De 10 beste films van 2016 in Kriterion, volgens het publiek

We gaan nog even door met een 'het beste van 2016' lijstje. Ditmaal: de beste films van 2016 volgens het publiek. En ze zijn zondag 8 januari te zien in Kriterion.

Het Parool
Viggo Mortensen en 'zijn kinderen' Beeld Filmposter
Viggo Mortensen en 'zijn kinderen'Beeld Filmposter

Stemmen kan niet meer, maar de films kijken wel, op zondag 8 januari in Kriterion. Cineville schreef in december de publieksverkiezing uit, waar iedereen kon stemmen. De films zijn niet alleen in Amsterdam te zien, maar ook in Utrecht, Groningen, Nijmegen, Hilversum en Rotterdam.

Een paar toppers vielen buiten de boot (Spotlight, The Hateful Eight, Tonio) en de nummer één (Captain Fantastic) kwam ook als een verassing. De film werd niet bijzonder goed beoordeeld door de recensenten en was ook geen blockbuster.

Favoriete films
Zaterdagavond is de pre-party in FC Hyena. Daar worden de favoriete films van muzikant Akwasi Ø, Ansah, schrijver Hanna Bervoets, actrice Nora El Koussour en regisseur Robert Jan Westdijk getoond. Na afloop is er een borrel met dj.

In Kriterion worden op zondag alle films vertoond. Helaas kun je ze niet allemaal zien, want de films worden per twee vertoond. De eerste twee zijn om 11.00 uur op het wiite doek te zien en het laatste tweetal begint op 21.30 uur.

De uitslag is als volgt (met de sterren volgens de Parool-recensenten):
1. Captain Fantastic (***) over een vader die met zijn kinderen in de wildernis woont en naar de stad moet om de begrafenis van de moeder van de kinderen bij te wonen.
2. I, Daniel Blake (***) is een protestfilm, over een man die door ziekte niet meer kan werken, maar toch moet solliciteren om zijn uitkering te krijgen.
3. Toni Erdmann (****), een Duitse komedie over de relatie tussen een hardwerkende dochter en haar vader.
4. The Red Turtle (*****) werd ook bejubeld door onze recensenten. De animatiefilm gaat over een man die aanspoelt op een eiland, maar er niet vanaf komt.
5. Hell or High Water (*****) gaat over twee broers in het hedendaagse Texas die uit geldnood banken gaan beroven.
6. Nocturnal Animals (****) is een film over een vrouw in een ongelukkig huwelijk. De film is afwisselend een misdaadfilm en een psychologisch drama.
7. Arrival (****), een film over de komst van aliens naar de aarde.
8. Room (****) gaat over een moeder en zoon die opgesloten zitten in een klein kamertje en een poging doen om te ontsnappen.
9. The Revenant (****) gaat over de reis van Hugh Glass van vijfduizend kilometer door de Amerikaanse wildernis.
10. Strike a Pose (****), over de zeven dansers die met Madonna de wereld over gingen tijdens de Blond Ambition tour.

Al onze recensies, goede en slechte, vind je in ons archief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden