen de andere kinderen, maar ook die van jezelf even niet wil horen."

Favoriet hotel

"De tijd dat ik na een fijne avond mee moest met een toerist naar een hotel zit er gelukkig op. Tegenwoordig mogen ze met mij mee naar huis."

Mooiste plein

"Ik vind het plein aan de achterkant van CS, voor de pontjes, zo goed. De gemeente heeft daar alle, vaak onnodige, verkeersborden weggehaald. En het gaat nog goed ook! Opeens blijkt dat mensen veel socialer en vriendelijker worden als je ze zelf de verantwoordelijkheid geeft."

Kerk

"Mijn favoriete kerk is Club Church in de Kerkstraat. Hun religie is de mijne."

Café

"In De Spijkerbar zitten schilders, schrijvers en dichters inspiratie op te doen onder het genot van veel gedistilleerd. Als ik maar genoeg gedronken heb, voel ik mij een van hen."

Café De Spijkerbar. Beeld Roï Shiratski
Café De Spijkerbar.Beeld Roï Shiratski

Mijn buurt

"In de Jordaan leeft het. Veel buurt­bewoners klagen dat er veel te veel toeristen zijn, maar die zorgen ook voor leven in de brouwerij."

Laatste keer de stad uit

"In Nederland hebben we strand en dat is een groot goed! Neus in de wind en ver kijken."

Favoriete winkel

"In Het Oud-Hollandsch Snoepwinkeltje staat Mariska. Zij blijft aardig tegen alle kinderen die eindeloos twijfelen en dan voor tien cent een dropje kopen. Ze roept altijd 'Veel snoepplezier!'"

Het Oud-Hollandsch Snoepwinkeltje. Beeld Roï Shiratski
Het Oud-Hollandsch Snoepwinkeltje.Beeld Roï Shiratski

Favoriete Amsterdammer

"Riet is mijn buurvrouw van 72 (zegt ze). Van haar leer ik hoe je fijn en gelukkig oud kunt worden."

Een avond stappen met

"Geert Wilders lijkt me geestig. Mag hij de hele avond alleen maar oplossingen geven voor alle problemen in dit land, in plaats van ze alleen te ­benoemen. Het lijkt me geweldig om te zien hoe hij dan geen tekst meer heeft en ik hem sneu achterlaat."

Met pek en veren de stad uit

"Ik haat alle touringcars, inclusief de hop-on hop-off. Vaak weten de ­chauffeurs helemaal niet hoe en waar ze kunnen rijden. Waarom is niet al lang besloten dat Amsterdam te klein is voor die logge, grote bakken?"

Eerste keer in Amsterdam

"Ik woonde in Dordrecht en mijn ouders vonden Amsterdam voor krakers en ander tuig. Toen ik 25 jaar geleden het station uit liep, voelde ik gelijk dat ik hier voor altijd wilde blijven."

Wil altijd nog

"In de Amstel zwemmen. Ik ben een keer met mijn zwemkleding naar de Weesperzijde gereden. Ik ben niet heel moeilijk met bloot, maar schaamde mij er toch voor me midden in de stad in zwembroek te vertonen. Ik ben zonder te zwemmen naar huis gegaan."

Mooiste herinnering

"Het was zes uur in de ochtend tien jaar geleden. Ik kwam uit het ziekenhuis waar net mijn oudste dochter was geboren. Ik verliet het OLVG en liep zo trots als een pauw door het verlaten Oosterpark. Opeens was ik papa."

Mooiste standbeeld

"De Vaste Klant is een zittende man op een bankje op het terras op de Looiersgracht. Albert Zweep heeft het gemaakt en noemt het 'zijn kronkel in brons als ode aan Simon Carmiggelt'."

Standbeeld De Vaste Klant op de Looiersgracht. Beeld Roï Shiratski
Standbeeld De Vaste Klant op de Looiersgracht.Beeld Roï Shiratski
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden