Database Nationale Theaterkassa gehackt, creditcardgegevens gelekt

Een van de databases van concertkaartensite Nationale Theaterkassa is gehackt. Daardoor zijn adres- en creditkaartgegevens van bijna honderdduizend mensen op straat komen te liggen. De hacker heeft de database, die ook transacties en correspondentie bevat, volledig opengezet.

Thomas van der Kolk
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Dat meldt nu.nl, die de informatie van een andere hacker toegespeeld heeft gekregen. Die hacker kwam erachter dat de database zonder wachtwoord te benaderen was. Onder de gegevens bevinden zich ook 2100 creditcardnummers met vervaldatum, waarvan er nog 226 actief zijn.

De Nationale Theaterkassa heeft de gegevens inmiddels weer ontoegankelijk gemaakt. Ze werden alleen nog gebruikt voor het versturen van een nieuwsbrief.

Ticketsysteem
In een verklaring aan Nu.nl benadrukt de Nationale Theaterkassa dat het huidige ticketsysteem niet betrokken is geweest bij de hack, en dat de gegevens daarvan dus niet inzichtelijk zijn geweest. De gehackte database is sinds 2009 niet meer in gebruik.

Het bedrijf heeft de gegevensdiefstal gemeld bij het Openbaar Ministerie en het Nationaal Cyber Security Centrum. De gebruikers worden geïnformeerd over de hack.

Uit intern onderzoek is gebleken dat de gegevens van 226 creditcards waarvan de geldigheid actueel is, zijn gestolen. De dader heeft alleen het het nummer van deze creditcards kunnen inzien, aldus de Nationale Theaterkassa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden