Plus

De 17 favoriete plekken van Alice Roegolt, directeur van Museum Het Schip

Wekelijks wordt een Amsterdammer geïnterviewd over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week Alice Roegholt (61), initiatiefnemer en directeur van Museum Het Schip. Ze is per toeval geboren in Culemborg, maar woont al haar hele leven in Amsterdam.


Rita Schroën
Alice Roegholt Beeld Roy Del Vecchio
Alice RoegholtBeeld Roy Del Vecchio

Restaurant

"Een paar jaar geleden was er weinig in de Spaarndammerbuurt, maar nu zijn er diverse leuke en goede plekken om te eten, zoals Bar Mick en het ­veganistische Dophert."

Restaurant Dophert Beeld Roy Del Vecchio
Restaurant DophertBeeld Roy Del Vecchio

Café

"Schiller, waar de Amsterdamse School nog helemaal voelbaar is."

Uitgaan

"Cultuurpark Westergasfabriek is een fijne plek om naartoe te gaan, op elk uur van de dag. Er is altijd wel iets te doen. Naast veel horeca bijvoorbeeld bioscoop het Ketelhuis. En mensen ­organiseren hier hun eigen picknick of tai-chilessen. Het bruist er. En je kunt daar het torentje van Het Schip zien uitsteken boven het spoor."

Museum

"Amsterdam heeft veel mooie musea, maar van april tot september moet ­iedereen de expositie Wonen in de ­Amsterdamse School gaan zien in het Stedelijk Museum. Museum Het Schip organiseert vanwege het honderdjarig jubileum van de Amsterdamse School dagelijks een tweeënhalf uur durende bustocht met deskundige gids van Het Schip via hoogtepunten van de Amsterdamse School naar het Stedelijk."

Amsterdam voor kinderen

"De spartelvijver in het Westerpark"

Favoriete vervoersmiddel

"Een boot."

Dit kan veel beter

"Al die KPN-kasten die op de meest idiote plekken liefdeloos worden neergezet. Het lijkt wel of niemand hier iets over te zeggen heeft. Echte wildgroei die, ongeacht een monument, in ­belangrijke zichtlijnen staat. En zeker niet mooi ontworpen."

Mooiste park

"Het Dijkpark dat straks gaat komen tussen de Spaarndammerdijk en de Houthaven als de tunnel klaar is. Dat gaat prachtig worden! En door het pontje is Noord dan ook ineens dichtbij. De focus op het overbelaste ­centrum is dan op een waardige wijze wat verlegd."

Hotel

"Grand Hotel Amrath in Het Scheepvaarthuis. Prachtig hotel waar je kunt slapen in de Amsterdamse School."

Grand Hotel Amrath in Het Scheepvaarthuis Beeld Roy Del Vecchio
Grand Hotel Amrath in Het ScheepvaarthuisBeeld Roy Del Vecchio

Mijn buurt

"De Spaarndammerbuurt. Ik woon hier niet, maar werk er wel. Het is spannend om te zien hoe deze traditionele arbeidersbuurt zich ontwikkelt. Waar het nog geen generatie geleden was dat ome Jan de huurwasmachine naar drie hoog droeg, zodat moeder een was kon draaien. Nu voel je de transitie bij een jonge groep ondernemers die de toekomst proeft en invult."

Favoriete winkel

"Vis van Henry met zijn onweerstaanbare viskoekjes en Miranda's ambachtelijke bloemenboetiek, beide in de steeds leuker wordende Spaarndammerstraat."

Standbeeld

"Domela Nieuwenhuis van beeldhouwer Johan Polet, op het Nassauplein. Domela die hoog en strijdbaar op de sokkel staat, straalt een welkom uit voor wie de Spaarndammerbuurt in gaat."

Domela Nieuwenhuis van beeldhouwer Johan Polet Beeld Roy Del Vecchio
Domela Nieuwenhuis van beeldhouwer Johan PoletBeeld Roy Del Vecchio

Mijn kapper

"Sinds jaar en dag is dat Haarstijl op de Haarlemmerdijk, waar Therese een goede sfeer heeft en met veel visie knipt."

Favoriete Amsterdammer

"Ach... kwam die tijd nog eens terug. Met de rookverslaafde antirookmagiër, ziel van de Provo-beweging, Robert Jasper Grootveld. Hij is niet meer, maar kleurt in mijn gedachten nog altijd bepaalde plekken in de stad, zoals café De Boulevard waar hij graag een JA/Nee-vertje te veel dronk."

Mooiste brug

"De onlangs opgeknapte brug over het Amstelkanaal van Piet Kramer, met het charmante brugwachtershuisje, meesterlijk smeedwerk en de beelden van stadsbeeldhouwer Hildo Krop."

Brug over het Amstelkanaal van Piet Kramer Beeld Roy Del Vecchio
Brug over het Amstelkanaal van Piet KramerBeeld Roy Del Vecchio

Wil altijd nog

"Dat arbeiderspaleis Het Schip op de werelderfgoedlijst komt."

Mooiste herinnering

"Er kwam eens een Chinees meisje stagelopen bij ons, ze leerde voor architect. Ik vroeg haar vanuit haar manier van kijken op te schrijven hoe zij Museum Het Schip ervoer. Op haar eerste dag kwam ze aangelopen en was verbijsterd dat de trein hier geen halte had. Die halte Zaanstraat was in 1917 overigens wel gepland. Dat ­stationnetje moet er komen!"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden