Plus

Davy Klaassen is zijn Hilversumse accent nooit verloren

Dagelijks publiceert Het Parool een column over Ajax. Vandaag: Janneke van der Horst over het accent van Davy Klaassen.

Janneke van der HorstBeeld Wolff

Als ik mijn ogen tijdens zijn interviews dichtdoe, dan lijkt het net alsof ik Frankie hoor spreken. Een jongen die vroeger bij mij om de hoek woonde. Als je denkt aan een Gooise manier van praten dan denk je niet aan Davy Klaassen. Niemand zou raden dat Davy uit Hilversum komt. Toch praat Davy Goois. 'Hilversums' zou hij het misschien zelf noemen, maar bij ons in Blaricum waren er ook jongens die zo spraken. Zo ongeveer dan.

Waarschijnlijk vinden de echte kenners het platte Blaricums voor geen meter op het platte Hilversums lijken, zoals wij Nederlanders verbolgen zijn als mensen in den vreemde denken dat wij Duits zijn. Maar net zoals buitenlanders haal ik daar mijn schouders over op.

De taal van de straten van Het Gooi. Ik heb er nooit precies mijn vinger op kunnen leggen, maar het is een soort rare mengeling van Amsterdams en Utrechts en wat boereninvloeden. Het is volgens mij bijna uitgestorven. De invloed van de keurig sprekende radiomensen en rijkeluistypes reikten zelfs tot in de kleinste arbeidershuisjes in Laren en Blaricum. Het is mede daarom zo opmerkelijk dat Davy, 23 jaar oud sinds zondag, nog altijd zo praat. Het dialect is niet alleen bijna uitgestorven, maar hij speelt al sinds zijn jeugd bij Ajax en gaat al jaren dagelijks om met jongens die leerden praten op pleinen en voetbalclubs.

Jan Vertonghen klonk een stuk minder Vlaams toen hij wegging bij Ajax. Wie hoorde nog dat Siem de Jong zijn jeugd in Doetinchem doorbracht? Zelfs Christian Eriksen klonk op sommige momenten als een keurige jongen uit Amsterdam-Zuid. Maar Davy Klaassen klinkt nog altijd Hilversums. Wat dit precies zegt over zijn persoonlijkheid weet ik niet.

Extreem stug? Of juist een man van karakter? Maar het is in ieder geval duidelijk dat Davy Klaassen het Hilversums weer op de kaart heeft gezet. Over een paar jaar, bij een interview na een wedstrijd in de Premier League, zal zelfs zijn prima havo-Engels nog altijd Hilversums klinken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden