David Pinto wilde bij VNL vooral Bram Moszkowicz in het gareel houden

Nog geen twee maanden heeft de idylle geduurd en toen was de liefde alweer over. De Amsterdamse emeritus hoogleraar interculturele communicatie David Pinto en de nieuwe partij VoorNederland (VNL) van de gevallen PVV'ers Joram van Klaveren en Louis Bontes en de al even hard gevallen ex-advocaat Bram Moszkowicz zijn met een grote knal uit elkaar.

David Pinto keert VNL de rug toe. Beeld Daniel Cohen
David Pinto keert VNL de rug toe.Beeld Daniel Cohen

Pinto heeft eens onderzoek gedaan naar zijn nieuwe partijgenoten. En wat bleek? Moszkowicz is 'een maffiamaatje' en de rest is 'PVV-afval' op zoek naar wraak op Geert Wilders. 'Uit naarstig, uitgebreid en diepgaand onderzoek kwam een walm van stank om bewusteloos van te raken.'
Pinto heeft zijn lidmaatschap opgezegd.

Apart, vindt Van Klaveren. Hij leefde juist in de veronderstelling dat het VNL-bestuur Pinto had gemeld dat het voor iedereen beter was als hun wegen zich zouden scheiden. Pinto eiste een tweede plek op bij de eerstvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer en toen hij die niet kreeg, ging hij wild om zich heen slaan.

Rugnummers
Daar denkt Pinto dan weer heel anders over. Die plek was hem wel degelijk toegezegd, maar toen Moszkowicz zich ermee ging bemoeien, mochten er opeens geen 'rugnummers' meer worden uitgedeeld. Op die één op Moszkowicz' eigen rug na dan.

'We hebben tegen Pinto gezegd dat hij geschikt is voor de positie van nummer twee,' zegt Van Klaveren. 'Maar dat wil nog niet zeggen dat hij ook op die positie terechtkomt.'

Pinto heeft het nog even geprobeerd met een nieuw aanbod: een duolijsttrekkerschap met Moszkowicz. 'Dan zou ik zijn gebrek aan politieke ervaring kunnen opvangen en hem kunnen coachen.' En vooral: 'Dan zou ik hem in het gareel kunnen houden, want dat lukt het VNL-bestuur niet.' Ook dat vindt de verbouwereerde Van Klaveren 'apart'.

Misbruikt
Pinto voelt zich misbruikt. 'Ze hadden de brandschone naam van een professor nodig en daar ben ik ingetrapt.' Van Klaveren benadrukt vooral dat hij geen ruzie wil. Daar is hij niet van, ruzie maken. Met Wilders heeft hij ook nooit ruzie gemaakt, zegt hij. Ook niet toen hij er met zijn PVV-zetel vandoor ging en een eigen partij begon.

Hoe heeft het zo snel zo mis kunnen lopen? 'Ik kende deze mensen niet,' zegt Pinto.

'Ik kende Pinto niet,' zegt van Klaveren. Evenmin wist hij dat VNL alweer de negende partij is waarvoor Pinto zijn diensten heeft aangeboden.

'Apart,' zegt Van Klaveren.

Joram van Klaveren Beeld anp
Joram van KlaverenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden