Databerg moet bewijzen: Naoufal F. gaf opdracht voor aanslag

Door een grote verscheidenheid aan versleutelde communicatie tussen criminelen aan elkaar te koppelen, denken politie en justitie hard te kunnen maken dat Naoufal F. (36) de mislukte aanslag op crimineel Peter 'Pjotr' R. aanstuurde.

Paul Vugts
Naoufal F. staat ook bekend als 'Noffel' en 'Bolle'. Beeld .
Naoufal F. staat ook bekend als 'Noffel' en 'Bolle'.Beeld .

Woensdag zal justitie de rechtbank daarvan proberen te overtuigen op een eerste inleidende zitting in F.'s zaak in de extra beveiligde zittingszaal op Schiphol.

Die kennelijke opdrachtgever van de aanslagplegers gebruikte een e-mailadres dat begint met de letters cwx. De recherche heeft de laatste maanden vooral intensief onderzoek gedaan in een enorme berg data uit een in Canada in beslag genomen server die Nederlandse criminelen intensief gebruikten voor hun versleutelde mailverkeer via zogeheten PGP-smartphones (Pretty Good Privacy).

De gebruiker van het mailadres dat begint met cwx gebruikte die server.

Opdrachtgever

Aan de hand van de contacten waarmee hij mailde, aan de hand van bijnamen waaronder het mailadres in de smartphones van andere criminelen stond opgeslagen en aan de hand van de inhoud van uitgewisselde berichten denkt justitie te bewijzen dat niemand anders dan Naoufal F. de gebruiker kan zijn.

De persoon die in hun telefoons als 'Buik' en 'Tijger' stond opgeslagen, riep de uitvoerders na de mislukte aanslag op Peter R. via hun versleutelde smartphones in niet mis te verstane bewoordingen ter verantwoording in intensief mailcontact.

Uit de inhoud van de berichten en uit andere bewijsmiddelen rijst sterk het beeld dat 'Buik' de opdrachtgever was voor de aanslag. Het is onduidelijk of hij weer voor een ander handelde.

'Staatsvijand'
'Noffel' F. en zijn advocaat Inez Weski ontkennen dat hij de man met de codenamen 'Buik' en 'Tijger' is. Weski zal de rechtbank woensdag vragen F. vrij te laten.

"Het Openbaar Ministerie komt met een heel verhaal dat mijn cliënt die en die bijnamen zou hebben en dat hij met die en die contact zou hebben, maar hoe men daarbij komt, is heel ondoorzichtig. Men knoopt van alles aan elkaar, maar op welke gronden blijft onduidelijk," zegt Weski.

"Ik heb ook gevraagd in die server te mogen zoeken, met dezelfde middelen die het Openbaar Ministerie ter beschikking staan. Mijn cliënt wordt ten onrechte afgeschilderd als staatsvijand nummer één."

Tegen de uitvoerders van de mislukte moordaanslag op Peter R. eiste justitie onlangs celstraffen tot achttien jaar in het onderzoek 26Tandem. De rechtbank moet in die zaak nog uitspraak doen.

Behalve van de aanslag op Peter R., op 5 november vorig jaar in in Diemen, wordt Naoufal F. zowel in het criminele milieu als binnen de opsporingsdiensten van betrokkenheid bij meer liquidaties beschuldigd, maar hij is daarvoor (nog) niet aangeklaagd.

Lees ook: 'Noffel gestoord? Dat is zacht uitgedrukt'

Politieonderzoek na de mislukte moordaanslag Beeld ANP
Politieonderzoek na de mislukte moordaanslagBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden