De 11 beste restaurants voor vegetariërs

Vegetariërs worden in restaurants gelukkig al lang niet meer afgescheept met een gebakken ei of een taaie quiche. Met de Dag van de Vegetariër in aantocht (zaterdag 1 oktober) zetten we daarom de elf beste adressen voor Amsterdamse herbivoren op een rij.

Nee, de vegetarische Amsterdammer hoeft in restaurants nooit meer een verflepte quiche naar binnen te werken. Beeld Flickr, Star5112

Betty's
In 1988, toen vegetariërs in de openbare ruimte met een scheef oog een haastig gebakken ei voorgeschoteld kregen, begon Gido zijn vegetarische restaurant Betty's. Inmiddels kun je hier al jaren terecht voor een volledig verrassingsmenu(€35,-) en een selectie taarten en baksels die Lien "in elkaar klatscht".
Mocht je bij Betty's ineens je vegetarische lievelingsgerecht ontdekken: Gido geeft kookworkshops, zodat je ook in je eigen keukentje iets in elkaar kan 'klatschen'.
Rijnstraat 75

DopHert
Wie voor een veganistisch schoonzusje á la minute een verjaardagstaart nodig heeft, kan opgelucht uithuilen bij DopHert. Daar maken eigenaars Laura en Balda namelijk lachend carrot cake met vegan creamcheese en bananenbrood met vegan chocolade. Gezellig tafelen kan ook: op de kaart staat onder andere een burger met gerookte tempeh, courgette en citroenmayo en zoete aardappelfrites (€14,50)
Spaarndammerstraat 49-H

Carrot cake met vegan creamcheese haal je bij DopHert. Beeld Rink Hof

Golden Temple
De vegetarische oase in de Utrechtsestraat is vernoemd naar een Indiase tempel waar dagelijks duizenden mensen gratis een vegetarische maaltijd kunnen krijgen. De keuken is daarom ook overwegend Indiaas (denk: Kitcheree (€14,25) of een menu met linzensoep dahl), maar maakt ook exotische uitstapjes. Zo staan er ook Mexicaanse tortilla (€19,-) en Toscaanse risotto (€21,-) op de kaart.
Utrechtsestraat 126

De Ceuvel
In café De Ceuvel worden alleen vegetarische hapjes geserveerd. Het café van de culturele broedplaats heeft een klein menu, met een dagelijks wisselende maaltijd. Vaste happen zijn onder andere pittige pompoensoep (€6), bitterballen vol oesterzwam (€5,75) én het guitig klinkende 'Rösti & Shiitake party'; een palet vol paddenstoelen en vergeten groenten met pompoenjus (€16).
Korte Papaverweg 2 t/m 6

Bij De Ceuvel staan alleen vegetarische gerechten op de kaart. Beeld Rink Hof

Beter & Leuk
Wie 's avonds liever zelf een simpel pasta'tje in elkaar knalt en zich vooral overdag wil laten verwennen met vegetarische liflafjes, kan naar lunchroom Beter & Leuk. Dat klínkt een beetje als een Boer Zoekt Vrouw-achtige broodjeszaak, maar is een fijn, neutraal tentje met onder andere boekwijtpannenkoeken met banaan (€7,50) en een Koreaanse bibimbap (€10,95).
1e Oosterparkstraat 91

Manamana
De knusse, Israëlische trattoria waar groenten de absolute sterren zijn; ze worden er liefdevol à la minute doodgeknuffeld. De Amsterdammer die een boek van Ottolenghi in de keuken heeft staan, is hier aan het goede adres. Van Hiske Versprille kreeg het restaurant een dikke 8 [+], onder andere vanwege de zwartgeblakerde aubergine, "met een pittige brandsmaak, die wordt gecombineerd met een perfecte, bijna zuivelachtige structuur" (€10,-).
Eerste Jan Steenstraat 85hs

In Israëlische huiskamer Manamana worden groenten doodgeknuffeld. Beeld Rink Hof

De Waaghals
Al meer dan dertig jaar is De Waaghals een vegetarisch baken in de Amsterdamse restowereld. De menukaart wisselt per twee weken en geeft de bezoeker de keuze tussen "klassieke gerechten en meer gewaagde combinaties". Denk aan een quiche van ratatouille en geitenbrie (€19,50) tegenover roergebakken noedels met tempehcroutons en gember-hoisinsaus (€13,50).
Frans Halsstraat 29

Meatless District
Omdat er nog geen 'stoer' vegetarisch restaurant in Amsterdam was, stampten Cil Vermolen (31) en Cathalijne Huijben (31) het zelf uit de grond. Hier serveren ze onder andere een vegetarische burger met aubergine en boerenfriet (€15,-) en caesarsalade met vegetarische kip (€9,50).
In het weekend eet je bij Meatless District ook ontbijt, met bijvoorbeeld een tosti banaan met chocoladepasta én pindakaas (€6,-)
Bilderdijkstraat 65-67

Meatless District Beeld Eva Plevier

De Culinaire Werkplaats
Voor de avontuurlijke vegetariër: in De Culinaire Werkplaats worden eetbare kunstwerken van groenten, fruit en granen gemaakt. Eigenaren Marjolein en Eric laten zich inspireren door verschillende thema's, zoals een kleur, een landschap, architectuur of de Gouden Eeuw. Dat klinkt conceptueel, en dat is het ook.
Fannius Scholtenstraat 10

Marits Huiskamerrestaurant
Alsof je bij een vriendin gaat eten die enorm lekker kan koken, maar dan zonder dat je zelf enorm je best moet doen een goede indruk achter te laten: dat is eten bij Marit thuis. De kokkin opent op vrijdagen en zaterdagen haar huiskamer voor publiek en kookt een samengesteld (vegetarisch) menu (29,50 voor drie gangen), vol seizoensgroenten en een biertje van Brouwerij 't IJ erbij.
Andreas Bonnstraat 34H

Bij Marits Huiskamerrestaurant eet je thuis bij een vriendin die enorm lekker kan koken. Beeld Rink Hof

Saravanaa Bhavan
De verkwikkende vegetarische Zuid-Indiase keuken is vrijwel onbekend in Amsterdam. Tot de komst van Saravanaa Bhavan. De zaak loopt als een malle. Zuid-Indiase expats komen van heinde en verre; er staan in het weekend lange rijen, je kunt er ook niet reserveren. Eten bij Saravanaa Bhavan is verschrikkelijk verslavend: voor de masala dosa, krokante rijstcrèpe gevuld met curry-aardappels, gaan we graag terug.
Stadhouderskade 123

Eet je helemaal niet vegetarisch en wil je gewoon weten waar je lekker kunt eten? Klik dan hier, voor onze pagina met alle restaurantrecensies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden