Datalek toont hoe geraffineerd Chinese onderdrukking van Oeigoeren werkt

Een omvangrijk datalek uit de ­Chinese Communistische Partij heeft blootgelegd hoe geraffineerd de detentiekampen voor Oeigoeren in elkaar steken. Berlijn wil dat de VN ingrijpt.

Een detentiekamp in de Chinese provincie Xinjiang. Beeld AFP

Met 24 uur per dag draaiende camera’s in elke uithoek van hun kamp worden etnische moslims in de Chinese provincie Xinjiang onophoudelijk in de gaten gehouden en gehersenspoeld. Na een grootschalige publicatie van The New York Times vorige week, komt voor de tweede keer in korte tijd een berg informatie naar buiten. 

De gevangenen krijgen punten wanneer ze keurig het verplichte Mandarijn-Chinees spreken of wanneer ze er blijk van geven hun geloofsgewoonten te laten varen. Wie zich niet aan die regels houdt, mag volgens de overheidsdocumenten ‘worden gestraft’. Het feit dat voor die straffen geen richtlijnen worden gegeven, suggereert dat ze vrij zijn voor interpretatie van de bewakers en dat daar dus ook geen toezicht op wordt ­gehouden.

Personeel in de ‘heropvoedingskampen’ moet aan het begin van de werkdag de smartphone inleveren. Het is de bedoeling dat niets of niemand de muren van de kampen – er zijn er naar schatting 1200 in heel Xinjiang – verlaat. Laat staan gevangenen.

Drie jaar geleden bond president Xi Jinping na een reeks aanslagen de strijd aan met terreur. Sindsdien is er geen aanslag meer gepleegd, zegt Peking trots. Maar het beleid heeft verstrekkende gevolgen voor het ­dagelijks leven in gebieden waar veel moslims, Turkmenen en Kazachen wonen.

China cables

China maakt jacht op Oeigoeren en sluit ze op, nog voor ze een stap kunnen zetten in de richting van de ­terreur waar Peking tegen op zegt te treden. Er zitten naar schatting zo’n één miljoen mensen in de kampen. De ‘China cables’, gelekt naar een ­internationaal consortium van ­onderzoeksjournalisten en gisteren gepubliceerd in verschillende internationale media, geven het meest ­gedetailleerde beeld tot nu toe van wat daar binnen gebeurt.

Zo wordt ook duidelijk waarvoor de exponentiële groei van camera­surveillance en politie op straat wordt gebruikt, zoals in steden als Ürümqi. In juni 2017 zijn in één maand 15.683 ‘verdachte personen’ naar kampen in Xinjiang gestuurd.

De Chinese ambassadeur in Londen heeft de publicaties door onder meer de BBC, persbureau AP en The New York Times, afgedaan als verzinsels. De Engelstalige staatskrant Global ­Times beschuldigt het Westen er in een commentaar van geweld en chaos te willen zaaien in Xinjiang.

Vanuit dat Westen heeft de Duitse regering als eerste formeel gereageerd op de onthullingen over China’s kampen. Buitenlandminister Heiko Maas heeft het land opgeroepen per ommegaande waarnemers van de VN toe te laten tot de kampen.

Beeld Laura Van Der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden