Schuim
Dat wil Wendy helemaal niet
Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Wendy #20.
De nieuwe Wendy ligt al in stapels op de bar. Dat is nog eens een snelle lancering. Op de cover staat Wendy met Gordon. Die wil, lees ik in het hoofdinterview, diep vanbinnen het allerliefst anoniem over straat lopen.
We mogen de zaal van het fraaie Rozentheater binnen. Op het podium staat die cover, manshoog. Ook zijn er roze ballonnen, een lancering van een vrouwenglossy kan niet zonder, dat kan ik inmiddels gerust vaststellen.
Wendy van Dijk bekent dat ze aanvankelijk maar weinig had met een mobiele telefoon. Toen ze haar eerste kreeg van haar toenmalige vriendje, begon ze spontaan te huilen. Het ging haar allemaal veel te snel. Die telefoon heeft eerst twee weken in een hoek gelegen.
"Maar inmiddels is de telefoon mijn beste vriendin, hoor."
Al heeft ze er soms ook moeite mee. Als ze 's ochtends in haar auto stapt, weet haar mobiel dat ze naar yoga gaat. En in de namiddag heeft haar mobiel de route naar huis al voor haar klaarstaan.
Dat wil Wendy helemaal niet.
Dit nummer en deze lancering gaan over online privacy, hartstikke actueel. We gaan een quiz spelen, de online-privacytest. Daarvoor moeten we allemaal inloggen op een website, die ter plekke onze scores bijhoudt.
Bijvoorbeeld: hoe accuraat kan een telefoniebedrijf voorspellen waar jij morgen op een bepaald moment bent? Antwoord: 74 procent.
Dat weten we omdat KPN zulke gegevens heeft verkocht aan de politie, die wilde weten wanneer ze het beste een inval bij een verdachte kon plegen.
Mede-quizmaster Peter Pannekoek: "Dus mocht je crimineel zijn - neem Vodafone."
Nog een voorbeeld: Tomtom verkocht de plekken waar te hard werd gereden aan de politie. Dan wist die waar ze moest gaan flitsen.
Ik heb drie fouten. Onderin het linkerrijtje.
Daarna is het woord aan Lokke Moerel, een DWDD-waardige hoogleraar privacy. Haar centrale stelling: we maken ons erg boos over Cambridge Analytica, maar intussen doen online mediabedrijven in Nederland niet veel anders: via cookies derde partijen toegang geven tot ons klikgedrag.
De analyse van koopgedrag gaat behoorlijk ver. Wie opeens geurloze cosmetica koopt, is waarschijnlijk zwanger, dus die krijgt dan babyadvertenties.
Zo bekijken en berekenen algoritmes en kunstmatige intelligentie klik- en surfgedrag en bepalen ons profiel. Uit onderzoek blijkt: op basis van tien likes kennen ze je beter dan een naaste collega. En op basis van driehonderd likes beter dan je echtgenoot.
Van Dijk: "Maar blijf vooral gezellig borrelen en een hapje eten."
Gezellig, maar ik heb net ingelogd voor een spelletje en dan weet je: intussen snuffelt een Rus in mijn browsergeschiedenis.
Tips? Mail naar schuim@parool.nl
Wat Lancering Wendy #20
Waar Rozentheater, Rozengracht
Wie Wendy van Dijk, Peter Pannekoek, Lokke Moerel, Robert Heukels, Angelique Molendijk, Bart Maessen, Robin Zouw, Kim Feenstra
Wanneer Dinsdag 24 april, 14.00 tot 17.00 uur
Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans moest ook maar eens een ! in zijn password verwerken
Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.