DB neemt kritiek om 'Anne Frank' serieus

Deutsche Bahn (DB) neemt de kritiek op het voornemen een trein naar Anne Frank te vernoemen uiterst serieus en gaat nog eens goed kijken of het passend is gezien de historie van het bedrijf.

ANP
In Nederland viel de Anne Frank Stichting over het plan Beeld epa
In Nederland viel de Anne Frank Stichting over het planBeeld epa

DB laat zich daarbij adviseren door Joodse organisaties, zo laat het spoorbedrijf weten.

Deutsche Bahn vroeg het publiek om namen voor de nieuwe hogesnelheidstreinen ICE4, waarvan de eerste 25 exemplaren in 2018 en 2019 in gebruik genomen zullen worden. De naam van Anne Frank werd bijzonder vaak genoemd.

De jury die de namen heeft beoordeeld, vond unaniem dat Anne Frank geëerd zou worden door een vernoeming.

Er wordt niet lichtvaardig met de kwestie omgesprongen, bezweert het bedrijf: 'Als Deutsche Bahn zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheden en gaan we sinds onze oprichting kritisch om met de geschiedenis van de organisaties die ons voorgingen.'

In Nederland viel de Anne Frank Stichting over het plan. "De naamgeving roept controverse op en die begrijpen wij. De combinatie van Anne Frank en een trein roept associaties op met de Jodenvervolging en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De combinatie is pijnlijk voor mensen die de deportaties hebben meegemaakt en veroorzaakt opnieuw pijn bij hen die de gevolgen van toen met zich meedragen," aldus de stichting.

Eerbetoon
Maar: "We realiseren ons dat initiatieven als deze veelal met goede bedoelingen gebeuren," aldus de Anne Frank Stichting. De Duitse spoorwegen laten weten dat de te kiezen namen in elk geval bedoeld zijn als eerbetoon aan de mensen die ze droegen en als methode om de herinnering aan hen levend te houden.

De Duitse spoorwegen wijzen op de vele manieren waarop ze bij het verleden stilstaan. Zo is in het spoorwegmuseum in Neurenberg een permanente tentoonstelling gewijd aan de rol van de 'Reichsbahn' gedurende het naziregime en is er een gedenkteken in Berlijn, waarbij ook regelmatig herdenkingen zijn.

De Anne Frank Stichting zal overigens geen actie ondernemen tegen de naamgeving. "Mochten de Duitse Spoorwegen ons om advies vragen, dan zullen we zeggen: doe het niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden