Tips

De 10 mooiste kerstvieringen in Amsterdam

Op kerstavond stromen de kerken weer vol. Wilt u ook bezinnen? Het Parool zet de 10 mooiste vieringen op een rij.

Michiel van Binsbergen

CENTRUM

1. English Reformed Church

Dominee Lance Stone zal in de English Reformed Church het Bijbelverhaal in het Engels voordragen. De dienst begint om 22.30 uur en eindigt net voor middernacht. Er staat een traditionele dienst op het programma, maar door de vele muziek heeft de viering een luchtig karakter. De muziek wordt verzorgd door een strijkkwartet bestaande uit muzikanten uit de eigen gemeenschap. In de Begijnhofkapel tegenover de Engelse Kerk zijn een aantal kleine kerstvieringen. Om 19.00 uur is er een Franse eucharistie en om 21.00 uur en 23.00 uur Nederlandse vieringen. Het verschil tussen de twee Nederlandse diensten zit hem vooral in de muziek; bij de nachtdienst van 23.00 uur zingt het kamerkoor begeleid door een orgel en strijkers, bij de eerste mis klinkt behalve het orgel een cello.

Locatie: Begijnhof 30 en 48
Aanvang: 19.00, 21.00 en 23.00 uur (Begijnhofkapel) en 22.30 uur (English Reformed Church)
Maximaal aantal bezoekers: 100 (Begijnhofkapel) en 400 (English Reformed Church)

2. Nicolaasbasiliek

De Sint-Nicolaasbasiliek, tegenover het Centraal Station, lijkt een mooie plek om kerstnacht te vieren. Helaas is de nachtmis al weken uitverkocht, en zonder kaart geen toegang. Dat lijkt streng, maar is nodig om de viering goed te laten verlopen. Mocht u een kaart hebben weten te bemachtigen, dan kunt u een abdijliturgie verwachten met meerstemmige koorzang door het Cappella Nicolai. Voorafgaand aan deze dienst, die om 21.00 uur begint, is om 18.00 uur een kinderviering met een kerstspel. Die is vrij toegankelijk, maar ook daarvoor was de afgelopen jaren de belangstelling groot, dus als u met de kinderen een beetje vooraan wilt zitten, kan het geen kwaad bijtijds aanwezig te zijn.

Locatie: Prins Hendrikkade 73
Aanvang: 18.00 en 21.00 uur
Maximaal aantal bezoekers: 500 (viering om 21.00 uur uitverkocht)

3. Oude Lutherse Kerk

In de Oude Lutherse Kerk op het Spui wordt de mis vanavond geleid door dominee Marieke Brouwer en dominee Andreas Wölhe. De dienst is vrij serieus, maar er wordt ook veel gezamenlijk gezongen. Behalve de bekende Nederlandse kerstliederen zijn er Engelse, Spaanse, Hongaarse, Zweedse en Latijnse. De mis heeft dus een zeer internationaal karakter. Verder wordt er een liefdesgedicht voorgedragen. De muziek wordt verzorgd door het koor Kwintessens onder leiding van Nannie Schuller. De Oude ­Lutherse Kerk is sfeervol versierd met kerstbomen en vele kaarsen. Een herkenbaar feest voor gebruikelijke kerkgangers, maar vooral ook voor mensen die zelden of nooit naar de kerk gaan. Er liggen vierhonderd gedrukte liturgieën klaar.

Locatie: Singel 411
Aanvang: 21.30 uur
Maximaal aantal bezoekers: 800

4. De Papegaai

Wilt u zich echt helemaal onderdompelen in kerstsfeer, dan dient u naar de nachtmis in de Petrus en Pauluskerk te gaan, beter bekend als De Papegaai. De artistieke kerstbeelden van Jozef, Maria en kindje Jezus zouden al reden genoeg moeten zijn om de kerk te bezoeken. De nacht-mis is in het Latijn. Voor aanvang zijn Nederlandstalige kerstliederen te horen. Het Ensemble Raphael onder leiding van Jan Peerik zorgt met liederen in diverse talen voor de muzikale omlijsting. Op het programma staat onder andere Christkindlmesse van Ignaz Reimann. Aan vaste kerkgangers zijn al kaarten verstrekt, zodat zij gegarandeerd toegang hebben tot de mis. Voor hen gaat de kerk om 21.00 open. Vanaf 21.30 gaan de deuren open voor niet-kaarthouders.

Locatie: Kalverstraat 58
Aanvang: 22.00 uur
Maximaal aantal bezoekers: 500

5. Westerkerk

Elk jaar één van de drukst bezochte kerstavonddiensten. De kerk opent om 22.00 uur haar deuren. Dat betekent niet dat u pas een kwartier van tevoren aan kunt komen. De eerste belangstellenden staan meestal al tegen 20.00 uur in de rij op de Westermarkt. Dat wachten is geen ramp. Onder het genot van chocolademelk kunt u luisteren naar het carillon. Bij het betreden van de kerk worden zowel Nederlandse als internationale kerstliederen gezongen. Binnen is het feestelijk versierd met veel kaarsen, een kerststal en een grote kerstboom. Gastpredikant Ranfar Kouwijzer leidt een traditionele dienst. Zodra de vertelling begint doven de lichten en wordt de ruimte opgelicht door tweehonderd kaarsen in klassieke kaarsenkronen. Een breed repertoire kerkmuziek passeert de revue, waaronder werken van Bach. De muziek wordt verzorgd door organisten Harmen Trimp en Jos van der Kooy, die voor zijn orgelmuziek diverse onderscheidingen en prijzen kreeg. Zij worden bijgestaan door het koor Cappella Westerkerk.

Locatie: Prinsengracht 281
Aanvang: 22.30 uur
Maximaal aantal bezoekers: 1500

NOORD

6. Nieuwe Augustinuskerk

In de gerenoveerde Stephanuskerk, die de Nieuwe Augustinuskerk is gedoopt, is een traditionele viering. Wegens grote belangstelling zijn er twee nachtmissen én een kinderviering, waarvoor u kaartjes moet hebben. De diensten verschillen in de muziek en de leiding. Tijdens de nachtmis van 22.30 uur, waarvoor geen kaarten meer beschikbaar zijn, vertelt Nico van der Peet met René Hendriks het traditionele kerstverhaal. Het Stephanuskoor zingt bekende kerstliederen. Voor de mis van 20.00 uur, met muziek van het Monicakoor, zijn wel nog kaarten te krijgen. Deze viering wordt geleid door Ruud Huysmans en René Hendriks. Er is ook nog plek bij de gezinsviering om 18.00 uur. Daarin worden kerstliederen gezongen door kinderen van het Regenboogkoor.

Locatie: Kamperfoelieweg 211
Aanvang: 18.00, 20.00 en 22.30 uur (uitverkocht)
Maximaal aantal bezoekers: 160

OOST

7. Muiderkerk

Als u zin heeft in een vrolijke viering, kunt u naar de Muiderkerk. Om 18.30 uur wordt het kerstlichtpad in het Oosterpark geopend. Twee rijen waxinelichtjes leiden u van de kerk naar een levende kerststal in het midden van het Oosterpark. Onderweg klinken kerstliederen en bij de stal wordt warme chocolademelk uitgedeeld. De dienst in de Muiderkerk - geleid door voorganger Julia van Rijn - begint om 22.30 uur en is informeel. Het thema is A festival of lessons and carols, geïnspireerd op de kerstavondviering op King's College in het Engelse Cambridge. De geboorte van Jezus wordt gevierd met korte Bijbelverhalen en lezingen. Er worden vooral veel Nederlandse kerstliederen gezongen door en met de Muidercantorij onder leiding van Marina Kaldeway en begeleid door organist Flip Noordam.

Locatie: Linnaeusstraat 37
Aanvang: 22.30 uur
Maximaal aantal bezoekers: 200

WEST

8. Boomkerk

Geen gedoe en poespas in de Boomkerk. Hier kunt u terecht voor het traditionele kerstverhaal, vertelt door Pastor Ben den Boer. De vertelling wordt omlijst door de bekende kerstliederen, gezongen door het Franciscuskoor. Dit gebeurt allemaal in het Nederlands. Omdat de Boomkerk wordt gerestaureerd, is de dienst in Parochie­centrum De Boom, aan de achterzijde van het kerkgebouw. Iets kleiner, maar niet minder sfeervol. De dienst begint om 21.00 uur en omdat er maar beperkt plaats is door de renovatie, is op tijd van huis vertrekken geen slecht idee. De mis in de St. Vincentiuskerk op de Jacob van Lennepkade, net als de Boomkerk onderdeel van de parochie Emmaüs, begint ook om 21.00 uur en wordt geleid door pastor Igno Osterhaus.

Locatie: Admiraal de Ruijterweg 406
Aanvang: 21.00 uur
Maximaal aantal bezoekers: 100

ZUID

9. Obrechtkerk

Het Obrechtkoor is voor de kerstnachtdienst uitgebreid met solisten en een groter orkest. Er worden stukken gespeeld van Mozart en Händel. Speciaal is dit jaar de voordracht van het zeventiende-eeuwse Messe de Minuit, geschreven door Marc-Antoine Charpentier. De viering in de Obrechtkerk begint om 23.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. De kerk gaat open om 22.00 uur, om 22.30 begint de samenzang. De mis van pater Frans Vervooren is in het Latijn; lezingen en liederen zijn in het Nederlands. Om 19.00 uur is er een kinderviering, waarbij kinderen liederen zingen en in een stoet lantaarntjes naar de kribbe brengen in de kerststal. De kerkdienst is vrij toegankelijk, maar om te zorgen dat vaste kerkgangers verzekerd zijn van een plek, zijn aan hen al kaarten verstrekt.

Locatie: Jacob Obrechtstraat 30
Aanvang: 19.00 en 23.00 uur
Maximaal aantal bezoekers: 1200

ZUIDOOST

10. De Nieuwe Stad

In De Nieuwe Stad, een evangelisch-lutherse kerkgemeenschap opgericht uit vijf kerken, wordt de kerstavonddienst traditioneel gevierd met de protestantse gemeente Amsterdam-Zuidoost. De viering begint om 18.30 in de Grote Kerkzaal en wordt geleid door predikant Jan van der Meulen. Er is veel muziek en samenzang met Surinaamse en Nederlandse liederen. Daarnaast is er voorstelling van Het meisje met de zwavelstokjes, gespeeld door leden van beide kerk­gemeenten. Het verhaal is bewerkt door jongerenwerker Jennifer Norden en wordt voorgelezen door Julia Mangoenredjo. De dresscode is zoals altijd redelijk chic. Laat de sneakers dus maar in de kast en trek uw beste pak aan.

Locatie: Luthuliplein 11
Aanvang: 18.30 uur
Maximaal aantal bezoekers: 350

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden