De 10 mooiste nachtmissen in Amsterdam

De nachtmis is inmiddels niet zozeer een kerkelijk feest, maar vooral een feest om samen te zijn. Wilt u ook bezinnen? Het Parool zet de mooiste missen op een rij.

English Reformed Church Beeld Floris Lok/Het Parool
English Reformed ChurchBeeld Floris Lok/Het Parool

In een samenleving die maar doordraaft, is het best eens fijn om stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd. Het is volgens Peter Jan Margry, senior onderzoeker religie en cultuur aan het Meertens Instituut, de belangrijkste reden voor mensen om een nachtmis op kerstavond te bezoeken. Toch is die mis door de jaren heen van stijl en vorm veranderd. De nachtmis is volgens Margry nu vooral een familiefeest en in mindere mate een kerkelijk feest.

Voorheen werd iedere gelovige geacht nuchter d­­e nachtmis te bezoeken­­ en niet te eten voordat de mis voorbij was. Daarna werd de geboorte van Christus gevierd. 'Dat is wel veranderd. Mensen komen nog steeds graag bij elkaar om samen te zijn, maar kerstavond is niet langer een dwang om in kerkelijke zin aanwezig te zijn, maar een viering waarbij veel incidentele bezoekers komen die daar van vroeger nog een gevoel bij hebben.'

Dat geldt voornamelijk voor mensen die christelijk zijn opgevoed, maar ook voor ongelovigen. 'Een bezoek aan de kerk is een moment van individuele reflectie, een moment waar je je in een omgeving bevindt waar je zaken kunt overwegen.' De omslag die de mis maakt naar een culturele activiteit, zie je ook terug in de kerken. 'De kerken zijn dan extra aangekleed, meer liederen. Dat kunnen ook redenen zijn waarom mensen naar de kerk gaan.'

De tien mooiste nachtmissen:
Augustinuskerk (Noord)
Boomkerk (West)
English Reformed Church (Centrum)
Muiderkerk (Oost)
De Nieuwe Stad (Zuidoost)
Obrechtkerk (Zuid)
Oude Lutherse Kerk (Centrum)
De Papegaai (Centrum)
St. Nicolaasbasiliek (Centrum)
Westerkerk (Centrum)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden