Jaaroverzicht

De 10 beste boeken van 2014

Het Parool blikt terug op 2014. Deel 2: Wat vindt boekenredacteur Maarten Moll de tien beste boeken van het jaar?

Maarten Moll
Donald Ray Pollock Beeld Mats van Soolingen
Donald Ray PollockBeeld Mats van Soolingen

1. Al die tijd de duivel - Donald Ray Pollock
Het mooiste en beste boek van 2014 verscheen pas heel laat. De roman 'Al die tijd de duivel' (Karaat) van de Amerikaan Donald Ray Pollock. Over de jongen Arvin, die op jonge leeftijd zijn vader en moeder verliest, en daarna zijn stiefzus. Die door het plattelandsleven in de Mid-West in de jaren zestig is vervormd, maar wel rechtschapen probeert te blijven.

Een duistere, gewelddadige roman, vol gestoorde personages zonder goede bedoelingen; godsdienstwaanzinnigen, een moordend stel, een foute priester en twee op de vlucht geslagen (kermis)artiesten. Ze maken van Al die tijd de duivel een grotesk, zwart melodrama. Heel goed geschreven, met hier en daar een zweempje humor. Een boek om dicht bij je te houden. Heerlijk zwart en genadeloos.

2. Schrijver - Karl Ove Knausgård
Als u nu nog niet aan de autobiografische reeks boeken van Karl Ove Knausgård bent begonnen, hebt u al veel gemist. Er is geen auteur die op microniveau zijn leven zo genadeloos en onbeschaamd beschrijft zonder ook maar een seconde rekening te houden met de lezer. Begin maar gewoon aan deel vijf, 'Schrijver' (De Geus), want Knausgård schreef geen chronologisch opgebouwde reeks. Over zijn strijd met het schrijven en de liefde.

3. Familiearchief - Boris Chersonski
Heel mooi is 'Familiearchief' (Pegasus) van de Oekraïner Boris Chersonski. Poëzie. Het tweetalige 'Familiearchief' vertelt het verhaal van een Joods-Russische familie in de driehoek Lvov, Tsjernovtsy en Odessa gedurende de twintigste eeuw, gebaseerd op de verhalen uit Chersonski's eigen familie. Prachtig. Gevoelig. Duister. Beklemmend. Mooi.

4. De atlas van afgelegen eilanden - Judith Schalansky
Van de Duitse Judith Schalansky verscheen 'De atlas van afgelegen eilanden' (Signatuur), met de intrigerende ondertitel 'Vijftig eilanden waar ik nooit ben geweest en ook nooit zal komen'. Prachtig vormgegeven boek met afbeeldingen van de echt bestaande eilanden. Schalansky voedt met haar proza de verbeelding: je bent echt op die eilanden. Waarom zou je er dan nog heen willen?

5. Briefroman - Juli Zeh
Nog een Duitse, Juli Zeh. Zij schreef in het non-fictieboek 'Briefroman' (Ambo/Anthos) heel helder en fraai over schrijven, over kijken, over 'alles wat nodig is om zo goed mogelijke literatuur te maken'.

6. Van daarboven zie je de zee - Julen Gabiria
'Van daarboven zie je de zee' (Zirimi Press) van de Baskische schrijver Julen Gabiria. is een stemmige, soms dromerige roman over een jongen die wordt betoverd door de grote Italiaanse wielrenner Gino Bartali. Hij ontmoet zijn held als waterdrager op de fiets ontmoet tijdens de Tour de France van 1937, en zoekt hem op in Italië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

7. Salinger - David Shields en Shane Salerno
Ik loop niet weg met de boeken van J.D. Salinger. Het is mij net te perfect. Er zitten geen ruwe randjes aan zijn werk. Ik vind het klinisch proza. Maar de biografie 'Salinger' (De Arbeiderspers) van David Shields en Shane Salerno, is geweldig. Het boek - 768 pagina's - is juist een avontuur door de opmaak. Met foto's, brieven, en honderden citaten. Rommelig, overdadig en soms zelfs onoverzichtelijk. Zo hoort een biografie eruit te zien!

8. Moord op school - Giorgio Scerbanenco
'Moord op school' (Serena Libri) van Giorgio Scerbanenco stamt uit 1968. Het is weer eens verfrissend om een politieroman te lezen uit een pré-CSI-periode, waarin er nog echt nagedacht en gespeurd moest worden. Geen gedoe met dna of andere hoogstaande technieken om de moord op te lossen. Wel een lekker humeurige, niet ruimdenkende inspecteur. Die het allemaal alleen wil doen.

9. Rex - Rik Launspach
'Rex' (De Bezige Bij) van Rik Launspach is het vervolg op 'Man meisje moord' (dat nu is omgedoopt in 'Deus'). In 'Rex' is niet alles zoals het in 'Deus' leek. Om hier verder niets te verraden: het gaat om een zoon die probeert zijn vader te vinden en de vader die probeert thuis te komen. Met vaart geschreven. Een - vergeef me de term - leesavontuur.

10. De terugkeer van de wespendief - Aimée de Jongh
Aimée de Jongh tekende en schreef de graphic novel 'De terugkeer van de wespendief' (Oog & blik/De Bezige Bij). Het verhaal over een boekhandelaar die op een dag getuige is van een zelfmoord is mooi getekend, realistisch, maar niet hyperrealistisch. Betoverend, met ruimte voor verbeelding. Precies wat een goed verhaal moet doen.

null Beeld Karaat
Beeld Karaat
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden