Datalek jeugdzorg bij Gemeente Purmerend

Privé-gegevens van kinderen die werden behandeld vanwege geestelijke problemen waren voor alle ambtenaren van de gemeente Purmerend inzichtelijk. De gemeente heeft het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegegevens.

door: Jop van Kempen
Privé-gegevens van kinderen met problemen waren voor alle ambtenaren van de gemeente Purmerend inzichtelijk. Beeld anp
Privé-gegevens van kinderen met problemen waren voor alle ambtenaren van de gemeente Purmerend inzichtelijk.Beeld anp

"Er is een menselijke fout gemaakt," zegt een voorlichter. "Gegevens die op een beschermde server opgeslagen hadden moeten worden, stonden op een server die voor alle ambtenaren toegankelijk was."

Het gaat om namen van Purmerendse kinderen, hun burgerservicenummers en gedeclareerde bedragen voor behandelingen. Het duurde drie maanden voordat het datalek aan het licht kwam. Informatie over ziektebeelden en klachten was niet voor alle ambtenaren inzichtelijk.

De gegevens waren alleen bestemd voor ambtenaren die zorgdragen voor de financiële afwikkeling van behandelingen. De gemeente Purmerend kan niet nagaan hoeveel medewerkers informatie onder ogen hebben gekregen die niet voor hen was bestemd.

Mogelijk gegevens misbruikt
"We hebben alle negentien jeugdinstellingen in Purmerend over het datalek geïnformeerd," aldus de voorlichter. "Mogelijk zijn persoonsgegevens misbruikt. Te denken valt aan identiteitsfraude of stigmatisering. Wij hebben instellingen gevraagd ons hierop te attenderen als ze daar bewijs van zien."

Ook heeft de gemeente de instellingen aangeboden om kinderen en hun ouders rechtstreeks op de hoogte te stellen van het datalek. Dat gebeurde tot dusverre in vier gevallen.

Privacy in de gezondheidszorg is een actueel dossier. De jeugdzorg is in 2015 vanuit de rijksoverheid overgedragen aan gemeenten. Jeugdhulpverleners plaatsten kanttekeningen bij de privacy van hun cliënten. Wat in Purmerend is gebeurd, was een doemscenario.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden