PlusMijn Amsterdam

David Laport: 'Jij komt je straat niet uit, zeggen mijn vrienden'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: David Laport.

Misha Melita
David Laport: 'Een favoriete ijssalon heb ik niet. Het liefst eet ik raketjes op mijn balkon.' Beeld Tammy van Nerum
David Laport: 'Een favoriete ijssalon heb ik niet. Het liefst eet ik raketjes op mijn balkon.'Beeld Tammy van Nerum

Zwemmen

"Veel mensen vinden het vies, maar ik spring gewoon bij het Stenen Hoofd in het water. Het is ook om de hoek van mijn huis en mijn beste vriend woont er. Je moet gewoon goed douchen daarna, dan kan het wel. Ik spring ook graag in de Amstel, of ik ga naar Noord om te zwemmen bij de Nieuwendammerdijk."

'Ik spring gewoon bij het Stenen Hoofd in het water.' Beeld Tammy van Nerum
'Ik spring gewoon bij het Stenen Hoofd in het water.'Beeld Tammy van Nerum

Lekkerste ijssalon

"Ik heb niet echt een favoriet. Het liefst eet ik raketjes van de Albert Heijn op mijn ­balkon. Ik heb een klein balkon, dat ik heb getransformeerd tot een groene oase. Ik zou gek worden zonder. Eerst hadden we vanaf het balkon uitzicht over het Singel, maar een paar jaar geleden kwamen we thuis van vakantie en toen was er een huis aan ons balkon gebouwd. Dus nu hebben we het behangen met planten."

Mijn buurt

"De Jordaan, dat is waar ik woon, en mijn studio is op de Herengracht. Mijn ­vrienden grappen altijd dat mijn rondje heel klein is. Jij komt je straat niet uit, ­zeggen ze."

Lekkerste zomerdrankje

"Niets specta­culairs: bier of gin-tonic."

Zomers uitje buiten de stad

"Als ik de stad uitga, ga ik naar mijn familie in Zeeland. Ik ben opgegroeid in Goes, een provinciestadje op een kwartiertje van het strand. Daar heb je gewoon frisse lucht en dan ga ik varen of op het strand liggen. Dat doe ik niet vaak; ze klagen altijd dat ik te weinig kom."

Beste restaurant

"Voor mijn werk heb ik al veel events, dus als het kan eet ik graag thuis. Maar dat is denk ik maar één avond per week. Als ik uit eten ga, ga ik graag naar De Goudfazant, of naar Libertine in de Negen Straatjes."

Libertine in de Negen Straatjes. Beeld Tammy van Nerum
Libertine in de Negen Straatjes.Beeld Tammy van Nerum

Mooiste zomerherinnering

"Ik ga elk jaar varen met mijn verjaardag. Drie jaar geleden voeren we over de Amstel en toen was ons bootje ineens lek. Dat was hilarisch. We moesten een Hansje Brinker doen: we stopten onze vinger in het gat om niet te zinken. Daar hebben we het nog altijd over."

Festival

"Ik ga niet vaak naar festivals, maar Milkshake vind ik gezellig. Dat is meer een soort groot buurtfeest, dan sta ik gewoon de hele dag te kleppen omdat er zo veel bekenden zijn."

Beste plek bij regen

"The Movies. Ik heb daar zeven jaar gewerkt, het was mijn bijbaan naast de kunstacademie, en ik kom er nog altijd graag. De laatste film die ik zag, was
Love, Simon. Dat ze zo'n onderwerp, de coming-out van een tiener, nu in Hollywood hebben opgepakt, is bijzonder."

Zomeractiviteit

"Wat ik vaak doe is met vrienden afspreken om 30 Seconds te spelen. In de zomer doen we dat ook regelmatig in het park of op het terras. We zijn absurd fanatiek: schreeuwen, alles."

Geheime tip

"Pancakes bij Hotel V, in de Nes. Dat zijn echt de beste pancakes die ik ooit heb gegeten. Het zijn van die Amerikaanse, met blueberries en cream."

'Echt de beste pancakes die ik ooit heb gegeten.' Beeld Tammy van Nerum
'Echt de beste pancakes die ik ooit heb gegeten.'Beeld Tammy van Nerum

Leukste stadsstrand

"De Ceuvel. Het is niet echt een strand, maar er is een fijne sfeer, met van die hangdingen en je kunt er relaxed zitten. Ik ben een beetje van de contradicties: ik hou van chique hotels, maar ik kom ook graag bij De Ceuvel of het Stenen Hoofd. Dat is ook precies wie ik ben."

Zomerirritatie

"Ik ben niet zo snel geïrriteerd, maar luidruchtige Engelse toeristen onder mijn raam, daar ben ik niet echt fan van. En bij mijn Albert Heijn stoppen ze tegenwoordig met bussen vol toeristen voor de deur. Sta je met veertig toeristen in de rij."

Mooiste terras

"Als ik iets netter wil, ga ik naar de tuin van het Pulitzer. Dat is een heel chille plek. Het zit midden op de grachten en ik spreek er ook vaak af voor werk. "

'Als ik iets netter wil, ga ik naar de tuin van het Pulitzer.' Beeld Tammy van Nerum
'Als ik iets netter wil, ga ik naar de tuin van het Pulitzer.'Beeld Tammy van Nerum

Favoriete Amsterdammer

"Mijn patroonmaker, Hansje Oerlemans, ze woont al haar hele leven in Amsterdam. Ze is 72 jaar en kent elk hoekje en elk straatje. Ze is nog een van de weinige couturiers, dat is echt een uitstervend beroep. Ze heeft voor alle grote modeontwerpers in Amsterdam gewerkt, en ik ben haar laatste klant."

Leukste strandtent

"Timboektoe bij Wijk aan Zee, daar kom ik graag."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden