Jaaroverzicht

De 10 beste theatervoorstellingen van 2014

Het Parool blikt terug op 2014. Deel 1: de 10 beste theatervoorstellingen van het jaar.

Joukje Akveld/Simon van den Berg/Lorianne van Gelder
Ramsey Nasr, hoofdrolspeler in The Fountainhead. Beeld Jan Versweyveld
Ramsey Nasr, hoofdrolspeler in The Fountainhead.Beeld Jan Versweyveld

1. The Fountainhead
Toneelgroep Amsterdam (regie Ivo van Hove)
Liefdesverhaal en ideeënstuk ineen, gebaseerd op het beroemde boek van Ayn Rand. Over het collectief versus het individu, vernieuwing tegenover behoudzucht en hoe je in de liefde en kunst je autonomie bewaart. Nieuw hoogtepunt voor regisseur Ivo van Hove met prachtrollen van Halina Reijn en Ramsey Nasr. (JA)

2. The Truth about Kate
Davy Pieters/Frascati Producties
Hyperbolisch celebrity-drama over identiteitsconstructie en massamedia; vrolijk, vrij, virtuoos en razendsnel. Adembenemende rol van Naomi Velissariou, onterecht miskend door de Theo d'Or-jury. (SvdB)

3. De Zone
Alexandra Broeder
Een voorstelling die op meerdere dagen plaatsvond. Die zomaar opdook in je gewone leven dankzij smsjes, en een voorstelling die al begon bij het kopen van een kaartje. De Zone kroop onder de huid en liet ruim een week niet meer los, met een wonderlijke ontknoping op een winderig bouwterrein op Zeeburg. (LvG)

4. Hamlet vs Hamlet
Toneelgroep Amsterdam, Toneelhuis
Machtige bewerking van Tom Lanoye en een breekbare performance van Abke Haring maken Hamlet nóg eenzamer, nóg besluitelozer en nóg verweesder. Hoogtepunt is de toneelspelersscène waarin Hamlet teruggrijpt op zijn toneelherinneringen om alle perspectieven te kunnen zien en daardoor tot stilstand komt. (SvdB)

5. Who's afraid of Virginia Woolf?
Oostpool (regie Erik Whien)
Verpletterende en prijzen winnende uitvoering van Edward Albees deconfiture van een huwelijk: Jacob Derwig ontving voor zijn George de Louis d'Or, Kirsten Mulder voor haar Honey de Colombina. (JA)

6. 100% Amsterdam
Rimini Protokoll
Honderd echte Amsterdammers op het podium, geselecteerd aan de hand van statistieken. Het 100%-project is een even simpel als briljant concept dat het Duitse theatercollectief Rimini Protokoll al in meer dan 20 steden heeft toegepast. Bijzonder hoe ontroerend statistieken kunnen zijn. (LvG)

7. De Pelikaan
Toneelgroep Amsterdam
Regisseur Susanne Kennedy blaast Strindbergs stuk op tot een boos sprookje, een overdonderende beeldenstorm, even bombastisch als unheimisch. Zo wild was Toneelgroep Amsterdam zelden. Kennedy is inmiddels verhuisd naar Berlijn en dat is een groot verlies voor het Nederlandse theater (SvdB)

8. Blaas
Boukje Schweigman
Een magische trip door een wit landschap waar nauwelijks een speler aan te pas komt. Festivalhit van vorig jaar, dit jaar pas te zien in Amsterdam. Ogenschijnlijk speelse voorstelling over onze allerdiepste angsten. (SvdB)

9. Blauwdruk voor een nog beter leven
Het Nationale Toneel (regie Johan Doesburg)
Actuele en kritische satire op het moderne kunstbedrijf van Ilja Leonard Pfeiffer naar Noël Cowards societykomedie Design for Living. Superieur is z'n scherpte, humor en brille, met een glansrol voor Anniek Pheifer. (JA)

10. The broken circle breakdown
Kik Productions (regie Michiel de Regt)
Indrukwekkende hoogmis voor het overleden dochtertje van een bluegrasskoppel. Schrijnend en ontroerend, met schitterende Amerikaanse rootsmuziek en Ricky Koole in topvorm als zingende en rouwende moeder. (JA)

The truth about Kate Beeld Frascati Producties
The truth about KateBeeld Frascati Producties
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden