De 10 van '10: de meest geruchtmakende tweets

AMSTERDAM - Twitter brak in 2010 echt door in Nederland. Politici, BN'ers én bedreigers ontdekten in het medium een makkelijke manier van communiceren; een tweet is snel geplaatst. Maar soms is een tweet ook iets té snel geplaatst, zo ondervonden sommige twitteraars aan den lijve. In de vk.nl-serie De 10 van '10 ditmaal de 10 meest geruchtmakende tweets van 2010.

Van onze verslaggeefster Heleen van Lier
null Beeld

10: Sieneke, Joran en de PVV
Dat grappen via Twitter grote gevolgen kunnen hebben, merkte presentator Cornald Maas. De dag na de Kamerverkiezingen tweette Maas: 'Grappige exportprodukten heeft Nederland: Sieneke, Joran van der Sloot en de PVV.' De TROS vond dit een onacceptabele belediging en beëindigde de samenwerking met Maas voor het Nationaal Songfestival en het Eurovisiesongfestival. 'Je vergelijkt Sieneke niet met een moordenaar, en je vergelijkt anderhalf miljoen PVV-stemmers niet met een moordenaar. Ook niet voor de grap', liet de TROS in een reactie weten. Maas zelf was erg verbaasd dat de TROS niet meer van zijn diensten gebruik wil maken. 'Je hoeft het niet grappig te vinden, maar het was een feitelijke constatering', zei Maas, die er nog steeds lustig op los twittert.

9: Koninklijk huis vs. de Volkskrant
In september dit jaar kon Twitter het Koninklijk Huis verwelkomen. Het aanvankelijke enthousiasme van de Twittergemeenschap over de komst van @KHTweets werd de kop in gedrukt toen de Rijksvoorlichtingsdienst op geen enkele Twitteraar reageerde. Een reactie kwam er een maand later wel. Niet op de vele Twittervragen, maar op berichtgeving in de Volkskrant over de sloopplannen van prins Willem-Alexander twee boerderijen op het landgoed De Horsten. 'Zal de Volkskrant een keer ophouden met publiceren onjuiste info? Niet Prins maar Koningin vraagt vergunningen aan', twitterde de RVD namens de koninklijke familie. Hoofdredacteur van de Volkskrant Philippe Remarque reageerde eveneens via Twitter: 'RVD twittert namens het Rijk onjuiste beschuldiging aan het adres van de Volkskrant. Onze feiten kloppen gewoon.'

8: 'Ik zeg NIET doen'
De rebelse zoon van opiniepeiler Maurice de Hond, Marc de Hond, heeft lak aan het lucratieve contract dat zijn vader met de Nederlandse Energie Maatschappij (NEM) had. Maurice de Hond maakte jaren reclame voor het bedrijf onder het bekende motto 'Ik zeg, doen!' Toen zoon Marc las dat NEM niet de goedkoopste, maar de duurste leverancier zou zijn, baalde hij: 'Ik ben zelf ook overgestapt en dan is het niet leuk om zoiets te lezen.' Hierom gaf hij zijn Twitterfollowers een ander advies met een variant op de reclameleus: 'Ik zeg, NIET doen!'. Over de gevolgen van zijn daad maakt De Hond zich niet zo'n zorgen. 'Ik heb maar 3000 followers, dus het zal wel loslopen', zei hij tegen het AD.

7: De harde grappen van Paul de Leeuw

Tv-presentator Paul de Leeuw staat bekend om zijn harde grappen. Twitter gebruikte hij vooral om vernietigend commentaar te leveren op andere tv-propramma's en mensen te beledigen. Tijdens de live-uitzending van het huwelijk van de Zweedse kroonprinses Victoria verveelde De Leeuw zich en tweette: 'Zit u ook stiekem te wachten op een zwarte Saab die zich in 1 of ander monument boort? Niet dat ik het ze gun, maar dan gebeurt er wat!' Hiermee refereerde De Leeuw naar het koninginnedagdrama van 2009, toen een Suzuki Swift tijdens de optocht voor de koninklijke familie in Apeldoorn door de menigte heenreed en er zeven doden vielen. De Leeuw verbaasde zich erover dat sommige van zijn tweets de landelijke media haalden en besloot te stoppen met twitteren. En weer te beginnen. En weer te stoppen.

6: Kanker-Marokkaan
Op 9 juni verscheen er een tweet van voetballer Gregory van der Wiel. 'We mogen niet meer twitteren, dus ik stop er nu mee. Ik spreek jullie na het WK, sorry', meldde Van der Wiel. Hierop volgde een tweet van zijn teamgenoot Elia sloot zich aan: 'Eljero is offline, veel twitplezier.' Het twitterverbod was een straf die Bert van Marwijk de Oranjeselectie had opgelegd. De bondscoach van Oranje nam woensdag deze beslissing nadat er een filmpje op internet was verschenen waarin Eljero Elia iemand uitschold voor 'kanker-Marokkaan', terwijl hij met enkele ploeggenoten een computerspelletje aan het spelen was. Van Marwijk: 'We hadden voor aanvang van het WK besloten om twitteren niet te verbieden. Zoiets hoort nu eenmaal bij de moderne tijd. Maar Elia heeft laten zien dat hij niet met dit medium om kan gaan. Daarom is er nu besloten om helemaal niet meer te twitteren.'

5: Fittie Rouvoet en Van Gent
Veel politici gebruiken twitter om hun standpunten te verkondigen. En soms om hun ruzies uit te vechten. Zo werden vele twitteraars ongevraagd deelgenoot van een ordinaire ruzie, op Twitter een fittie genoemd, tussen GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent en ChristenUnie-leider André Rouvoet. De fittie over kortingen in de kinderopvang ontaarde in een scheldpartij: 'Ik ben er klaar mee! Ga niet nog een keer kissebissen met jou via twitter over kinderopvang!' tweette Van Gent.Gevolgd door: 'Hallo @andre_rouvoet, anders ben je zo snel met reageren! Met de mond vol tanden? #leugensrondsteunbezuinigingen.' Een boze Rouvoet reageerde: 'Zie dat jij mij voor leugenaar uitmaakt. Wie geen argumenten heeft, gaat slaan en schelden. Zwaktebod.' En: 'Daar stopt dus het gesprek wat mij betreft, in elk geval via twitter.' Op donderdag spraken de twee met elkaar af om het uit te praten. Van Gent: 'Op mijn initiatief koffie gedronken met @andre_rouvoet. Leugenaar is hij niet, maar hij heeft wel verkeerde info gegeven.' Rouvoet: '@inekevangent, Goed dat je verwijt van leugens terugneemt. Meningsverschil blijft, maar ik zal niet meer suggereren dat GL vóór bezuinigingen was.'

4: Brussen-gate, een strafbare retweet?
Een Amsterdamse dj met de artiestennaam MoManagerMo bedreigde in augustus PVV-leider Geert Wilders via Twitter: 'Rijkelijke beloning voor diegene die Wilders z'n keel doorsnijdt. Liefst van rechts naar links, maar van links naar rechts is ook ok!' Niet deze tweet, maar het overnemen van deze tweet op het weblog van de Utrechtse internetjournalist Bert Brussen zorgde voor een rel, die de boeken ingaat als Brussen-gate. Brussen moest zich melden bij de politie, die hem sommeerde de tweet van zijn weblog te verwijderen. Dit weigerde Brussen. Tal van andere media namen een afbeelding van de tweet over en er volgde een felle discussie in de media over de vrijheid van meningsuiting en nieuwsgaring en citaatrecht. 'Ik maakte slechts een nieuwsbericht inclusief context, waaruit blijkt dat ik niet zelf dreig', zo stelde Brussen. NRC Handelsblad stelde in een hoofdredactioneel commentaar dat een blogger die doodsbedreigingen aan politici herplaatst en daar 'Wilders met de dood bedreigen doe je zo' aan toevoegt, terecht vragen van de politie moet beantwoorden. 'Ook op internet is de uitingsvrijheid niet totaal'. Het OM is nog steeds bezig te onderzoeken of vervolging voor haatzaaierij mogelijk is.

3: De Twitterbedreiger
Dat je onder een anonieme naam er niet ongestraft op los kunt bedreigen via Twitter, bewijst de geruchtmakende bedreigtweet aan het adres van Femke Halsema in september. Twitter stond op zijn kop toen de voormalig GroenLinks-leidster die op Twitter grote populariteit geniet een reply kreeg van ene Allah-u-akbar. In de tweet werd het dochtertje van Halsema bedreigd. Er werd direct aangifte gedaan. Begin december werd een 35-jarige Rotterdammer aangehouden, die naast de bedreiging van Femke Halsema er ook van verdacht wordt fractievoorzitters Job Cohen (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) bedreigd te hebben.

2: Wilders over Bleker
Geert Wilders verdient eigenlijk bijna een eigen '10 van '10'. De PVV-leider twittert niet veel, maar bijna al zijn tweets zorgen voor ophef. Toch was er één tweet die voor het meeste nieuws zorgde, omdat er op dat moment een precaire formatie gaande was. CDA-voorzitter Bleker zei in het tv-programma Knevel & Van den Brink dat het CDA alleen in een kabinet zou moeten stappen als dat kabinet geen groepen uitsluit. 'Geen splijtzwam, maar samenbinden', zei Bleker. De PVV zou dat als eventuele gedoogpartij moeten accepteren. Wilders vond het echter niet nodig de lieve vrede te bewaren en tweette: 'Kan die CDA-voorzitter Bleker niet even op vakantie gaan of zo? Wat een enorme zeurpiet. En voor alle helderheid: de PVV moet helemaal niks!' Bleker is inmiddels staatssecretaris in het door Wilders gedoogde kabinet-Rutte.

1: De grote dame
Districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe heet @grotedame op Twitter. De grote dame twittert doorgaans over de stamkroeg in het dorp, een vergadering hier en daar en de gladheid op de weg. Soms vergeet ze dat Twitter niet de dorpskroeg is, maar een openbaar medium en dat je als leidinggevende in een publieke functie niet zomaar alles openbaar kunt zeggen. Dijksman, voormalig Kamerlid voor de PvdA, werd eind augustus al eens op de vingers getikt, omdat ze de PVV op Twitter 'fascistisch' had genoemd. De korpschef is echter hardleers. Toen ze Eerste Kerstdag hoorde dat in een flat in Meppel twee doden waren gevonden, twitterde ze 'dat gaat vast om huiselijk geweld'. De slachtoffers, 19 en 23 jaar, bleken echter omgekomen te zijn door koolmonoxidevergiftiging. De 53-jarige districtschef is per direct op non-actief gesteld. Ook heeft ze een verbod gekregen op twitteren over politiezaken.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden