Jaaroverzicht

De 10 opzienbarendste misdaadgebeurtenissen van 2014

Het Parool blikt terug op 2014. Deel 6: de opzienbarendste misdaadgebeurtenissen van het jaar.

Maarten van Dun en m.m.v. Paul Vugts
Rechercheurs onderzoeken de vluchtauto van de daders van de liquidatie op Gwenette Martha, in mei van dit jaar. Beeld Amaury Miller
Rechercheurs onderzoeken de vluchtauto van de daders van de liquidatie op Gwenette Martha, in mei van dit jaar.Beeld Amaury Miller

1. De liquidatie van de onschuldige Stefan Regalo Eggermont
13 juli 2014, Conradstraat, Centrum

Met de moord op de onschuldige Stefan Regalo Eggermont in juli van dit jaar bereikt de onderwereldvete een nieuw dieptepunt: na politieonderzoek blijkt dat Regalo Eggermont 'per ongeluk' is doodgeschoten. De daders wilden waarschijnlijk een criminele buurtgenoot treffen, die in hetzelfde type auto rijdt als Regalo Eggermont, maar vergissen zich. De vader van een zoon wordt in zijn auto neergeschoten als hij thuiskomt van een bezoek aan zijn broer.
De vrouw van Eggermont doet later haar verhaal in een indrukwekkend interview.

Het wapen dat bij de moord op Regalo Eggermont is gebruikt wordt gevonden bij de 26-jarige E.L., die door de recherche tot één van de twee kampen in de onderwereldvete wordt gerekend. L. ontkent iets met de moord te maken te hebben.

2. De liquidatie van Gwenette Martha
22 mei 2015, Amsterdamseweg, Amstelveen

De Amsterdamse topcrimineel Gwenette Martha verlaat op de avond van 22 mei een shoarmazaak in Amstelveen, als een zwarte BMW komt aanrijden. Drie mannen stappen uit, die Martha met automatische wapens onder vuur nemen. Hij wordt zeer vaak geraakt en sterft ter plekke. Het kopstuk van de Amsterdamse onderwereld wordt veertig jaar oud.

Martha werd gezien als de leider van één van de twee groepen criminelen die elkaar naar het leven staan in een onderwereldvete die waarschijnlijk begon na ruzie om een partij verdwenen cocaïne. Na de dood van Martha brengt zijn advocaat Nico Meijering een discussie op gang over de verantwoordelijkheid van justitie voor de veiligheid van criminelen die op de dodenlijst staan.

3. Fred Ros wordt kroongetuige in Passage-zaak
13 september

In het hoger beroep van de Passagezaak, waarin een groot aantal verdachten zich moeten verantwoorden voor meerdere liquidaties, komt justitie met een nieuwe kroongetuige: de in eerste aanleg tot 30 jaar cel veroordeelde 'moordmakelaar' Fred Ros vertelt in ruil voor halvering van zijn straf wie de opdrachtgevers zouden zijn van een aantal geruchtmakende liquidaties, waaronder die van Thomas van der Bijl en Kees Houtman. Zijn getuigenis heeft grote gevolgen voor het strafproces, dat zo mogelijk nóg ingewikkelder wordt.

4. De liquidatie van Luana Luz Xavier
8 december 2014, Beeckestein, Amstelveen

Voor de ogen van drie kinderen, waaronder haar tienerdochter en jonge zoontje, wordt in Amstelveen de 34-jarige Luana Luz Xavier doodgeschoten, nadat zij haar auto voor haar huis parkeert. Luz Xavier was enige tijd de vriendin van de beruchte Amsterdamse crimineel Najib 'Ziggy' H. In het milieu gaan voor de moord al enige tijd geruchten dat zij het doelwit van een - mislukte - moordaanslag in Almere in de val zou hebben gelokt.

5. Schietpartij in Café De Zon
10 oktober 2014, Pretoriusstraat, Amsterdam-Oost

Met een automatisch geweer en een handvuurwapen komen twee mannen Café De Zon in de Pretoriusstraat binnen. Vanuit de deuropening schieten zij in het wilde weg veel kogels af. Het waarschijnlijke doelwit van de aanslag, de Amsterdamse crimineel Marchano P., is dan net weg. P. wordt gezien als een direct betrokkene bij de onderwereldvete. Twee cafébezoekers raken gewond, van wie één ernstig. Tijdens hun vlucht over de Ring schieten de daders gericht op de motoragenten die de achtervolging hebben ingezet.

6. De liquidatie van Aytas Göraler
4 januari 2014, Slauerhoffstraat, Amsterdam Nieuw-West

De voormalig eigenaar van discotheek The Sand heeft zijn jonge zoontje op de arm en is in het gezelschap van zijn vrouw en dochter als hij in de avond van 4 januari van dichtbij wordt doodgeschoten. Twee mannen worden aangehouden voor de moord, maar zij worden later weer vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Eén van hen is de zoon van de bekende Turks-Amsterdamse crimineel Atilla Önder, waarmee Göraler in het verleden zaken deed. De ander is de 25-jarige Murat Garki, die op 9 december wordt doodgeschoten in de Uiterwaardenstraat in de Rivierenbuurt.

7. Remy W. wordt doodgestoken tijdens plegen overval op Goudspeurders.
27 juni 2014, de De Clercqstraat, Amsterdam-West

De 49-jarige veroordeelde moordenaar Remy W. wordt doodgestoken terwijl hij goudhandelaar Goudspeurders in de De Clercqstraat overvalt. De eigenaar, die zelf in zijn hartstreek wordt gestoken, weet W. een vleesvork afhandig te maken en verwondt de overvaller, al kan hij zich dat later niet herinneren. De aan alcohol en drugs verslaafde W. sterft op straat in de Elisabeth Wolffstraat. Justitie besluit op 23 december dat de eigenaar van de zaak niet wordt vervolgd: hij handelde uit noodweer.

8. De liquidatie van Derkaoui van der Meijden
18 augustus 2014, Borneokade

De eerder voor een reeks misdrijven, waaronder poging tot doodslag, veroordeelde Derkaoui van der Meijden wordt door twee mannen doodgeschoten op de Borneokade. Opnieuw vliegen kogels bij Amsterdamse huizen - en een basisschool - in de muren. Van der Meijden wordt door justitie en de onderwereld gezien als één van de schutters van de wildwestschietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012, waarbij twee jonge Amsterdammers om het leven komen.

9. Benaouf A. veroordeeld tot 10 jaar cel
1 december 2014

Met de veroordeling van Benaouf A. tot 10 jaar cel wegens medeplichtigheid aan de moord op de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh in november 2012, wordt voor het eerst iemand strafrechtelijk verantwoordelijk gehouden voor een moord in de Amsterdamse onderwereldvete. A. zou de liquidatie in Antwerpen vanuit de auto hebben gecoördineerd, maar voor medeplegen (dat zwaarder kan worden bestraft), ziet de rechtbank onvoldoende bewijs. Tijdens de rechtzaak geeft A. een intrigerend kijkje in het leven van een beroepscrimineel. A. was naar alle waarschijnlijkheid het doelwit van de aanslag in de Staatsliedenbuurt.

10. Willem Holleeder aangehouden
13 december 2014

Wat de gevolgen van de langverwachte aanhouding van Willem Holleeder zullen zijn voor het toch al zo ingewikkelde Passageproces is nog niet duidelijk. Maar justitie denkt voldoende bewijs te hebben om Holleeder te vervolgen voor betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Willem Holleeder begint het nieuwe jaar in elk geval in de cel, en zal ook in 2015 ongetwijfeld nog vaker de krantenkoppen bepalen.

Stefan Regalo Eggermont Beeld Rink Hof
Stefan Regalo EggermontBeeld Rink Hof
Gwenette Martha Beeld Politie
Gwenette MarthaBeeld Politie
Fred Ros Beeld Politie
Fred RosBeeld Politie
Luana Luz Xavier Beeld Politie
Luana Luz XavierBeeld Politie
Derkaoui van der Meijden Beeld Politie
Derkaoui van der MeijdenBeeld Politie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden